Bezplatná právna poradňa

Nevyplatenie mzdy a okamžité skončenie pracovného pomeru

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môžem okamžite skončiť pracovný pomer pre nevyplatenú mzdu?

aj napriek výpovedi a plynutia výpodnej doby môžete skončiť pracovný pomer okamžite pre nevyplatenie mzdy. Výpoveď sa anuluje (zruší).

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň prajem, chcem sa spýtať, čo mám robiť, keď mi majiteľ nezaplatil peniaze na účet, ale výplatnú pásku mi dal už minulý týždeň. Keď som ho navštívil, ignoroval ma, keď som sa ho pýtal, kedy mi pošle výplatu a maródku za desať dní. Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,
ak ste zamestnaný v pracovnom pomere a nebola Vám vyplatená Vaša mzda za vykonanú prácu ani 15 deň po splatnosti mzdy, tak môžete okamžite skončiť pracovný pomer. 

Zamestnávateľ Vám dal výplatnú pásku, čo dokazuje, že na mzdu Vám vznikol nárok. 

Je potrebné žiadať zamestnávateľa o jej vyplatenie s tým, že ak Vám nezaplatí, tak Vy okamžite skončíte pre neho pracovať a môžete na neho podať trestné oznámenie, nakoľko nevyplatenie mzdy je trestným činom. 

Podľa § 214 ods. 1 Trestného zákona, "Kto ako štatutárny orgán právnickej osoby alebo fyzická osoba, ktorá je zamestnávateľom, alebo ich prokurista nevyplatí svojmu zamestnancovi mzdu, plat alebo inú odmenu za prácu, náhradu mzdy alebo odstupné, na ktorých vyplatenie má zamestnanec nárok, v deň ich splatnosti, hoci v tento deň mal peňažné prostriedky na ich výplatu, ktoré nevyhnutne nepotreboval na zabezpečenie činnosti právnickej osoby alebo činnosti zamestnávateľa, ktorý je fyzickou osobou, alebo vykoná opatrenia smerujúce k zmareniu vyplatenia týchto peňažných prostriedkov, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky."

Podľa § 69 ods. 1 písm b) Zákonníka práce, "Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti."

Podľa § 69 ods. 3 Zákonníka práce, "Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel."

Podľa § 70 Zákonníka práce, "Okamžité skončenie pracovného pomeru musí zamestnávateľ aj zamestnanec urobiť písomne, musia v ňom skutkovo vymedziť jeho dôvod tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom, a musia ho v ustanovenej lehote doručiť druhému účastníkovi, inak je neplatné. Uvedený dôvod sa nesmie dodatočne meniť."

Ak, ani po uplynutí 15 dní po splatnosti Vašej mzdy, Vám táto nebude nevyplatená, tak dáte Vášmu zamestnávateľovi písomné okamžité skončenie pracovného pomeru podľa § 69 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, pre nezaplatenie mzdy za mesiac ..... 2023. 

 

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

Môžem okamžite skončiť pracovný pomer pre nevyplatenú mzdu?

Dobrý deň,
koncom júna som podala výpoveď a momentálne mi plynie výpovedná doba (prvý mesiac). Zamestnávateľ mi však doteraz nevyplatil mzdu za máj, pričom už uplynula zákonná lehota na jej vyplatenie. Chcela by som sa informovať, či môžem v tomto prípade okamžite ukončiť pracovný pomer z dôvodu nevyplatenia mzdy, a či mi v takejto situácii vzniká nárok na odstupné, keďže som výpovednú dobu nedokončila.
Ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,
aj napriek výpovedi a plynutia výpodnej doby môžete skončiť pracovný pomer okamžite pre nevyplatenie mzdy. Výpoveď sa anuluje (zruší). Aj počas plynutia výpovednej doby môže nastať určitá okolnosť, ktorá zakladá dôvod na okamžité skončenie pracovného pomeru. 

Ak Vám zamestnávateľ nevyplatil mzdu ani 15 dní po výplatnom termíne, máte možnosť okamžite skončiť Váš pracovný pomer pre nevyplatenie mzdy podľa § 69 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce. 

Podľa § 69 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, "Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti."

Okamžite skončiť pracovný pomer môžete však len do jedného mesiaca, odkedy ste sa dozvedeli o skutočnosti, ktorá zakladá dôvod na okamžité skončenie pracovného pomeru. Zároveň, máte nárok na dvojmesačné odstupné (viď nižšie.).

Podľa § 69 ods. 3 Zákonníka práce, "Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel."

Podľa § 69 ods. 4 Zákonníka práce, "Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov."

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.