Bezplatná právna poradňa

Práca na odlúčenom pracovisku

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Otázka

Dobrý deň, môže zamestnanec pracovať na odlúčenom pracovisku sám? Táto otázka sa týka nočnej práce, soboty a nedele. Ak je to možné, kto a ako často ho má kontrolovať, aby boli splnené požiadavky BOZP pre zamestnanca a pracovisko? Čo je odlúčené pracovisko podľa vyhlášky? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň, áno môže.

Už zo samotného pojmu odlúčené (pracovisko) je možné dedukovať, že zamestnanec je odlúčený od ostatných zamestnancov, teda že je sám.  

Odlúčené pracovisko definuje Vyhláška Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny č. 46/2010 Z. z. ktorou sa ustanovujú podrobnosti na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri lesnej práci a podrobnosti a odbornej spôsobilosti na výkon niektorých pracovných činností a na obsluhu niektorých technických zariadení.

Podľa § 1 písm. c) vyhlášky, odlúčené pracovisko je pracovisko, na ktorom je výrazne sťažená možnosť zabezpečenia kontroly a poskytnutia prvej pomoci. 

Zamestnávateľovi stanovuje voči odlúčenému zamestnancovi povinnosti, zákon č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len "zákon").

Podľa § 6 ods. 1 písm. r) bod 1 zákona, "Zamestnávateľ v záujme zaistenia bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci je povinný dbať na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci u zamestnancov na odlúčených pracoviskách."

Podľa § 9  ods. 1 písm. c) zákona, "Zamestnávateľ je povinný sústavne kontrolovať a vyžadovať dodržiavanie právnych predpisov a ostatných predpisov na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, zásad bezpečnej práce, ochrany zdravia pri práci a bezpečného správania na pracovisku a bezpečných pracovných postupov, najmä kontrolovať činnosť zamestnanca na odlúčenom pracovisku a zamestnanca, ktorý pracuje na pracovisku sám."

Zákon teda neuvádza, ako často kontrolovať samotného zamestnanca, skôr stanovuje pre zamestnávateľa povinnosť zabezpečiť jeho bezpečnosť a zároveň kontrolovať to, či tento zamestnanec dodržiava predpisy BOZP. 

V prípade, ak tieto otázky (kto a ako často má zamestnanca kontrolovať) neupravuje zákon, zamestnávateľ by mal vo svojom vnútornom predpise tieto povinnosti kontroly stanoviť tak, aby boli záväzné pre všetkých zamestnancov ako aj zamestnávateľa. Kontrolovať zamestnanca by mohla osoba, ktorá má u zamestnávateľa na starosti BOZP. 

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.