Porušenie pracovnej disciplíny absenciou a možné postihy
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň,
opustil som pracovisko tri hodiny pred koncom pracovného dňa s priepustkou podpísanou majstrom, ktorý je zodpovedným pracovníkom na pracovisku. V akých podmienkach môže zamestnávateľ právoplatne požadovať finančnú kompenzáciu za porušenie pracovnej disciplíny s ohľadom na závažnosť tohto porušenia? Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
ak ste mali priepustku na opustenie pracoviska, nejde o porušenie pracovnej disciplíny. Porušenie pracovnej disciplíny sa rozdeľuje na závažné a menej závažné.
Absencie zamestnanca, ktoré sú neospravedlnené, sú sankcionované formou krátenia dovolenky.
Podľa § 109 ods. 3 Zákonníka práce, "Za každú neospravedlnene zameškanú zmenu (pracovný deň) môže zamestnávateľ krátiť zamestnancovi dovolenku o jeden až dva dni. Neospravedlnené zameškania kratších častí jednotlivých zmien sa sčítajú."
Ak by Váš zamestnávateľ vyhodnotil Vaše konanie ako porušenie pracovnej disciplíny, určite by išlo len o menej závažné.
Za porušenie pracovnej disciplíny, môže zamestnanec dostať od zamestnávateľa písomné upozornenie, že ak sa to bude opakovať alebo ak inak poruší disciplínu, môže dostať výpoveď. V žiadnom prípade však nemôže zamestnávateľ od zamestnanca žiadať finančnú náhradu. Najváženejším dôsledkom porušenia pracovnej disciplíny je skončenie pracovného pomeru. Skončenie pracovného pomeru môže byť okamžité, a to pre závažné porušenie alebo výpoveďou ak sa menej závažné porušenie pracovnej disciplíny opakuje v rámci šiestich mesiacov, napriek upozorneniu.
Podľa § 63 ods. 1 písm. e) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak sú u zamestnanca dôvody, pre ktoré by s ním zamestnávateľ mohol okamžite skončiť pracovný pomer, alebo pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny; pre menej závažné porušenie pracovnej disciplíny možno dať zamestnancovi výpoveď, ak bol v posledných šiestich mesiacoch v súvislosti s porušením pracovnej disciplíny písomne upozornený na možnosť výpovede."
Finančnú náhradu môže zamestnávateľ od Vás žiadať len v prípade, ak by ste porušili pracovnú zmluvu v tom smere, že by ste nezotrvali u neho počas výpovednej doby, ak by Vám dal výpoveď. To len na doplnenie, aby ste mali prehľad o tom, kedy je možné žiadať finačnú náhradu.
Podľa § 62 ods. 8 Zákonníka práce, "Ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu najviac v sume, ktorá je súčinom priemerného mesačného zárobku tohto zamestnanca a dĺžky výpovednej doby, ak sa na tejto peňažnej náhrade dohodli v pracovnej zmluve; dohoda o peňažnej náhrade musí byť písomná, inak je neplatná."
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.