Najčastejšie otázky
Má zamestnanec v skúšobnej dobe ochranu pred skončením pracovného pomeru počas PN?
v prípade skončenia pracovného pomeru v skúšobnej dobe, Vám neplynie výpovedná doba a rovnako ani skutočnosť, že ste PN neovplyvňuje dátum plánovaného skončenia pracovného pomeru. PN nespôsobuje odkladný účinok.
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň,
mám otázku týkajúcu sa skúšobnej doby a pracovného úrazu. Od 1. 12. 2022 som zamestnaná na dobu určitú až do 30.11.2023 s trojmesačnou skúšobnou dobou. Bohužiaľ, udiali sa dve nepríjemné záležitosti: nástup 1. decembra, potom akútna operácia trvajúca od 18. decembra do 9. januára 2023. Do práce som nastúpila 11. januára a v noci z 12. na 13. januára som utrpela pracovný úraz v nočnej smene - zlomeninu členka. PN trvá od 13. januára a predpokladá sa, že potrvá minimálne do 17. februára 2023, takže som prakticky v práci takmer nebola.
Chcela by som podať výpoveď. Je to možné aj počas PN, ktorá je dôsledkom pracovného úrazu? Alebo musím počkať na ukončenie PN a potom podať výpoveď?
Ďakujem za odpoveď,
Ivana
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, bez ohľadu na práceneschopnosť, vo Vami uvedenom prípade platí ust. § 72 Zákonníka práce :
"V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak. Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode, dojčiacou ženou a mužom na otcovskej dovolenke len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s tehotenstvom, materstvom alebo so starostlivosťou o narodené dieťa, a musí skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné."
Z uvedeného zákonného ustanovenia vyplýva, že pracovný pomer v skúšobnej dobe sa ukončuje písomným oznámením druhej zmluvnej strane, vo Vašom prípade zamestnávateľovi, že ukončujete pracovný pomer k Vami uvedenému dňu. Toto písomné oznámenie pošlite zamestnávateľovi doporučene, alebo doručte osobne proti podpisu, spravidla 3 dni pred dňom kedy sa má pracovný pomer skončiť. To, že ste nateraz práceneschopná, ukončiť pracovný pomer v slkúpšobnej dobe môžete.
Má zamestnanec v skúšobnej dobe ochranu pred skončením pracovného pomeru počas PN?
Dobrý deň,
v skúšobnej dobe som dostala výpoveď k dátumu 13. decembra, ktorú som aj podpísala. Dva dni predtým sa mi však stal pracovný úraz, kvôli ktorému som momentálne na PN. Chcem sa opýtať, či PN spôsobuje odkladný účinok mojej výpovede, alebo moja výpoveď platí k pôvodnému dátumu? Som počas mojej PN nejako chránená? Kto mi bude teraz vyplácať PN? Ak sa ukáže, že môj pracovný úraz má následky, čo následne? Ak by som mala ísť po dvoch týždňoch na operáciu, čo potom?
Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
v prípade skončenia pracovného pomeru v skúšobnej dobe, Vám neplynie výpovedná doba a rovnako ani skutočnosť, že ste PN neovplyvňuje dátum plánovaného skončenia pracovného pomeru. PN nespôsobuje odkladný účinok. Váš pracovný pomer sa skončil 13. decembra v tomto roku.
Počas PN by ste boli v ochrannej doba iba, ak by ste boli zamestnaná. Vy ste teraz už ako nezamestnaná a preto nemáte žiadnu ochranu vyplývajúcu z ustanovení Zákonníka práce.
Čo sa týka vyplácania PN, prvých 10 dní je to od zamestnávateľa a potom zo sociálnej poisťovne. Dôležité je mať splnenú podmienku, aby ste za posledné dva roky boli nemocensky poistená aspoň 270 dní. To znamená, že ste boli za posledné dva roky zamestnaná alebo ste si sama platili odvody do zdravotnej poisťovne.
V prípade vážnejších následkov pracovného úrazu, ktorý však nebol nikde zaznamený, bude veľmi ťažké niečo od bývalého zamestnávateľa dostať. Je to možno jeden z dôvodov, prečo tak rýchlo s Vami skončil pracovný pomer. každopádne najprv by sme odporúčili začať na Inšpektoráte práce, a to podnetom pre nesplnenie si povinnosti zaevidovať pracovný úraz.
Po skončení Vašej PN, sa zaevidujte na úrade práce.
Podľa § 72 ods. 1 Zákonníka práce, "V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak. Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode, dojčiacou ženou a mužom na otcovskej dovolenke len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s tehotenstvom, materstvom alebo so starostlivosťou o narodené dieťa, a musí skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné."
Podľa § 72 ods. 2 Zákonníka práce, "Písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončiť."
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.