Bezplatná právna poradňa

Výpoveď z prac. pomeru

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môžem nastúpiť k novému zamestnávateľovi počas výpovednej lehoty pri čerpaní dovolenky?

áno, môžete v čase dovolenky nastúpiť už do nového zamestnania. V čase dovolenky môžete pracivať podľa svojho rozhodnutia.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň,

chcel by som sa Vás poprosiť o radu. Aktuálne som na dočasnej pracovnej neschopnosti a môj zamestnávateľ mi poslal poštou výpoveď. Táto výpoveď ruší moje pracovné miesto. V texte výpovedi je uvedené, že výpovedná doba začína plynúť od 1. apríla 2023 a končí 30. apríla. Dátum odoslania na poštovej známke je 31. marec. Chcem sa opýtať, či je táto výpoveď platná, keďže mi bola doručená 3. apríla, a či mi už plynula výpovedná doba. Počas mojej pracovnej neschopnosti so mnou zamestnávateľ vôbec nekomunikoval.

Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,
na Vami položenú otázku uvádzame, že aj vzhľadom na okolnosť, že ste práceneschopný a dôvod výpovede je zrušenie pracovného miesta, v zmysle ust. § 64 Zákonníka práce sa na Vás nevzťahuje ochranná doba /zákaz výpovede/ a preto zamestnávateľ bol oprávnený Vám dať výpoveď z pracovného pomeru. Výpoveď z pracovného pomeru ako forma skončenia pracovného pomeru musí byť konkretizovaná, nepostačuje citácia zákonného ustanovenia Zákonníka práce.

Výpoveď bola daná podľa znenia otázky v mesiaci marec 2023, ktorý ste prevzali dňa 3.4.2023 a preto výpovedná doba začne plynúť až dňom 1.5.2023 a pracovný pomer skončí uplynutím výpovednej doby, čo vyplýva z ust. § 62 ods. 7 Zákonníka práce.

Výpovedná doba v zmysle ust. § 62 ods. 3 písm. a/ Zákonníka práce je dva mesiace a to v prípade, že Váš pracovný pomer ku dňu doručenia výpovede trval jeden až 5 rokov. Ak pracovný pomer ku dňu doručenia výpovede trvá viac ako 5 rokov, potom je výpovedná doba 3 mesiace /§ 62 ods. 3 písm.b/ Zákonníka práce/.

Otázky ponuky prac. miesta je podstatná v tom prípade, či ku dňu doručenia výpovede mal pre Vás zamestnávateľ vhodné iné pracovné miesto, čo musí preukázať zamestnávateľ v prípadnom spore o neplatnosť výpovede v zmysle ust. §  77 Zákonníka práce. Žalobu o neplatnosť výpovede však musíte podať v lehote do 2 mesiacov odo dňa keď sa mal pracovný pomer skončiť.

Vzhľadom na okolnosť, že pracovný pomer končí zo strany zamestnávateľa z organizačných dôvodov, v súlade s ust. § 76 Zákonníka práce máte nárok na odstupné podľa dĺžky trvania pracovného pomeru. Netreba zabudnúť ani na povinnosť zamestnávateľa preplatiť Vám zostatok nevyčerpanej dovolenky v zmysle ust. § 116 ods. 3 Zákonníka práce :

"Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť zamestnancovi vyplatená náhrada mzdy, s výnimkou, ak si túto dovolenku nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru."

 

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

Môžem nastúpiť k novému zamestnávateľovi počas výpovednej lehoty pri čerpaní dovolenky?

Dobrý deň,

chcel by som sa opýtať: ak som podal dvojmesačnú výpovednú lehotu ku dňu 30. 6. 2023, môžem nastúpiť do druhého zamestnania už 26. 6. 2023, ak si čerpám dovolenku v starom zamestnaní?

Ďakujem za radu.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň, áno, môžete v čase dovolenky nastúpiť už do nového zamestnania. V čase dovolenky môžete pracivať podľa svojho rozhodnutia.

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.