Odchodné a odstupné pri odchode na predčasný dôchodok
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuNajčastejšie otázky
Musí mi zamestnávateľ vyplatiť odchodné pri odchode do predčasného dôchodku?
najprv si podáte žiadosť o predčasný dôchodok a keď ho budete mať schválený a budete vedieť, kedy presne odchádzate do dôchodku, tak k tomuto dňu požiadate Vášho zamestnávateľa o ukončenie Vášho pracovného pomeru dohodou s vyplatením odchodného. Ak Vám bude schválený dôchodok, tak budete mať nárok na odchodné podľa §…
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň, od 1.12.2023 mám podanú žiadosť o predčasný odchod do dôchodku. Vo pedagogicko-psychologickej poradni mám odpracovaných 35 rokov. Mám nárok na odstupné, respektíve na odchodné? Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
budete mať nárok na odchodné.
Podľa § 76a ods. 2 Zákonníka práce, "Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru odchodné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak mu bol priznaný predčasný starobný dôchodok na základe žiadosti podanej pred skončením pracovného pomeru alebo do desiatich dní po jeho skončení."
Nárok na odstupné zo zákona, nebudete mať. Neznamená to však, že po toľkých odpracovaných rokoch u jedného zamestnávateľa, Vám tento, sám z vlastnej vôle nevyplatí. Skúste požiadať aj o odstupné a dohodnúť s ním, poprípade o vyššie odchodné.
Nárok na odstupné vzniká len v prípade, ak výpoveď dáva zamestnancovi zamestnávateľ, a to z dôvodov existujúcich na strane zamestnávateľa. Ide napríklad o dôvod zrušenia zamestnávateľa alebo premiestnenia zamestnávateľa (iné miesto výkonu práce, s ktorým zamestnávateľ nesúhlasí), alebo ak sa stane zamestnanec pre zamestnávateľa nadbytočný, pre organizačné zmeny u zamestnávateľa. Tieto výpovedné dôvody sú uvedené v § 63 ods. 1 písm. a) a b) Zákonníka práce.
Musí mi zamestnávateľ vyplatiť odchodné pri odchode do predčasného dôchodku?
dobrý deň, v novembri budúceho roka plánujem ísť do predčasného dôchodku. Musím najprv dať výpoveď v zamestnaní a až potom požiadať o predčasný dôchodok? Mám nárok, teda musí mi zamestnávateľ vyplatiť odchodné, keď pracujem v zamestnaní 15 rokov? Kedy požiadať o odchodné? Ďakujem
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
najprv si podáte žiadosť o predčasný dôchodok a keď ho budete mať schválený a budete vedieť, kedy presne odchádzate do dôchodku, tak k tomuto dňu požiadate Vášho zamestnávateľa o ukončenie Vášho pracovného pomeru dohodou s vyplatením odchodného.
Ak Vám bude schválený dôchodok, tak budete mať nárok na odchodné podľa § 76a ods. 2 Zákonníka práce. Odchodné sa neodvíja od počtu odpracovaných rokov ale na jeho vyplatenie platí podmienka požiadania a schválenia dôchodku.
Nakoľko, vo Vašom prípade ide o predčasný dôchodok, nemusí to byť na 100% schválený.
Podľa § 76a ods. 2 Zákonníka práce, "Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru odchodné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak mu bol priznaný predčasný starobný dôchodok na základe žiadosti podanej pred skončením pracovného pomeru alebo do desiatich dní po jeho skončení."
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.