Bezplatná právna poradňa

Porušenie pracovnej disciplíny ?

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Otázka

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je urážkou, keď som kolegyňu so ZŤP, ktorá na mňa kričala, nazvala hendikepovanou. Povedala som, že je zvýhodnená, pretože nemusí robiť v sklade ťažké práce. Nevedela som o tom a za toto vyjadrenie mi udelili PPD.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň, samotné slovo „hendikepovaná“ nemusí byť automaticky urážkou, najmä ak ste tým len reagovali na skutočnosť, že kolegyňa má zdravotné obmedzenie alebo preukaz ŤZP.

Právne a vecne vhodnejšie je však používať označenie „osoba so zdravotným postihnutím“ alebo „zamestnankyňa so zdravotným obmedzením“. Rozhodujúci je celý kontext: tón hlasu, situácia, či to odznelo pred inými zamestnancami, či to malo zosmiešňujúci význam a či ste tým kolegyňu ponižovali.

Ak Vám dali „PPD“, zrejme ide o písomné upozornenie na porušenie pracovnej disciplíny, zamestnávateľ ho môže dať aj za nevhodnú komunikáciu na pracovisku, najmä ak má v pracovnom poriadku, etickom kódexe alebo inom internom predpise upravené neprístojné správanie, konflikty medzi zamestnancami, diskriminačné alebo ponižujúce vyjadrenia. V podobných prípadoch sa uvádza, že ak má zamestnávateľ vo vnútornom predpise definované nevhodné správanie, môže postupovať podľa Zákonníka práce.

Na druhej strane, také upozornenie musí konkrétne uvádzať, čo presne ste mali povedať, kedy, komu, za akých okolností a akú pracovnú povinnosť ste týmto vyjadrením porušili. Pri písomnom upozornení má zamestnávateľ podrobne opísať skutkový stav a konkrétne konanie zamestnanca. Ak tam len všeobecne napísali, že ste urazili kolegyňu, odporúčam písomne namietať, aby zamestnávateľ svoje upozornenie konkretizoval. Vy neuvádzajte žiadne okolnosti udalosti.

Proti takému upozorneniu na PPD sa nepodáva „odvolanie“,  môžete sa však písomne vyjadriť a požiadať o založenie Vášho vyjadrenia do osobného spisu. To je dôležité, lebo pri ďalšom porušení pracovnej disciplíny v najbližších šiestich mesiacoch môže zamestnávateľ uvažovať o výpovedi podľa § 63 ods. 1 písm. e) Zákonníka práce a Vy sa môžete brániť neplatnosťou výpovede v lehote do 2 mesiacov odo dňa keď sa mal pracovný pomer skončiť.

Odporúčam do budúcnasa vyhnúť hodnoteniu zdravotného stavu kolegyne a riešte iba pracovné zadelenie a povinnosti  cez nadriadeného.

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.