Bezplatná právna poradňa

Práca na živnosť a neplatené voľno

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môže mi objednávateľ bez zmluvy uložiť pokutu živnostníkovi za neúčasť v práci?

na Vami položenú otázku uvádzame, že vzhľadom na okolnosť, že ste živnostníkom a prácu aj vykonávate ako živnostník bez zmluvy, právne vzťahy medzi Vami sa riadia ustanoveniami Obchodného zákonníka /§ 1 ods. 2/ s podporným použitím ustanovení Obč. zákonníka.

celá odpoveď ›

Môže osoba u jedného zamestnávateľa súčasne pracovať ako zamestnanec aj živnostník?

pri odpovedi na Vašu otázku je potrebné vychádzať z definície závislej práce a porovnať ju z definíciou podnikania (živnosti) podľa živnostenského zákona. Podľa ustanovenia § 1 ods.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Som zamestnaná na dobu neurčitú a po materskej dovolenke sa mám vrátiť späť do práce. Našla som si však inú prácu, tentokrát na živnosť. Zaujímalo by ma, či môžem svojho zamestnávateľa požiadať o neplatené voľno (aby som neprišla o miesto, keby náhodou s tou živnosťou nevyšlo), a či by som počas neplateného voľna mohla pracovať na živnosť. Výpoveď by som chcela dať až keď uvidím, že práca na živnosť dobre funguje. Na aký dlhý čas môžem byť na neplatenom voľne a musí môj zamestnávateľ vedieť o práci na živnosť? Vopred ďakujem za Vašu odpoveď. Príjemný deň.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň, to, či Vám zamestnávateľ umožní neplatené voľno, závisí od dohody s ním. Ak by s tým nesúhlasil a Vy by ste potom neprišli do práce, je to dôvod na skončenie pracovného pomeru.

Zamestnávateľ nemusí vedieť o vašej novej práci, avšak ak to bude zasahovať do súčasnej práce, nemusí to tolerovať.

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

Môže mi objednávateľ bez zmluvy uložiť pokutu živnostníkovi za neúčasť v práci?

Dobrý deň, otvoril som si živnosť a pracujem pod jedným pánom, ktorý ma vzal k sebe. Ústne mi povedal hodinovú sadzbu a prácu na úkol, no neexistuje žiadna zmluva ani podmienky. Chcem sa opýtať, či môže mi udeliť pokutu za neprítomnosť v práci, keďže som o nej neinformoval. Je to v poriadku? Môže mi bez zmluvy a bez podmienok udeliť pokutu? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že vzhľadom na okolnosť, že ste živnostníkom a prácu aj vykonávate ako živnostník bez zmluvy, právne vzťahy medzi Vami sa riadia ustanoveniami Obchodného zákonníka /§ 1 ods. 2/ s podporným použitím ustanovení Obč. zákonníka.

Podľa ust. v 544 ods. 2 Občianskeho zákonníka pre zmluvnú pokutu platí, že musí byť dojednaná v písomnej forme :

"Zmluvnú pokutu možno dojednať len písomne a v dojednaní musí byť určená výška pokuty alebo určený spôsob jej určenia."

 

Vzhľadom na okolnosť, že ste si nedohodli zmluvnú pokutu písomne, nemôže Vám byť ani uložená.

Vo veci odporúčam hľadať uplatnenie na inom mieste na základe riadnej zmluvy, resp. objednávky a jej písomnom potvrdení.

Bezplatná právna poradňa

Môže osoba u jedného zamestnávateľa súčasne pracovať ako zamestnanec aj živnostník?

Dobrý deň. Môže občan Slovenskej republiky pracovať u jedného zamestnávateľa ako živnostník a zároveň aj ako zamestnanec? Ak áno, za akých podmienok?

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,

pri odpovedi na Vašu otázku je potrebné vychádzať z definície závislej práce a porovnať ju z definíciou podnikania (živnosti) podľa živnostenského zákona. Podľa ustanovenia § 1 ods. 2 a 3 Zákonníka práce 

Závislá práca je práca vykonávaná vo vzťahu nadriadenosti zamestnávateľa a podriadenosti zamestnanca, osobne zamestnancom pre zamestnávateľa, podľa pokynov zamestnávateľa, v jeho mene, v pracovnom čase určenom zamestnávateľom. Závislá práca môže byť vykonávaná výlučne v pracovnom pomere, v obdobnom pracovnom vzťahu alebo výnimočne za podmienok ustanovených v tomto zákone aj v inom pracovnoprávnom vzťahu. Závislá práca nemôže byť vykonávaná v zmluvnom občianskoprávnom vzťahu alebo v zmluvnom obchodnoprávnom vzťahu podľa osobitných predpisov.

Podľa § 2 živnostenského zákona Živnosťou je sústavná činnosť prevádzkovaná samostatne, vo vlastnom mene, na vlastnú zodpovednosť, za účelom dosiahnutia zisku alebo za účelom dosiahnutia merateľného pozitívneho sociálneho vplyvu, ak ide o hospodársku činnosť registrovaného sociálneho podniku podľa osobitného predpisu, a za podmienok ustanovených týmto zákonom.

Ak budú činnosti, ktoré vykonávate pre zamestnávateľa spĺňať charakteristiku závislej práce, potom ich nemôžete robiť v rámci živnosti (formálne). Mohli by ste sa totiž dopustiť nelegálnej práce a inšpektorát práce by Vás aj zamestnávateľa mohol sankcionovať pokutou. Ak budete danú činnosť, alebo činnosti vykonávať skutočne vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť a vo Vami určenom čase (nebude Vám ho určovať zamestnávateľ), potom by sa jednalo o živnosť a mohli by ste túto činnosť legálne vykonávať ako živnostník.

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.