Bezplatná právna poradňa

Ochranná doba a nárok na odstupné

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Zaniká pracovný pomer dohodou aj počas práceneschopnosti zamestnanca?

vo veci položenej otázky uvádzame, že pracovný pomer asistentky riadne skončil 31. augusta, ak zamestnávateľ so zamestnankyňou platne uzatvoril písomnú dohodu o skončení pracovného pomeru podľa § 60 Zákonníka práce a v dohode výslovne určili tento deň ako deň skončenia pracovného pomeru. Dočasná pracovná neschopnosť,…

celá odpoveď ›

Predlžuje PN počas výpovednej doby skončenie pracovného pomeru v ochrannej dobe?

Vaša sestra išla na PN v dobe, kedy jej už plynula výpovedná doba. V takýchto prípadoch, kedy môže byť PN dlhšia ako výpovedná doba, zákon pripúšťa dlhšie trvanie pracovného pomeru, až do skončenia PN.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň! Som zamestnankyňou chránenej dielne 1 rok a 6 mesiacov. Posledné 3 mesiace som bola na PN. Má môj zamestnávateľ právo mi po návrate do práce dať výpoveď? V prípade, že áno, vzniká mi nárok na odstupné? Ďakujem vám veľmi pekne za odpoveď. Pekný deň!

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň. Zákaz výpovede je upravený v ustanovení § 64 Zákonníka práce. Vo všeobecnosti platí, že zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď počas tzv. ochrannej doby. V zmysle ods. 1 písm. a) sa ochrannou dobou rozumie aj doba, keď je zamestnanec uznaný dočasne za práceneschopného pre chorobu alebo úraz, ak si túto neschopnosť úmyselne nevyvolal alebo nespôsobil pod vplyvom alkoholu, omamných látok alebo psychotropných látok. Po uplynutí ochrannej doby môže dať zamestnávateľ zamestnancovi výpoveď ak existuje aspoň jeden z taxatívne ustanovený dôvodov výpovede uvedených v ustanovení § 63 Zákonníka práce.

Pokiaľ ide o nárok na odstupné, v prípade, že s Vami zamestnávateľ skončil (resp. skončí) pracovný pomer výpoveďou, pričom Váš pracovný pomer trval 1 rok a 6 mesiacov, nevzniká Vám zákonný nárok na odstupné.

Vzhľadom na to, že ste zamestnankyňou chránenej dielne, dávam Vám do pozornosti aj ustanovenie § 66 Zákonníka práce, podľa ktorého: "Zamestnancovi so zdravotným postihnutím môže dať zamestnávateľ výpoveď len s predchádzajúcim súhlasom príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, inak je výpoveď neplatná. Tento súhlas sa nevyžaduje, ak ide o výpoveď dávanú zamestnancovi, ktorý dosiahol vek určený na nárok na starobný dôchodok, alebo z dôvodov ustanovených v § 63 ods. 1 písm. a) a e)."

Ak máte pochybnosti o dôvodnosti výpovede, odporúčam Vám výpoveď danú zamestnávateľom prekonzultovať s odborníkom.

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

Zaniká pracovný pomer dohodou aj počas práceneschopnosti zamestnanca?

Dobrý deň, vážený pán, obraciam sa na vás s prosbou o právne posúdenie nasledujúcej situácie.

Ministerstvo školstva nám upravilo počet pracovných úväzkov pre asistentky učiteľa. Táto úprava viedla k organizačnej zmene a zrušeniu jedného pracovného miesta.

S asistentkou sme uzatvorili dohodu o skončení pracovného pomeru k 31. augustu. Vzhľadom na dôvod skončenia pracovného pomeru jej patrí odstupné vo výške trojnásobku priemerného mesačného zárobku.

Zamestnankyňa sa však 31. augusta stala dočasne práceneschopnou. Jej dočasná pracovná neschopnosť naďalej trvá.

Prosím o posúdenie, či jej pracovný pomer z dôvodu dočasnej pracovnej neschopnosti naďalej trvá, alebo sa riadne skončil 31. augusta, pričom jej nárok na odstupné zostáva zachovaný.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň, vo veci položenej otázky uvádzame, že pracovný pomer asistentky riadne skončil 31. augusta, ak zamestnávateľ so zamestnankyňou platne uzatvoril písomnú dohodu o skončení pracovného pomeru podľa § 60 Zákonníka práce a v dohode výslovne určili tento deň ako deň skončenia pracovného pomeru.

Dočasná pracovná neschopnosť, ktorá vznikla práve 31. augusta skončenie pracovného pomeru dohodou neodkladá ani nepredlžuje. Ochranná doba počas PN podľa § 64 Zákonníka práce chráni zamestnanca pred výpoveďou zo strany zamestnávateľa. Nevzťahuje sa však na skončenie pracovného pomeru dohodou, keďže ide o dvojstranný právny úkon založený na súhlase zamestnávateľa aj zamestnankyne.

Pri dohode sa pracovný pomer končí presne v dohodnutý deň aj vtedy, ak je zamestnankyňa v tento deň alebo už pred ním práceneschopná. 

Nárok na odstupné tým nezaniká. 

Odstupné vyplaťte po skončení pracovného pomeru v najbližšom výplatnom termíne, ak ste sa so zamestnankyňou písomne nedohodli na skoršom termíne podľa § 76 ods. 6 Zákonníka práce.

Zamestnankyňa po 31. auguste už nie je vašou zamestnankyňou, avšak jej PN môže pokračovať v režime nemocenského poistenia podľa predpisov sociálneho poistenia.

Bezplatná právna poradňa

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň, vo veci položenej otázky uvádzame, že pracovný pomer asistentky riadne skončil 31. augusta, ak zamestnávateľ so zamestnankyňou platne uzatvoril písomnú dohodu o skončení pracovného pomeru podľa § 60 Zákonníka práce a v dohode výslovne určili tento deň ako deň skončenia pracovného pomeru.

Dočasná pracovná neschopnosť, ktorá vznikla práve 31. augusta skončenie pracovného pomeru dohodou neodkladá ani nepredlžuje. Ochranná doba počas PN podľa § 64 Zákonníka práce chráni zamestnanca pred výpoveďou zo strany zamestnávateľa. Nevzťahuje sa však na skončenie pracovného pomeru dohodou, keďže ide o dvojstranný právny úkon založený na súhlase zamestnávateľa aj zamestnankyne.

Pri dohode sa pracovný pomer končí presne v dohodnutý deň aj vtedy, ak je zamestnankyňa v tento deň alebo už pred ním práceneschopná. 

Nárok na odstupné tým nezaniká. 

Odstupné vyplaťte po skončení pracovného pomeru v najbližšom výplatnom termíne, ak ste sa so zamestnankyňou písomne nedohodli na skoršom termíne podľa § 76 ods. 6 Zákonníka práce.

Zamestnankyňa po 31. auguste už nie je vašou zamestnankyňou, avšak jej PN môže pokračovať v režime nemocenského poistenia podľa predpisov sociálneho poistenia.

Bezplatná právna poradňa

Predlžuje PN počas výpovednej doby skončenie pracovného pomeru v ochrannej dobe?

Dobrý deň, mojej sestre po odpracovaných desiatich rokoch dali v súlade s ustanovením § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce výpoveď s výpovednou dobou tri mesiace, ktorá začína plynúť od 1. júna, takže pracovný pomer skončí koncom augusta. Keďže šla na PN hneď 4. júna, má právo na ochrannú dobu? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,
Vaša sestra išla na PN v dobe, kedy jej už plynula výpovedná doba. V takýchto prípadoch, kedy môže byť PN dlhšia ako výpovedná doba, zákon pripúšťa dlhšie trvanie pracovného pomeru, až do skončenia PN. Vaša sestra a zamestnávateľ sa však môžu dohodnúť, že pracovný pomer skončí tak, ako pôvodne mal skončiť, ak by Vaša sestra nebola na PN.  

Ak ste ochrannou dobou Vo Vašej otázke, mali na mysli vyplácanie PN po skončení pracovného pomeru, tak všetko záleží, ako dlho bude Vaša sestra PN. Ohľadom vyplácania PN po skončení pracovného pomeru, je potrebné sa informovať na psílušnej pobočke sociálnej poisťovne. 

Podľa § 64 ods. 2 Zákonníka práce, "Ak je zamestnancovi daná výpoveď pred začiatkom ochrannej doby tak, že by výpovedná doba mala uplynúť v ochrannej dobe, pracovný pomer sa skončí uplynutím posledného dňa ochrannej doby okrem prípadov, keď zamestnanec oznámi, že na predĺžení pracovného pomeru netrvá."

Pri výpovedi z dôvodu podľa § 63 ods. 1 písm. b) ZP, má Vaša sestra nárok na trojmesačné odstupné, ak pracovala u daného zamestnávateľa viac, ako 10 rokov. 

Podľa § 76 ods 1 písm. c) Zákonníka práce, "Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a), b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov."

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.