Najčastejšie otázky
Môže zamestnávateľ požadovať dôvod, prečo zamestnanec odmieta prácu v sobotu?
áno, môže. Každá neprítomnosť zamestnanca v práci musí byť odôvodnená a dôvod neprítomnosti musí byť preukázaný.
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň,
na súkromnej strednej škole zamestnávame odborného pracovníka na čiastočný úväzok. Jeho hlavný zamestnávateľ mu občas neumožní odučiť niektoré hodiny u nás. Napriek tomu je odborný učiteľ vždy ochotný dohodnúť náhradné vyučovanie. Máme otázku ohľadom § 141 Zákonníka práce: Môžeme tento prípad považovať za vážnu osobnú prekážku na strane zamestnanca a poskytnúť mu z našej strany pracovné voľno, ktoré si neskôr odpracuje? Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
odborný zamestnanec by mal dodržiavať úväzok, ktorý má dohodnutý v jeho pracovnej zmluve. Ak v rámci svojho úväzku nemôže prísť do práce, záleží na zamestnávateľovi ako bude klasifikovať jeho neprítomnosť.
Áno, je možné poskytnúť takémuto zamestnancovi pracovné voľno podľa § 141 ZP. Rovnako je možné, aby bola táto prekážka u odborného zamesntnaca považovaná ako za dôležitú osobnú prekážku.
Najčastejšie osobné prekážky zamestnanca sú vymenované v odseku 2 § 141 ZP, nejde však o taxaívny výpočet. Čo je možné vyvodiť z odseku 3 písm. b) § 141 ZP, ktorý pripúšťa aj iné dôležité prekážky zamestnanca.
Ustanovenie § 141 Zákonníka práce upravuje viac spôsobov poskytnutia pracovného voľna, a to bez náhrady mzdy alebo s náhradou mzdy.
Podľa § 141 ods. 3 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže poskytnúť zamestnancovi a) ďalšie pracovné voľno z dôvodov podľa odseku 2 s náhradou mzdy alebo bez náhrady mzdy, b) pracovné voľno z iných dôvodov ako podľa odseku 2 s náhradou mzdy alebo bez náhrady mzdy, c) pracovné voľno na žiadosť zamestnanca s náhradou mzdy alebo bez náhrady mzdy, d) pracovné voľno s náhradou mzdy, ktoré si zamestnanec odpracuje."Môže zamestnávateľ požadovať dôvod, prečo zamestnanec odmieta prácu v sobotu?
Dobrý deň, môže sa zamestnávateľ pýtať zamestnanca, prečo nechce prísť v sobotu do práce? Chcel dôvod, prečo neprídem v sobotu do práce. Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, áno, môže.
Každá neprítomnosť zamestnanca v práci musí byť odôvodnená a dôvod neprítomnosti musí byť preukázaný. Aj keď ide o sobotu. Ak ste normálne mali byť v práci v sobotu, tak aj v tom prípade je potrebné odôvodniť Vašu neprítomnosť.
Zamestnávateľ musí v dochádzke zaznamenať dôvod neprítomnosti zamestnanca z dôvodu evidencie odpracovaného času zamestnanca. Zároveň, podľa druhu osobnej prekážky zamestnanca zamestnávateľ určí aj to, či mu za ten deň prizná náhradu mzdy, alebo nie. V opačnom prípade budete mať neospravedlnenú absenciu, za ktorú sa Vám môže krátiť dovolenka.
Zákonník práce pozná veľa prekážok v práci, pričom najčastejšie ide o dôležité osobné prekážky v práci.
Podľa § 141 ods.1 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ ospravedlní neprítomnosť zamestnanca v práci počas jeho dočasnej pracovnej neschopnosti pre chorobu alebo úraz, materskej dovolenky, otcovskej dovolenky a rodičovskej dovolenky, karantény, osobného a celodenného ošetrovania chorého člena rodiny podľa osobitného predpisu, osobnej a celodennej starostlivosti o fyzickú osobu podľa osobitného predpisu a počas obdobia, kedy sa osoba, ktorá sa inak stará o dieťa do dovŕšenia jedenásteho roku veku dieťaťa alebo do dovŕšenia osemnásteho roku veku dieťaťa, ak ide o dieťa s dlhodobým nepriaznivým zdravotným stavom, podrobila vyšetreniu alebo ošetreniu v zdravotníckom zariadení, ktoré nebolo možné zabezpečiť mimo pracovného času zamestnanca. Za tento čas nepatrí zamestnancovi náhrada mzdy, ak osobitný predpis neustanovuje inak."
Podľa § 108 ods. 3 Zákonníka práce, "Za každú neospravedlnene zameškanú zmenu (pracovný deň) môže zamestnávateľ krátiť zamestnancovi dovolenku o jeden až dva dni. Neospravedlnené zameškania kratších častí jednotlivých zmien sa sčítajú."
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.