Bezplatná právna poradňa

Neprávom nariadená dovolenka zamestnávateľom

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môže zamestnávateľ určiť čerpanie dovolenky na deň pôvodne plánovaného voľna?

vo veci Vami položenej otázky uvádzame, že dovolenka sa čerpá na pracovné dni (zmeny), ktoré by inak boli Vašimi pracovnými dňami podľa rozvrhu; ak máte v daný deň podľa harmonogramu voľno, nejde o zameškanú zmenu a dovolenka sa tým týmto spôsobom nemá míňať. Kľúčové je, čo máte vopred určené v rozvrhu zmien na daný…

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň,
počas tohto školského roka bola škola trikrát zatvorená na základe rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva z dôvodu chrípkových prázdnin. Vedenie školy mi v týchto prípadoch nariadilo čerpanie dovolenky.

Keďže som pedagogický zamestnanec a dovolenku štandardne čerpám počas letných prázdnin, takéto nútené čerpanie dovolenky počas zatvorenej školy mi výrazne znížilo počet dní dovolenky. Momentálne mám na letné prázdniny k dispozícii len veľmi málo dovolenky.

Rád by som sa opýtal na nasledovné:

1. Je v súlade so Zákonníkom práce a školskou legislatívou, aby mi zamestnávateľ nariadil dovolenku počas zatvorenia školy z rozhodnutia RÚVZ?
2. Mal zamestnávateľ možnosť zvoliť iné riešenie, napríklad prekážku na strane zamestnávateľa alebo inú formu pracovného voľna?
3. Je možné spätne požiadať o preklasifikovanie týchto dní a o navrátenie časti dovolenky?

Ďakujem za odpoveď a vysvetlenie.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,
počas zatvorenia školy na základe rozhodnutia RÚVZ SR, ste nemali čerpať dovolenku. Aspoň nie počas všetkých troch obdobiach zatvorenia školy.

V takýchto prípadoch ide o prekážku na strane zamestnávateľa.

Podľa § 142 ods. 1 Zákonníka práce, "Ak zamestnanec nemôže vykonávať prácu pre prechodný nedostatok spôsobený poruchou na strojovom zariadení, v dodávke surovín alebo pohonnej sily, chybnými pracovnými podkladmi alebo inými podobnými prevádzkovými príčinami (prestoj) a nebol po dohode preradený na inú prácu, patrí mu náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku."

Podľa § 142 ods. 2 Zákonníka práce, "Ak zamestnanec nemohol vykonávať prácu pre nepriaznivé poveternostné vplyvy, poskytne mu zamestnávateľ náhradu mzdy najmenej 50% jeho priemerného zárobku."

Podľa § 142 ods. 3 Zákonníka práce, "Ak nemohol zamestnanec vykonávať prácu pre iné prekážky na strane zamestnávateľa, ako sú uvedené v odsekoch 1 a 2, zamestnávateľ mu poskytne náhradu mzdy v sume jeho priemerného zárobku." 

Nemohlo ísť o dovolenku, keďže nebola splnená podmienka jej nariadenia 14 dní vopred. 

Podľa § 111 ods. 5 Zákonníka práce, "Ak sa poskytuje dovolenka v niekoľkých častiach, musí byť aspoň jedna časť najmenej dva týždne, ak sa zamestnanec so zamestnávateľom nedohodne inak. Čerpanie dovolenky je zamestnávateľ povinný oznámiť zamestnancovi aspoň 14 dní vopred. Toto obdobie môže byť výnimočne skrátené so súhlasom zamestnanca."

Určite skúste požiadať Vášho zamestnávateľa o preklasifikovanie neprávom čerpanej dovolenky alebo namiesto dovolenky, ktorú ste plánovali na leto, požiadajte o platené voľno. 

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

Môže zamestnávateľ určiť čerpanie dovolenky na deň pôvodne plánovaného voľna?

Dobrý deň, môže mi zamestnávateľ pri rozvrhnutí práce na celý týždeň určiť dovolenku na deň, ktorý mám mať voľno?

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň, 

vo veci Vami položenej otázky uvádzame, že dovolenka sa čerpá na pracovné dni (zmeny), ktoré by inak boli Vašimi pracovnými dňami podľa rozvrhu; ak máte v daný deň podľa harmonogramu voľno, nejde o zameškanú zmenu a dovolenka sa tým týmto spôsobom nemá míňať.

Kľúčové je, čo máte vopred určené v rozvrhu zmien na daný týždeň. Ak Vám zamestnávateľ rozvrhol voľno a následne by Vám to „prehodil“ na dovolenku len preto, aby Vám odčerpal dovolenku (napr. kvôli tomu, že nemá prácu), považujem to za sporný postup.

Ak naopak zamestnávateľ ešte len určuje dovolenku, môže ju určiť v rámci plánovania práce, ale musí dodržať pravidlá: dovolenku určuje zamestnávateľ po prerokovaní so zamestnancom, musí prihliadať aj na Vaše oprávnené záujmy a termín Vám má oznámiť aspoň 14 dní vopred, ak sa nedohodnete inak (§ 111 ods. 1 Zákonníka práce) .

Odporúčam Vám spraviť tieto kroky: napíšte zamestnávateľovi (email) otázku, na akú zmenu Vám dovolenku určil, keďže v ten deň máte podľa rozvrhu voľno, a požiadajte o opravu evidencie (aby sa dovolenka nečerpala na voľno). ak Vám tvrdí, že „musíte“ mať dovolenku, požiadajte o písomné určenie čerpania dovolenky s dátumom oznámenia (kvôli kontrole 14-dňovej lehoty) . ak to nebude riešiť, podajte podnet na príslušný inšpektorát práce podľa sídla zamestnávateľa.

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.