Otázka
Dobrý deň, mám otázku ohľadom tehotenstva.
Pracujem na dobu neurčitú. V poslednom čase sa ku mne zamestnávateľ správa veľmi nepríjemne. Tehotenstvo som mu oznámila len ústne, keďže ekonómka mi po prvej kontrole povedala, že odo mňa nič iné nepotrebuje, až potom papier s nástupom na materskú.
Všetko bolo v poriadku, ale začínajú na mňa tlačiť, aby som išla na PN. Som v 23. týždni tehotenstva. V pondelok plánujem poslať písomné oznámenie o tehotenstve, avšak obávam sa, čo ak ma zamestnávateľ predbehne a pošle mi výpoveď? Bude platná?
Môžem na pošte požiadať o skrátenie lehoty na vyzdvihnutie zásielky na 7 dní? Ďakujem pekne za pomoc a radu.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
zamestnávateľ Vám nemôže dať výpoveď počas PN ani počas tehotenstva (po jeho oficiálnym oznámením predložením lekárskeho potvrdenia o tehotnosti).
Podľa § 64 ods. 1 písm. a) a d) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to
a) v dobe, keď je zamestnanec uznaný dočasne za práceneschopného pre chorobu alebo úraz, ak si túto neschopnosť úmyselne nevyvolal alebo nespôsobil pod vplyvom alkoholu, omamných látok alebo psychotropných látok, a v dobe od podania návrhu na ústavné ošetrovanie alebo od nástupu na kúpeľnú liečbu až do dňa ich skončenia
d) v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, v dobe od oznámenia predpokladaného dňa nástupu na otcovskú dovolenku podľa § 166 ods. 3 zamestnancom, najskôr však šesť týždňov predchádzajúcich očakávanému dňu pôrodu, do skončenia otcovskej dovolenky, v dobe keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky."
Oznámte čo najskôr svojmu zamestnávateľovi svoj stav predložením lekárskeho potvrdenia o tehotenstve. Týmto oznámením sa dostávate do ochrannej doby, v ktorej ste chránená pred výpoveďou zo strany zamestnávateľa.
Podľa § 40 ods. 6 Zákonníka práce, "Tehotná zamestnankyňa na účely tohto zákona je zamestnankyňa, ktorá svojho zamestnávateľa písomne informovala o svojom stave a predložila o tom lekárske potvrdenie."
Čo sa týka doručovania výpovede, nie je rozhodujúce či zásielku preberiete alebo nakoľko platí fikcia doručenia a výpoveď by bola platná aj keby ste ju neprevzali.
Podľa § 38 ods. 4 Zákonníka práce, "Povinnosť zamestnávateľa alebo zamestnanca doručiť písomnosť sa splní, len čo zamestnanec alebo zamestnávateľ písomnosť prevezme alebo len čo ju poštový podnik vrátil zamestnávateľovi alebo zamestnancovi ako nedoručiteľnú, alebo ak doručenie písomnosti bolo zmarené konaním alebo opomenutím zamestnanca alebo zamestnávateľa. Účinky doručenia nastanú aj vtedy, ak zamestnanec alebo zamestnávateľ prijatie písomnosti odmietne."
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.