Otázka
Dobrý deň,
31. októbra uplynula zamestnancovi dohodnutá doba pracovnej zmluvy a zamestnávateľ s ním ukončil pracovný pomer. Zamestnanec predložil potvrdenie, že 31. októbra požiadal o predčasný dôchodok a žiada o vyplatenie odchodného. Má zamestnávateľ povinnosť vyplatiť odchodné?
Ďakujem za odpoveď.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
záleží, kedy mu vznikol nárok na starobný dôchodok. Zamestnanec by to mal preukázať napr. potvrdením zo sociálnej poisťovne. Žiadosť by mal podať až keď mu vznikne nárok zo zákona, avšak pokiaľ to zo žiadosti nevyplýva, mal túto informáciu zamestnávateľovi poskytnúť, aby bolo jasné, kedy tento nárok vznikol a či to bolo pred skončením prac. pomeru. V takom prípade potom pokiaľ bude splnená podmienka, že nárok mu vznikol pred skončením prac. pomeru, tak mu mu zamestnávateľ musí vyplatiť odchodné. Ak ide o predčasný dôchodok, stačí však, aby bola žiadosť podaná pred skončením prac. pomeru.
Vyplýva to z § 76a Zákonníka práce:
(1) Zamestnancovi patrí pri prvom skončení pracovného pomeru po vzniku nároku na starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70 %, odchodné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak požiada o poskytnutie uvedeného dôchodku pred skončením pracovného pomeru alebo do desiatich pracovných dní po jeho skončení.
(2) Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru odchodné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak mu bol priznaný predčasný starobný dôchodok na základe žiadosti podanej pred skončením pracovného pomeru alebo do desiatich dní po jeho skončení.
(3) Odchodné zamestnancovi patrí len od jedného zamestnávateľa.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.