Otázka
Dobrý deň, dňa 28.01.2026 som nastúpila do kórejskej firmy pracovať, pričom som bola aj na PN. Doteraz mi nepodpísali pracovnú zmluvu. Pracovala som 28. a 29. decembra. Čo mám v takomto prípade robiť? Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
pracovať bez podpísanej pracovnej zmluvy je stav, ktorý by nemal pretrvávať dlho. Zamestnávateľovi oznámte, že kým Vám nedá pracovnú zmluvu, tak nebudete pracovať. Podpisom pracovnej zmluvy sa zakladá pracovný pomer a preto je pre Vás dôležité mať pracovnú zmluvu podpísanú.
Podľa § 42 ods. 1 Zákonníka práce, "Pracovný pomer sa zakladá písomnou pracovnou zmluvou medzi zamestnávateľom a zamestnancom, ak tento zákon neustanovuje inak. Jedno písomné vyhotovenie pracovnej zmluvy je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi."
Podľa § 46 Zákonníka práce, "Praconý pomer vzniká odo dňa, ktorý bol dohodnutý v pracovnej zmluve ako deň nástupu do práce."
Pracovná zmluva sa spravidla podpisuje v deň nástupu zamestnanca do práce a preto, ak ste už pracovali, zamestnávateľ Vám mal dať podpísať pracovnú zmluvu hneď prvý deň Vášho nástupu. Skutočnosť, že ste od nástupu do práce boli PN neznamená, že Vám zamestnávateľ nemohol dať podpísať pracovnú zmluvu.
Takéto konanie zamestnávateľa nasvedčuje konaniu, ktoré nie je v súlade so zákonom, resp. jeho obchádzanie v časti odvodov do zdravotnej a sociálnej poisťovne. Preto si overte v týchto poisťovniach, či Vás zamestnávateľ prihlásil, že pracujete u neho.
Bez pracovnej zmluvy, nemáte písomne zakotvené podstatné náležitosti pracovnej zmluvy, ktorými sú deň nástupu do práce, miesto výkonu práce, druh práce a mzdové podmienky. Z čoho vyplýva, že bez písomného zaktovenia týchto náležitostí, nie ste chránená.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.