Odmietajú mi vyplatiť odstupné na ktoré mam pravo
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň, aký postup by som mal/a zvoliť, ak mi po dlhoročnom pôsobení v práci zamestnávateľ odmieta vyplatiť odstupné, na ktoré mám ako zamestnanec právo? Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, pri odstupnom je dôležité zohľadniť, akým spôsobom končíte Váš pracovný pomer. Odstupné sa vypláca iba v prípade, že ide o "výpoveď zo strany zamestnávateľa". Rovnako to musí byť len výpoveď z určitých konkrétnych dôvodov.
Odstupné sa vypláca, ak existuje prekážka na strane zamestnávateľa pokračovať so zamestnancom v jeho pracovnom pomere. Ide o tieto dôvody: zrušenie zamestnávateľa alebo jeho časti, premiestnenie zamestnávateľa a zamestnanec nesúhlasí s novým miestom výkonu práce, nadbytočnosť zamestnanca z dôvodu organizačnej zmeny u zamestnávateľa, zdravotný stav zamestnanca. Tieto dôvody sú uvedené v § 63 ods. 1 písm. a) až c) Zákonníka práce, citované nižšie. V týchto prípadoch vzniká zamestnancovi nárok na odstupné vo výške podľa odpracovaných rokov u daného zamestnávateľa. Odstupné je upravené v § 76 Zákoníka práce, citovaný nižšie.
Ak teda Váš pracovný pomer nekončí takýmto spôsobom, a z takých dôvodov, tak nárok na odstupné nemáte.
Podľa § 63 ods. 1 písm. a) až c) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak
a) sa zamestnávateľ alebo jeho časť 1. zrušuje alebo 2. premiestňuje a zamestnanec nesúhlasí so zmenou dohodnutého miesta výkonu práce, b) sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách a zamestnávateľ, ktorý je agentúrou dočasného zamestnávania, aj ak sa zamestnanec stane nadbytočným vzhľadom na skončenie dočasného pridelenia podľa § 58 pred uplynutím doby, na ktorú bol dohodnutý pracovný pomer na určitú dobu, c) zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva." Podľa § 76 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a), b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume a) jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov, b) dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov, c) trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov, d) štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov."JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.