Bezplatná právna poradňa

Nárok na stravné u druhého zamestnávateľa

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Musím vrátiť zamestnávateľovi preplatok za gastrolístky po skončení pracovného pomeru?

z Vami položenej otázky vyplýva, že v priebehu plynutia výpovednej doby ste čerpali aj zostatok dovolenky, na ktorý Vám vznikol nárok u tohto konkrétneho zamestnávateľa. Ak ste nepracovali a čerpali ste dovolenku, nemohol Vám vzniknúť nárok na príspevok na stravovanie.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, rada by som si overila, či mám nárok na stravné aj u druhého zamestnávateľa, kde mám úväzok 50% z 37,5 hodín, to je v priemere 18,75 hodín za týždeň. Odpracované mám dni v rozsahu 4,5 hodín, respektíve 4,15 hodín denne. Mám nárok na stravné aj u tohto zamestnávateľa, keď mi stravné poskytuje zamestnávateľ, kde mám úväzok 37,5 hodín týždenne? Platí paragraf 152 Zákoníka práce - nárok na stravné pri odpracovaní viac ako 4 hodín za deň aj pre druhého zamestnávateľa? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň, áno.

Ak spĺňate podmienku odpracovania viac ako 4 hodiny za deň, tak máte nárok na stravné. Tento nárok máte aj u jedného aj u druhého zamestnávateľa. Každý pracovný pomer sa posudzuje samostatne.

Podľa § 152 ods. 2 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie podľa odseku 1 najmä poskytovaním jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja zamestnancovi v priebehu pracovnej zmeny vo vlastnom stravovacom zariadení, v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa alebo zabezpečí stravovanie pre svojich zamestnancov prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, ak ich sprostredkuje u právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie poskytovať stravovacie služby. Nárok na zabezpečenie stravovania alebo poskytnutie finančného príspevku na stravovanie má zamestnanec, ktorý v rámci pracovnej zmeny vykonáva prácu viac ako štyri hodiny. Ak pracovná zmena trvá viac ako 11 hodín, zamestnávateľ môže zabezpečiť ďalšie stravovanie alebo poskytnúť ďalší finančný príspevok na stravovanie."

Stravné sa poskytuje na deň a preto skutočnosť, že u druhého zamestnávateľa máte len polovičný úväzok, nie je rozhodujúce.

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

Musím vrátiť zamestnávateľovi preplatok za gastrolístky po skončení pracovného pomeru?

Dobrý deň, rada by som sa spýtala, či má bývalý zamestnávateľ právo žiadať odo mňa vrátenie 58,15 eura za gastrolístky. Kontaktoval ma niekoľko mesiacov po skončení pracovného pomeru (30. 6. 2024) s tým, že som mala túto sumu vrátiť.

Bola som k dispozícii na pracovisku až do riadneho skončenia pracovného pomeru, ktorý sa skončil po dvojmesačnej výpovednej lehote. Na základe dohody s personalistkou som si dva týždne pred odchodom vybrala zostávajúcu dovolenku. Niekoľkokrát som sa pýtala, či je ešte niečo potrebné doriešiť, no táto téma sa vôbec nespomenula.

Problém nastal v tom, že mi neodrátali gastrolístky za spomínané dva týždne dovolenky. Teraz, pol roka po ukončení pracovného pomeru, ma začali bombardovať požiadavkou, aby som im sumu vrátila, a vyhrážajú sa, že to budú riešiť so svojou auditorkou. Majú na to vôbec právo? Veď chybu urobili oni, nie ja.

Vopred vám ďakujem za radu.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň, z Vami položenej otázky vyplýva, že v priebehu plynutia výpovednej doby ste čerpali aj zostatok dovolenky, na ktorý Vám vznikol nárok u tohto konkrétneho zamestnávateľa. Ak ste nepracovali a čerpali ste dovolenku, nemohol Vám vzniknúť nárok na príspevok na stravovanie. V zmysle ust. § 152 Zákonníka práce sa stravné vypláca resp. poskytuje len za odpracované dni, a nie aj za dni dovolenky.

Ak zamesntávateľ opomenul túto otázku riešiť pri skončení pracovného pomeru, je to síce jeho pochybenie, ale uvádzame, že aj to sa môpže stať. Zamestnáavteľ je v lehote na vymáhanie uvedenej sumy 58,15 € prípadne aj cestou súdu. Nie je podstatné to, že sa zamestnávateľ ozval až polroka po skončení pracovného pomeru, lebolehota navymáhanie je až 3 roky v zmysle ust. § 101 Občianskeho zákonníka.

Odporúčam uvedenú sumu zamestnávateľovi vrátiť a vec bude vybavená.

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.