Bezplatná právna poradňa

Nesúhlas so zmenou miesta výkonu práce a ukončenie PP

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Otázka

Dobrý deň, môžem ukončiť pracovný pomer dohodou na základe paragrafu 63 ods. 1 písmeno a) ZP? Správne tomu rozumiem, že by som nemusel odpracovať výpovednú dobu a mal by som nárok na odstupné? Môj problém je, že nesúhlasím s novým miestom výkonu práce a nie je zabezpečená doprava. Tým pádom, ak bude odo mňa zamestnávateľ požadovať odpracovať výpovednú dobu, nebudem sa mať ako dostať na výkon práce. Ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň, áno, ak zamestnávateľ bude s takouto dohodou súhlasiť. 
Na základe Vášho nesúhlasu s novým pracovným miestom, by prvý podnet na ukončenie mal byť zo strany zamestnávateľa. Zamestnávateľ by Vám mal dať výpoveď s plynutím výpovednej doby a s nárokom na odstupné. Až následne, keď mu oznámite, že počas výpovednej doby nemáte ako dochádzať na nové miesto výkonu práce, Vám môže vypracovať dohodu o skončení pracovného pomeru s uvedením výpovedného dôvodu s nárokom na odstupné. V prípade takejto dohody by ste mohli ukončiť Váš pracovný pomer skôr a stále by ste mali nárok na odstupné. Čiže môže ísť len o takú dohodu o skončení pracovného pomeru, ktorá bude ako dôvod skončenia obsahovať výpovedný dôvod nového miesta výkonu práce s Vaším neprijatím. Odstupné by sa potom určovalo podľa § 76 ods. 2 Zákonníka práce. 

Podľa § 76 ods. 2 Zákonníka práce, "Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a), b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, odstupné najmenej v sume

a) jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval menej ako dva roky,

b) dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov,

c) trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov,

d) štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov,

e) päťnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov."

Ak by Váš zamestnávateľ s dohodou nesúhlasil, a dal by Vám výpoveď, tak by ste museli počas výpovednej doby na nové miesto výkonu prácu dochádzať. Na cestovné by ste si mohli od úradu práce požiadať o príspevok. V opačnom prípade by zamestnávateľ mohol uplatniť voči Vám peňažnú náhradu podľa § 62 ods. 8 Zákonníka práce, za nedodržanie výpove. 

Podľa § 62 ods. 8 Zákonníka práce, "Ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu najviac v sume, ktorá je súčinom priemerného mesačného zárobku tohto zamestnanca a dĺžky výpovednej doby, ak sa na tejto peňažnej náhrade dohodli v pracovnej zmluve; dohoda o peňažnej náhrade musí byť písomná, inak je neplatná."

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.