Bezplatná právna poradňa

Ochrana pracovného miesta pre zastupovanie

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môže zamestnávateľ ukončiť pracovný pomer tehotnej na zástup počas materskej?

ak máte pracovný pomer uzatvorený na zastupovanie, tak Váš pracovný pomer skončí návratom Vašej kolegyne z materskej. Aj napriek skutočnosti, že aj Vy ste tehotná a mali by ste ísť na materskú.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, moja manželka pracuje ako vychovávateľka na základnej škole od januára 2018 až do súčasnosti (jún 2023) ako náhrada za kolegyňu na materskej dovolenke. Najprv zastupovala jednu kolegyňu a potom druhú. Teraz jej oznámili, že po návrate kolegyne z materskej sa jej zmluva končí. Má, prosím vás, nárok na ochranu pracovného miesta, keďže pracovala na suplování spolu 5 a pol roka? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,

Vaša manželka má pracovnú zmluvu na dobu určitú, ktorá je ohraničená návratom jej kolegyne z materskej dovolenky, a z toho dôvodu jej pracovný pomer končí.

Zákonník práce nepozná pojem "ochrana miesta" pre zastupovanie zamestnanca a preto ani pre Vašu manželku žiadna ochrana neplatí. 

Podľa § 59 ods. 2 Zákonníka práce, "Pracovný pomer dohodnutý na určitú dobu sa skončí uplynutím dohodnutej doby."

Ďalšie predĺženie pracovného pomeru Vašej manželky, by prichádzalo do úvahy podľa § 48 ods. 4 písm. a) Zákonníka práce, ak by u zamestnávateľa Vašej manželky vznikla potreba zastupovania iného kolegu, či kolegyne. 

Podľa § 48 ods. 4 písm. a) Zákonníka práce, "Ďalšie predĺženie alebo opätovné dohodnutie pracovného pomeru na určitú dobu do dvoch rokov alebo nad dva roky je možné len z dôvodu zastupovania zamestnanca počas materskej dovolenky, otcovskej dovolenky, rodičovskej dovolenky, dovolenky bezprostredne nadväzujúcej na materskú dovolenku, otcovskú dovolenku alebo rodičovskú dovolenku, dočasnej pracovnej neschopnosti alebo zamestnanca, ktorý bol dlhodobo uvoľnený na výkon verejnej funkcie alebo odborovej funkcie."

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

Môže zamestnávateľ ukončiť pracovný pomer tehotnej na zástup počas materskej?

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na moju situáciu. Som v pracovnom pomere, ale mám zmluvu na zástup počas kolegyninej materskej. Teraz, počas môjho pracovného pomeru, som otehotnela aj ja a kolegyňa by sa mala vrátiť. Som nejako chránená ako tehotná aj do budúcna, po skončení rodičovskej dovolenky alebo vôbec, keďže mám zmluvu len na zástup materskej? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,

ak máte pracovný pomer uzatvorený na zastupovanie, tak Váš pracovný pomer skončí návratom Vašej kolegyne z materskej. Aj napriek skutočnosti, že aj Vy ste tehotná a mali by ste ísť na materskú.

Podľa § 71 ods. 1 Zákonníka práce, "Pracovný pomer uzatvorený na dobu určitú sa skončí uplynutím tejto doby."

Jedinou možnosťou je, že by Vám zamestnávateľ pred návratom Vašej kolegyne z materskej ešte zmenil Vašu pracovnú zmluvu na dobu neručitú. Ak však už vie o Vašej tehotnosti, tak je to málo pravdepodobné. 

V prípade, že Váš zamestnávateľ nevie o tom, že ste tehotná, tak vyskúšajte mu to ani neoznamovať a do návratu alebo po návrate Vašej kolegyne, Vám môže Vašu pracovnú zmluvu zmeniť.

Podľa § 40 ods. 6 Zákonníka práce, "Tehotná zamestnankyňa na účely tohto zákona je zamestnankyňa, ktorá svojho zamestnávaetľa písomne informovala o svojom stave a predložila o tom lekárskej potvrdenie." 

Ak by sa to nepodarilo, tak až po skončení Vašej materskej (rodičovnskej dovolenky) si budete musieť hľadať nové zamestnanie. 

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.