Nedodržanie výpovednej doby a nevyplatenie mzdy
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuNajčastejšie otázky
Musí zamestnávateľ vyplatiť mzdu počas výpovednej doby pri prekážkach na strane zamestnávateľa?
na Vami položenú otázku uvádzame, že ak ste počas výpovednej doby nepracovali z dôvodu, že Vám zamestnávateľ neprideľoval prácu (tzv. prekážka na strane zamestnávateľa podľa § 142 Zákonníka práce), máte nárok na náhradu mzdy vo výške Vášho priemerného zárobku za tento čas. Zamestnávateľ Vás nemôže nechať „bez príjmu“…
celá odpoveď ›Môže mi zamestnávateľ zadržať mzdu po okamžitom skončení pracovného pomeru?
sankciou za porušenie pracovnej disciplíny je okamžité skončenie pracovného pomeru. Zamestnávateľ by Vám nemal nevyplatiť mzdu.
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň, vo svojej práci sme čelili nespravodlivému zaobchádzaniu a rovnako tak nespravodlivým platovým podmienkam. Rozhodla som sa podať výpoveď a od tej doby som sa do práce už nevrátila. Keď som vzniesla svoje obavy, stretla som sa s hrubým zaobchádzaním. Následne mi oznámili, že mi je pripísaná absencia a že mi nebude vyplatená žiadna mzda ani nemocenská dávka. Môžem si nárokovat nemocenskú počas výpovednej lehoty? Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, áno, počas výpovednej lehoty môžete ísť na PN.
Pri skončení pracovného pomeru výpoveďou, sa pracovný pomer skončí až uplynutím výpovednej doby.
Podľa § 62 ods. 1 Zákonníka práce, "Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby."
Počas výpovednej doby, zamestnanec pre zamestnávateľa chodí do práce pre zamestnávateľa vykonáva prácu (pokiaľ nie je práce-neschopný).
Ak zamestnanec nezotrvá u zamestnávateľa počas výpovednej doby, a nedohodli sa inak, tak zamestnávateľ má nárok na peňažnú náhradu.
Výpovedná doba slúži na to, aby si zamestnávateľ našiel náhradu za zamestnanca, ktorý podal výpoveď a zároveň slúži na to, aby si zamestnanec našiel inú prácu, ak výpoveď mu dal zamestnávateľ. Sankciou za nedodržanie výpovednej doby, je peňažná náhrada, spočívajúca v tom, že zamestnávateľ zamestnancovi nevyplatí poslednú mzdu (poprípade dve mzdy, ak výpovedná doba trvá 2 mesiace). Táto peňažná náhrada však musí byť dohodnutá v pracovnej zmluve tohto zamestnanca, alebo samostatnou dohodou o peňažnej náhrade (§ 62 ods. 8 ZP).
Podľa § 62 ods. 8 Zákonníka práce, "Ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu najviac v sume, ktorá je súčinom priemerného mesačného zárobku tohto zamestnanca a dĺžky výpovednej doby, ak sa na tejto peňažnej náhrade dohodli v pracovnej zmluve; dohoda o peňažnej náhrade musí byť písomná, inak je neplatná."
Takže ak máte vo Vašej pracovnej zmluve dohodnutú túto peňažnú náhradu, a nedodržíte výpovednú dobu, zamestnávateľ má nárok Vám nevyplatiť poslednú mzdu.
Upozorňujeme ešte na skutočnosť, že výpoveď je potrebné podať písomne a je potrebné ju doručiť, inak je neplatná. Pokiaľ ste podali výpoveď len ústne, tak zamestnávateľ Vám môže povedať, že Váš pracovný pomer stále trvá, lebo Vašu ústnu výpoveď neakceptuje. A ak neprídete do práce a budete mať viac absencií, môže ísť o hrubé porušenie pracovnej disciplíny, na základe čoho s Vami môže zamestnávateľ skončiť pracovný pomer okamžite, čím strácate nárok na výpovednú dobu. Počas výpovednej doby by ste si mohli hľadať iné zamestnanie a zároveň by ste mali mzdu.
Podľa § 61 ods. 1 Zákonníka práce, "Výpoveďou môže skončiť pracovný pomer zamestnávateľ aj zamestnanec. Výpoveď musí byť písomná a doručená, inak je neplatná."
Podľa § 68 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže okamžite skončiť pracovný pomer výnimočne a to iba vtedy, ak zamestnanec porušil závažne pracovnú disciplínu."
Musí zamestnávateľ vyplatiť mzdu počas výpovednej doby pri prekážkach na strane zamestnávateľa?
Dobrý deň, zamestnávateľ mi preplatil za posledný mesiac mojej výpovednej doby celú dovolenku, ale nie mzdu. Konal zamestnávateľ v súlade so zákonom alebo nie? Výpoveď som dostal z dôvodu nadbytočnosti a december bol môj posledný mesiac v práci, ale nepracoval som, pretože výpoveď bola z organizačných dôvodov. Zostatok dovolenky bol 17 dní, ktoré mi preplatil, ale mzdu mi nezaplatil, len za tri dni mi vyplatil mzdu.
Prosím vás o radu, či bol tento postup správny podľa zákona a či mám nárok na vyplatenie celej mzdy za výpovednú dobu, ak som počas nej nepracoval z dôvodu organizačných zmien. Ďakujem za pomoc.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že ak ste počas výpovednej doby nepracovali z dôvodu, že Vám zamestnávateľ neprideľoval prácu (tzv. prekážka na strane zamestnávateľa podľa § 142 Zákonníka práce), máte nárok na náhradu mzdy vo výške Vášho priemerného zárobku za tento čas. Zamestnávateľ Vás nemôže nechať „bez príjmu“ len preto, že už pre neho nie ste potrebný – ak Vám neprideľuje prácu, musí Vám zaplatiť náhradu mzdy.
Čo sa týka dovolenky, ak ste si nestihli vyčerpať zostatok dovolenky (tých 17 dní), zamestnávateľ je povinný Vám ju preplatiť v peniazoch pri skončení pracovného pomeru. To, že Vám preplatil dovolenku, je teda v poriadku.
Problém však nastáva, ak Vám za zvyšok výpovednej doby (okrem troch dní) nebola vyplatená ani mzda, ani náhrada mzdy. Ak ste neboli na dovolenke, ani ste nepracovali, a zamestnávateľ Vám neprideľoval prácu, mal Vám vyplatiť náhradu mzdy za tieto dni. Ak Vám vyplatil len tri dni mzdy a zvyšok nie, nepostupoval v súlade so zákonom.
Z otázky nie je celkom zrejmé, či ste počas mesiaca december nečerpali dovolenku. Preto uvádzame, že ak ste počas mesiaca december čerpali dovolenku, zamesntávateľ postupoval správne a vyplatil Vám riadnu mzdu len 3 dni, kedy ste aj pracovali. Mesiac december 2025 mal 20 pracovných dní.
Ak by zamestnávateľ nepostupoval v zmysle vyššie uvedeného a teda mzda by Vám nebola vyplatebá podľa ust. Zákonníka práce, odporpčam kontaktovať zamestnávateľa písomne so žiadosťou o vysvetlenie a preplatenie Vašich zákonných nárokov. Ak by to zamestnávateľ odmietol a Váš nárok by bol dôvodný, kontaktujte prísl. inšpektorát práce podľa sídla zamestnávateľa.
Následne v prípade potreby kontaktujte našu advokátsku kanceláriu.
Môže mi zamestnávateľ zadržať mzdu po okamžitom skončení pracovného pomeru?
Dobrý deň, počas výpovednej doby so mnou zamestnávateľ okamžite ukončil pracovný pomer za hrubé porušenie pracovnej disciplíny. V zmluve som nemal uvedené, že nemôžem pracovať v inej firme s rovnakým zameraním. Zamestnávateľ otvoril môj súkromný e-mail a zistil, že som pracoval aj pre inú firmu. Môžem prísť o výplatu? Okamžité skončenie pracovného pomeru som podpísal. Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
sankciou za porušenie pracovnej disciplíny je okamžité skončenie pracovného pomeru. Zamestnávateľ by Vám nemal nevyplatiť mzdu. V opačnom prípade by to bolo uvedené už v písomnom okamžitom skončení pracovného pomeru. Najmä, ak ste nemali konkurenčnú doložku uvedenú vo Vašej pracovnej zmluve, ako píšete.
Otázkou zostáva, či druhá práca, ktorú ste vykonávali má k predmetu činnosti zamestnávateľa konkurenčný charakter. Ak áno, ide porušenie pracovnej disciplíny, ak ste ako zamestnanec vykonávali súčasne aj prácu pre iného zamestnávateľa, najmä bez predchádzajúceho súhlasu zamestnávateľa.
Prísť o Vašu mzdu pre túto druhú prácu by ste mali až v prípade, ak by se tým Vášmu zamestnávateľovi, ktorý s Vami skončil okamžite pracovný pomer, spôsobili škodu. Až potom by Vám mohol zamestnávateľ siahnúť na Vašu mzdu. Vznik škody by teda musel zamestnávateľ preukázať a vyčísliť konkrétnou výškou, napríklad v podobe ušlého zisku.
Podľa § 83 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnanec môže popri svojom zamestnaní vykonávanom v pracovnom pomere vykonávať inú zárobkovú činnosť, ktorá má k predmetu činnosti zamestnávateľa konkurenčný charakter, len s predchádzajúcim písomným súhlasom zamestnávateľa. Ak sa zamestnávateľ nevyjadrí do 15 dní od doručenia žiadosti zamestnanca, platí, že súhlas udelil."
Podľa § 83 ods. 2 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže udelený súhlas podľa odseku 1 z vážnych dôvodov písomne odvolať; v písomnom odvolaní súhlasu je zamestnávateľ povinný uviesť tieto dôvody. Po odvolaní súhlasu zamestnávateľom podľa prvej vety je zamestnanec povinný bez zbytočného odkladu inú zárobkovú činnosť skončiť spôsobom vyplývajúcim z príslušných právnych predpisov."
Podľa § 83 ods. 3 Zákonníka práce, "Súhlas zamestnávateľa podľa odseku 1 sa nevyžaduje na výkon vedeckej, pedagogickej, publicistickej, lektorskej, prednášateľskej, literárnej a umeleckej činnosti."
Podľa § 68 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže okamžite skončiť pracovný pomer výnimočne a to iba vtedy, ak zamestnanec
a) bol právoplatne odsúdený pre úmyselný trestný čin,
b) porušil závažne pracovnú disciplínu."
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.