Okamžité skončenie pracovného pomeru podľa § 69 ZP
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuNajčastejšie otázky
Je zamestnávateľ povinný preložiť zamestnanca na inú prácu po pracovnom úraze?
na to, aby Vás zamestnávateľ preložil na iné miesto (inú pracovnú pozíciu) musí byť splnená podmienka predloženia lekárskeho posudku, z ktorého vyplýva, že nemôžete naďalej výkonávať svoju prácu. Po predložení takéhoto lekárskeho posudku, Vás zamestnávateľ môže poslať ešte k jeho firemnému lekárovi, ktorý by mal Váš…
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň,
chcel by som sa opýtať, či je možné okamžité skončenie pracovného pomeru z dôvodu nevyplatenia mzdy podľa § 69 ZP zaslať aj poštou. Predložil som výpoveď svojmu šéfovi a on ju prijal s tým, že si ju chce preštudovať. V ten istý deň mi však poslal peniaze na účet. Potrebujem vedieť, či by moja výpoveď naďalej platila, ak by som trval na jej odovzdaní, aj keď peniaze boli poslané, ale už po termíne. Napríklad, ak by mi nebol vyplatený september do 15. novembra a ja by som podal výpoveď 16. novembra, no v tento deň by mi šéf poslal peniaze. Preto sa pýtam, či môžem výpoveď zaslať aj poštou. Zaujíma ma tiež, či mám nárok na odstupné, aj keby som ho vo výpovedi neuviedol. Mal by som tam napísať len stručne, na základe ktorého paragrafu končím, napríklad: "Okamžitá výpoveď podľa § 69 z dôvodu nevyplatenia mzdy." V pracovnej zmluve mám uvedený termín výplaty, a to posledný deň v mesiaci. Zaujíma ma, ako by som mal postupovať, ak by som podal výpoveď poštou.
Ďakujem za odpoveď.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
akúkoľvek písomnosť adresovanú zamestnávateľovi, je možné poslať poštou. Rovnako, aj okamžité skončenie pracovného pomeru. Tento spôsob má rovnaké účinky, ako osobné doručenie.
Pri skončení pracovného pomeru, je potrebné rozlišovať, či ide o výpoveď alebo o okamžité skončenie pracovného pomeru. S výpoveďou je spojené plynutie výpovednej doby, ktorá je buď dvojmesačná alebo jednomesačná. Zároveň, v niektorých prípadoch výpovede zo strany zamestnávateľa, má zamestnanec nárok na odstupné (§ 76 ZP). Ale vo Vašom prípade ide o okamžité skončenie pracovného pomeru (nie výpoveď), a preto Vám nárok na odstupné nevzniká.
Ale to treba rozlišovať od nároku na náhradu mzdy podľa §69 ods. 4, kde je upravený nárok na náhradu mzdy (to nie je "odstupné")
Podľa §69 ods. 4: Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov.
Ak by ste chceli skončiť pracovný pomer okamžite, pre nevyplatenie mzdy zamestnávateľom, tak by ste napísali, že končíte pracovný pomer okamžite, ku dňu 16 novembra podľa § 69 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce. Aj keby ste písomnosť (skončenie) odoslali poštou a zamestnávateľovi by bola doručená neskôr ako 16-teho, dôležitý je ten dátum, ktorý je v nej, ako deň Vášho skončenia, uvedený.
Aj keby potom zamestnávateľ Vašu mzdu dodatočne zaplatil, tak Vaše okamžité skončenie pracovného pomeru by platilo. Váš pracovný pomer by bol skončený ku dňu 16. novembra. Pri návrate k nemu naspäť, by ste museli uzatvoriť novú pracovnú zmluvu.
Podľa § 69 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, "Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti."
Je zamestnávateľ povinný preložiť zamestnanca na inú prácu po pracovnom úraze?
Dobrý deň, podal alebo podala som zamestnávateľovi žiadosť o preloženie na iné pracovné miesto a predložil alebo predložila som lekársku správu, ale zákonná lehota už uplynula. Čo mám robiť? Ide o pracovný úraz so 70 percentným stupňom invalidity. Zodpovednosť nesie zamestnávateľ. Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
na to, aby Vás zamestnávateľ preložil na iné miesto (inú pracovnú pozíciu) musí byť splnená podmienka predloženia lekárskeho posudku, z ktorého vyplýva, že nemôžete naďalej výkonávať svoju prácu. Po predložení takéhoto lekárskeho posudku, Vás zamestnávateľ môže poslať ešte k jeho firemnému lekárovi, ktorý by mal Váš zdravotný stav potvrdiť. Následne, sa zamestnávateľ pokúsi Vás do 15 dní preložiť na inú pozíciu. V opačnom prípade, máte nárok na okamžité skončenie Vášho pracovného pomeru. Keďže ďalším výkonom pôvodnej práce, napriek Vášmu zdravotnému stavu, by ste ohrozovali Vaše zdravie a život.
Podľa § 69 ods. 1 písm. a) Zákonníka práce, "Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu."
Okamžite skončiť pracovný pomer môžete však len do jedného mesiaca odkedy ste sa dozvedeli o tom, že Vás zamestnávateľ nepreradí. Zároveň, máte nárok na náhradu mzdy za výpovednú dobu dvoch mesiacov.
Podľa § 69 ods. 3 Zákonníka práce, "Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel."
Podľa § 69 ods. 4 Zákonníka práce, "Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov."
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.