Bezplatná právna poradňa

Paragraf na návštevu lekára v zahraničí

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Musí zamestnávateľ ospravedlniť návštevu lekára v zahraničí v limite 7 dní?

áno, návštevu lekára v zahraničí je povinný zamestnávateľ ospravedlniť ako prekážku v práci z dôvodu vyšetrenia/ošetrenia, a to na nevyhnutne potrebný čas, s náhradou mzdy do 7 pracovných dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie nemožno zabezpečiť mimo pracovného času. Zamestnanec musí návštevu vopred oznámiť a po…

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň,

zamestnankyňa priniesla "Paragraf na návštevu lekára" – ošetrenie u zubára v Győri. Môžem jej to uznať? Zatiaľ som sa s takýmto dokladom nestretla.

Ďakujem vopred za odpoveď.

Katarína

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň, áno, môžete uznať. Len nech je potrvdenie od skutočného lekára, kde bude uvedený konkrétny čas vyšetrenia v zmysle ust. § 144 ods. 2 ZP :

"Prekážku v práci a jej trvanie je zamestnanec povinný zamestnávateľovi preukázať. Príslušné zariadenie je povinné potvrdiť mu doklad o existencii prekážky v práci a o jej trvaní. Ustanovenie prvej vety a druhej vety neplatí, ak osobitný predpis ustanovuje iný spôsob preukazovania a potvrdzovania prekážky v práci."

Lekára by ste mali nájsť aj na internete.

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

Musí zamestnávateľ ospravedlniť návštevu lekára v zahraničí v limite 7 dní?

Dobrý deň,
zamestnanec chce navštíviť lekára v zahraničí. Musí zamestnávateľ túto neprítomnosť v práci ospravedlniť ako návštevu zdravotníckeho zariadenia spadajúcu do limitu 7 dní v roku?

Odpoveď:
Áno, aj návšteva lekára v zahraničí sa môže považovať za návštevu zdravotníckeho zariadenia, ak zamestnanec predloží príslušné potvrdenie o vyšetrení vydané zahraničným zdravotníckym zariadením. Táto neprítomnosť v práci teda spadá do limitu 7 dní v roku, počas ktorých má zamestnanec nárok na ospravedlnenie neprítomnosti kvôli vyšetreniu alebo ošetreniu v zdravotníckom zariadení v rozsahu nevyhnutnom na jeho vykonanie.
Zamestnávateľ je však oprávnený žiadať doklad o vyšetrení, ideálne v slovenčine alebo s vhodným prekladom. Odporúčame zamestnancovi, aby informoval zamestnávateľa vopred a zabezpečil si potrebné potvrdenie na preukázanie oprávnenosti neprítomnosti.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,

áno, návštevu lekára v zahraničí je povinný zamestnávateľ ospravedlniť ako prekážku v práci z dôvodu vyšetrenia/ošetrenia, a to na nevyhnutne potrebný čas, s náhradou mzdy do 7 pracovných dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie nemožno zabezpečiť mimo pracovného času. Zamestnanec musí návštevu vopred oznámiť a po návrate preukázať potvrdením od zdravotníckeho zariadenia (postačí v AJ/CZ, pri inom jazyku je vhodný preklad). Do času vyšetrenia (pracovného dňa) sa zaratúva aj cesta tam aj späť, ako aj prípadný nariadený oddych lekárom po výkone. 

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.