Porada po pracovnom čase pri skrátenom úväzku zamestnanca
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň, mám otázku ohľadom pracovnej porady po pracovnej dobe. Pracujem na skrátený úväzok, pondelok až piatok, v čase od 7:30 do 13:00. Zákonník práce stanovuje, že zamestnancovi, ktorý pracuje na skrátený pracovný úväzok, nemožno nariadiť prácu nadčas. Dohodu o vykonávaní práce nadčas so zamestnávateľom nemám podpísanú. Som povinný zúčastniť sa porady v čase od 14:00 do 15:00, ktorá sa navyše nekoná v mieste výkonu práce, ale je potrebné sa presúvať z obce do mesta? Ďakujem za odpoveď.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
v prípade, že máte stanovený pracovný čas do 13:00 hod. a porada sa koná až po tejto hodine, tak nie ste povinný sa jej zúčastniť.
Váš zamestnávateľ vie o Vašom pracovnom čase a musí si byť vedomý, že na porade mimo Vášho pracovného času, sa nezúčastníte. Miesto konania pracovnej porady v tom prípade nie je rozhodujúce. Jedine, že by ste vo Vašej pracovnej zmluve v časti pracovných povinností, mali stanovenú povinnosť zúčastníť sa pracovných porád alebo iných mimoriadnych udalostí konajúcich sa u zamestnávateľa.
Podľa § 85 ods. 1 Zákonníka práce, "Pracovný čas je časový úsek, v ktorom je zamestnanec k dispozícii zamestnávateľovi, vykonáva prácu a plní povinnosti v súlade s pracovnou zmluvou."
A ako aj Vy píšete vo Vašej otázke, prácu nadčas Vám nemožno nariadiť podľa § 97 ods. 2 Zákonníka práce.
Podľa § 97 ods. 2 Zákonníka práce, "U zamestnanca s kratším pracovným časom je práca nadčas práca presahujúca jeho týždenný pracovný čas. Tomuto zamestnancovi nemožno nariadiť prácu nadčas."
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.