Okamžité skončenie pracovného pomeru počas PN
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň, môže zamestnávateľ podať okamžitú výpoveď z dôvodu porušenia pracovnej disciplíny počas dočasnej pracovnej neschopnosti vo výpovednej lehote? Minulý týždeň som nemohol štyri dni nastúpiť do práce z dôvodu vyšetrenia u lekára a po piatom dni som bol uznaný ako dočasne pracovne neschopný. Mám potvrdenia od lekára na tieto štyri dni, ale môj zamestnávateľ ich nechce akceptovať. Chcem sa opýtať, či mi zamestnávateľ musí akceptovať potvrdenie od lekára alebo to môže odmietnuť a dať mi okamžitú výpoveď z dôvodu porušenia pracovnej disciplíny aj počas ochrannej lehoty dočasnej pracovnej neschopnosti? Ďakujem za odpoveď.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, áno, môže Vám dať okamžité skončenie pracovného pomeru.
Okamžité skončenie pracovného pomeru Vám zamestnávateľ môže dať aj počas výpovednej lehoty.
Ochrana počas PN platí len na výpoveď (nie pre okamžité skončenie pracovného pomeru.
Podľa § 64 ods. 1 písm. a) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to v dobe, keď je zamestnanec uznaný dočasne za práceneschopného pre chorobu alebo úraz, ak si túto neschopnosť úmyselne nevyvolal alebo nespôsobil pod vplyvom alkoholu, omamných látok alebo psychotropných látok, a v dobe od podania návrhu na ústavné ošetrovanie alebo od nástupu na kúpeľnú liečbu až do dňa ich skončenia."
Počas výpovednej lehoty stále zamestnanec u zamestnávateľa pracuje a teda sa môže stať, že počas jej plynutia u zamestnanca nastanú dôvody na okamžité skončenie pracovného pomeru.
Podľa § 68 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže okamžite skončiť pracovný pomer výnimočne a to iba vtedy, ak zamestnanec a) bol právoplatne odsúdený pre úmyselný trestný čin, b) porušil závažne pracovnú disciplínu."
Otázne zostáva, či Vám zamestnávateľ dôvodne neuznal papier od lekára na 4 dni a dal Vám neospravedlnenú absenciu, čo je dôvod na okamžité skončenie pracovného pomeru, pre závažné porušenie pracovnej disciplíny. Je možné, že ste si počas roka už vyčerpali 7 dní na vyšetrenie u lekára (podľa § 141 ZP), a preto Vám nemohol uznať toto aktuálne potvrdenie u lekára, presahujúce 7 dní, na ktoré máte zo zákona nárok.
Podľa § 141 ods. 2 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno z týchto dôvodov a v tomto rozsahu: a) vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení 1. pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času.
Aj keby Vám zamestnávateľ akceptoval potvrdenie od lekára, tak by Váš pracovný pomer skončil, keďže ste dostali už výpoveď, čo je jeden zo spôsobov skončenia pracovného pomeru.
Každopádne, sa môžete voči tomuto okamžitému skončeniu pracovného pomeru brániť, podanou žalobou na súd do dvoch mesiacov, o určenie neplatnosti tohto skončenia.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.