Otázka
Dobrý deň,
chcela by som sa poradiť, či si môžem uplatniť pracovné voľno na sprevádzanie vnučky k lekárovi, aj keď s vnučkou nemáme rovnaký trvalý pobyt. Ako je to, prosím, podľa paragrafu 40 ods. 5 Zákonníka práce?
V práci mi sprevádzanie neuznali, aj keď bolo riadne potvrdené detským lekárom.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
áno, pracovné voľno na sprevádzanie (ľudovo „paragraf“) si viete uplatniť aj vtedy, ak Vy a vnučka nemáte rovnaký trvalý pobyt. Zákonník práce pri sprevádzaní do zdravotníckeho zariadenia neviaže nárok na zhodu trvalého pobytu, ale na to, či ide o „rodinného príslušníka“ a či bolo sprevádzanie nevyhnutné a či všetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vybaviť mimo pracovného času. Samotný trvalý pobyt je evidenčný údaj a nie je automatickým dôkazom toho, kto s kým reálne žije v domácnosti.
Podľa ust. § 40 ods. 5 Zákonníka práce platí :
"Rodinný príslušník na účely tohto zákona je manžel, vlastné dieťa, dieťa zverené zamestnancovi do náhradnej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu alebo dieťa zverené zamestnancovi do starostlivosti pred rozhodnutím súdu o osvojení, rodič zamestnanca, súrodenec zamestnanca, manžel súrodenca zamestnanca, rodič manžela, súrodenec manžela, prarodič zamestnanca, prarodič jeho manžela, vnuk zamestnanca a iná osoba, ktorá so zamestnancom žije spoločne v domácnosti."
Z uvedeného zákonce ustanovenia vyplýva, že rodinným príslušníkom na účely ust. § 141 Zákonníka práce je aj vnučka, pričom nie je potrebné, aby ste Vy a Vaša vnučka mali rovnaký trvalý pobyt. Spoločn žitie v jedenj domácnosti zákonodarca žiada len pri tzv. inej osobe /tou je napr. druh - družka/.
Vysvetlite uvedené zákonné ustanovenie zamestnávateľovi s tým, aby doporvod ohľadom vučky uznal na zákalde potvrdenia zdrav. zariadenia. Môžete poukázať aj na naše stanovisko v uvedenej veci. Ak nepochodíte, obráťte sa na Inšpektorát práce podľa sídla zamestnávateľa a podajte podnet na prešetrenie postupu (neuznanie zákonnej prekážky v práci).
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.