Bezplatná právna poradňa

Oznámenie o nepredĺžení zmluvy

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Je zamestnávateľ povinný vopred oznámiť nepredĺženie pracovnej zmluvy na dobu určitú?

v Zákonníku práce nie je stanovená žiadna povinná lehota, v ktorej by Vám zamestnávateľ musel vopred oznámiť, či pracovný pomer na dobu určitú predĺži. Ak sa nedohodnete písomne na predĺžení ešte pred uplynutím doby, pracovný pomer sa skončí uplynutím dohodnutého času bez ďalšieho oznámenia.

celá odpoveď ›

Môže zamestnávateľ preplatiť nevyčerpanú dovolenku pri skončení pracovného pomeru?

zamestnávateľ Vám môže preplatiť nevyčerpanú dovolenku, ak jej čerpanie nebolo možné z dôvodu skončenia pracovného pomeru. Toto je upravené v § 116 ods.

celá odpoveď ›

Mám nárok na PN počas pracovnej zmluvy na dobu určitú?

počas trvania pracovnej zmluvy môžete ísť na PN, avšak v prípade pracovného pomeru na dobu určitú Vám PN pracovnú zmluvu nepredĺži, a či v čase skončenia pracovnej zmluvy budete na PN alebo nie, pracovná zmluva skončí.

celá odpoveď ›

Skončí pracovný pomer na dobu určitú uplynutím doby aj počas PN?

podľa ust. § 71 Zákonníka práce platí : "Skončenie pracovného pomeru dohodnutého na určitú dobu (1) Pracovný pomer uzatvorený na určitú dobu sa skončí uplynutím tejto doby. (2) Ak zamestnanec pokračuje po uplynutí dohodnutej doby s vedomím zamestnávateľa ďalej vo výkone práce, platí, že sa tento pracovný pomer zmenil…

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, môj zamestnávateľ mi nepredĺžil pracovnú zmluvu, ktorá bola uzatvorená na dobu určitú. O tomto mi oznámil približne 2 týždne pred vypršaním jej platnosti. Chcela by som sa opýtať, či týmto neporušil nejaký zákon. Ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,

zamestnávateľ neporušil zákon.

Podľa ust. § 71 ZP platí :

" Skončenie pracovného pomeru dohodnutého na určitú dobu

(1) Pracovný pomer uzatvorený na určitú dobu sa skončí uplynutím tejto doby.

(2) Ak zamestnanec pokračuje po uplynutí dohodnutej doby s vedomím zamestnávateľa ďalej vo výkone práce, platí, že sa tento pracovný pomer zmenil na pracovný pomer uzatvorený na neurčitý čas, ak sa zamestnávateľ nedohodne so zamestnancom inak.

(3) Pred uplynutím dohodnutej doby sa môže skončiť pracovný pomer podľa odseku 1 aj inými spôsobmi uvedenými v § 59."

 

 

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

Je zamestnávateľ povinný vopred oznámiť nepredĺženie pracovnej zmluvy na dobu určitú?

Dobrý deň, chcem sa opýtať, koľko dní alebo týždňov pred skončením zmluvy na dobu určitú je zamestnávateľ povinný oznámiť, či mi zmluvu ešte predĺži alebo nie. Ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,

v Zákonníku práce nie je stanovená žiadna povinná lehota, v ktorej by Vám zamestnávateľ musel vopred oznámiť, či pracovný pomer na dobu určitú predĺži. Ak sa nedohodnete písomne na predĺžení ešte pred uplynutím doby, pracovný pomer sa skončí uplynutím dohodnutého času bez ďalšieho oznámenia. Výnimkou je, ak máte v pracovnej zmluve, kolektívnej zmluve alebo internom predpise dohodnutú oznamovaciu lehotu. Prakticky teda sledujte dátum skončenia a žiadajte písomné stanovisko vopred, ak by ste po uplynutí doby s vedomím zamestnávateľa ďalej pracovali, pracovný pomer sa spravidla zmení na dobu neurčitú.

Bezplatná právna poradňa

Môže zamestnávateľ preplatiť nevyčerpanú dovolenku pri skončení pracovného pomeru?

Dobrý deň,

pracovný pomer mi končí k 31.12. Mám ešte 18 dní dovolenky. Môže mi zamestnávateľ túto dovolenku preplatiť?

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,

zamestnávateľ Vám môže preplatiť nevyčerpanú dovolenku, ak jej čerpanie nebolo možné z dôvodu skončenia pracovného pomeru. Toto je upravené v § 116 ods. 3 Zákonníka práce, ktorý stanovuje, že za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky môže byť vyplatená náhrada mzdy iba v prípade, že dovolenka nemohla byť vyčerpaná kvôli ukončeniu pracovného pomeru. Ak teda pracovný pomer končí a máte zostávajúce dni dovolenky, zamestnávateľ by mal tieto dni preplatiť v rámci poslednej mzdy. Je vhodné sa v tomto smere obrátiť na zamestnávateľa a dohodnúť sa na preplatení tejto nevyčerpanej dovolenky.

Bezplatná právna poradňa

Mám nárok na PN počas pracovnej zmluvy na dobu určitú?

Dobrý deň,

zamestnávateľ mi oznámil, že pracovnú zmluvu na 1 rok ďalej nepredĺži. Kým zmluva plynie, mám nárok ísť na PN?

Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,

počas trvania pracovnej zmluvy môžete ísť na PN, avšak v prípade pracovného pomeru na dobu určitú Vám PN pracovnú zmluvu nepredĺži, a či v čase skončenia pracovnej zmluvy budete na PN alebo nie, pracovná zmluva skončí. 

Bezplatná právna poradňa

Skončí pracovný pomer na dobu určitú uplynutím doby aj počas PN?

Dobrý deň,

mám uzavretú pracovnú zmluvu na dobu určitú do 30. 09. 2019. Momentálne som dlhodobo praceneschopný. Chcel by som sa opýtať, či mi pracovná zmluva skončí k 30. 09. 2019?

Ďakujem za odpoveď.

M.A.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,

podľa ust. § 71 Zákonníka práce platí :

"Skončenie pracovného pomeru dohodnutého na určitú dobu

(1) Pracovný pomer uzatvorený na určitú dobu sa skončí uplynutím tejto doby.

(2) Ak zamestnanec pokračuje po uplynutí dohodnutej doby s vedomím zamestnávateľa ďalej vo výkone práce, platí, že sa tento pracovný pomer zmenil na pracovný pomer uzatvorený na neurčitý čas, ak sa zamestnávateľ nedohodne so zamestnancom inak.

(3) Pred uplynutím dohodnutej doby sa môže skončiť pracovný pomer podľa odseku 1 aj inými spôsobmi uvedenými v § 59."

Z uvedeného ustanovenia vyplýva, že prac. pomer skončí uplynutím doby a nie je povinnosťou zamestnávateľa oznamovať vám skončenie prac. pomeru. To, že ste PN nie je prekážkou, aby pracovný pomer skončil uplynutím dohodnutej doby trvania prac. pomeru.

Bezplatná právna poradňa

Trápi vás "Oznámenie o nepredĺžení zmluvy" a chcete pomôcť?

O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.