Povinnosť účasti zamestnanca na školení v zahraničí
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň, pracujem ako predavačka a mám dlhý aj krátky pracovný týždeň, pričom pracujem na 11- a 12-hodinové zmeny. Nečakane nám prišiel email, že sa máme zúčastniť školenia v Prahe, keďže ide o českú firmu. Pri nástupe do práce som sa pýtala a bolo mi povedané, že pracovné cesty nebudú. Pracujem tu už tri roky a doteraz sme všetky školenia absolvovali cez internet.
Dá sa voči tomuto nejako brániť? Aké sú moje práva? V zmluve o tom nemám nič uvedené. Môžem odmietnuť, ak ma pošlú na školenie v deň, keď mám pracovať, aj keď len do 21:00? Prípadne ak by malo školenie prebehnúť počas môjho voľna?
Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
všetky školenia alebo iné aktivity nemusia byť uvedené v pracovnej zmluve (v pracovnej náplni) zamestnanca. Najmä, ak v čase podpisovania pracovnej zmluvy zamestnancom ako aj zamestnávateľom, nie sú známe budúce školenia či aktivity. Zamestnávateľ nemôže predpokladať zmeny, ktoré nastanú.
Zamestnávateľ má zároveň zo zákona povinnosť zvyšovania a prehlbovania kvalifikácie svojich zamestnancov.
Potreba školenia môže vyplynúť z nasledovných dôvodov: zmena zákona v oblasti v ktorom zamestnanci pracujú, zmena systému, v ktorom zamestnanci pracujú, zmena vedenia u zamestnávateľa alebo iné.
Nie vždy, sa dá uskutočniť školenie online cez internet a preto, ak Váš zamestnávateľ požaduje Vašu osobnú účasť na školení, tak by ste sa ho mali zúčastniť. Účasť na školení počas Vášho pracovného času sa považuje za Váš výkon práce. Zamestnávateľ by mal v prípade školenia mimo územia Slovenskej republiky, zabezpečiť dopravu pre zamestnancov.
Podľa § 81 písm. a) Zákonníka práce, "Zamestnanec je povinný najmä pracovať zodpovedne a riadne, plniť pokyny nadriadených vydané v súlade s právnymi predpismi; nadriadeným je aj predstavený podľa osobitného predpisu."
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.