Nárok na odstupné v prípade úmrtia zamestnanca
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuNajčastejšie otázky
Je zamestnávateľ povinný vyplatiť pozostalým odstupné po úmrtí zamestnanca?
zánik pracovného pomeru smrťou zamestnanca, nezakladá nárok na odstupné. Odstupné sa spája iba s výpoveďou zo strany zamestnávteľa.
celá odpoveď ›Majú pozostalí zamestnankyne nárok na pozostalostný dôchodok?
pozostalí majú nárok na odchodné ako aj na akékoľvek iné peňažné nároky (dovolenka), a to do výšky štvornásobku jej priemerného mesačného zárobku. Na odstupné nie, lebo ste zamestnankyni nedali výpoveď.
celá odpoveď ›Vzniká pozostalému manželovi nárok na odstupné po smrti zamestnanca?
na Vami položenú otázku uvádzame, že pokiaľ pracovný pomer skončil úmrtím zamestnanca a to bez toho, aby zo strany zamestnávateľa došlo k podaniu výpovede zamestnancovi tak, aby mal nárok na odstupné v zmysle ust. Zákonníka práce, potom Vy ako pozostalá manželka nemáte právny nárok na to, aby zamestnávateľ Vám…
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň,
chcela by som Vás poprosiť o Váš právny názor na nasledujúcu situáciu: zamestnávateľ zrušil miesto, na ktorom v tom čase pôsobil pracovne neschopný zamestnanec. Zamestnávateľ o tom poslal zamestnancovi domov oznámenie, uvádzajúc, že jeho miesto sa ruší z organizačných dôvodov a že sa stáva nadbytočným. Zároveň mu oznámil, že jeho pracovný pomer bude riešený po návrate do práce po ukončení pracovnej neschopnosti. Avšak, zamestnanec počas trvania pracovnej neschopnosti zomrel. Majú príbuzní zamestnanca nárok na odstupné? Treba uviesť, že jeho pracovný pomer oficiálne nebol ukončený, ani dohodou, ani výpoveďou z dôvodu trvajúcej pracovnej neschopnosti. Pracovný pomer zanikol smrťou.
Ďakujem.
H.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
ak zamestnanec zomrel, dedičia zamestnanca nemajú nárok na odstupné prípadne odchodné, lebo zamestnanec bol PN a jeho pracovný pomer skončil jeho úmrtím.
Pokiaľ ide o iné nároky tohto zamestnanca, ktorými sú napr. nevyplatená mzda, nárok na náhradu mzdy za nevyčerpanú dovolenku a pod., tu platí ust. § 35 Zákonníka práce :
"Ak osobitný predpis neustanovuje inak, peňažné nároky zamestnanca jeho smrťou nezanikajú. Do štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku prechádzajú mzdové nároky z pracovného pomeru postupne priamo na jeho manžela, deti a rodičov, ak s ním žili v čase smrti v domácnosti. Predmetom dedičstva sa stávajú, ak týchto osôb niet."
Je zamestnávateľ povinný vyplatiť pozostalým odstupné po úmrtí zamestnanca?
Dobrý deň, zamestnankyňa, ktorá pracovala v spoločnosti od roku 1998 a v septembri tohto roka zomrela, poberala invalidný dôchodok. V čase úmrtia žila so svojou mamou v spoločnej domácnosti, nemala deti ani manžela. Je zamestnávateľ povinný vyplatiť v rámci mzdy za september 2025 odstupné pozostalým? Vopred ďakujem za odpoveď.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
zánik pracovného pomeru smrťou zamestnanca, nezakladá nárok na odstupné. Odstupné sa spája iba s výpoveďou zo strany zamestnávteľa. Zamestnankyňa však nedostala výpoveď ale zomrela.
Odstupné zrejme bolo zamenené s "odchodným", ktoré sa vypláca v prípade prvého skončenia pracovného po vzniku nároku zamestnanca na dôchodok.
Podľa § 35 ods. 1 Zákonníka práce, "Ak osobitný predpis neustanovuje inak, peňažné nároky zamestnanca jeho smrťou nezanikajú. Do štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku prechádzajú mzdové nároky z pracovného pomeru postupne priamo na jeho manžela, deti a rodičov, ak s ním žili v čase smrti v domácnosti. Predmetom dedičstva sa stávajú, ak týchto osôb niet."
Podľa § 76a ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnancovi patrí pri prvom skončení pracovného pomeru po vzniku nároku na starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70 %, odchodné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak požiada o poskytnutie uvedeného dôchodku pred skončením pracovného pomeru alebo do desiatich pracovných dní po jeho skončení."
Podľa § 76a ods. 5 Zákonníka práce, "Ak zamestnanec zomrie, na účely odsekov 1 a 2 sa za deň skončenia pracovného pomeru považuje deň smrti zamestnanca."
Z vyššie uvedeného vyplýva, že právoplatný dedič zomretej zamestnankyne má nárok na všetko, čo by bolo vyplatené zomretej zamestnankyne, najviac do výšky štvornásobku jej priemerného mesačného zárobku (§ 35 ods. 1 ZP). Teda je potrebné pozostalému dedičovi vyplatiť okrem mzdy aj odchodné vo výške podľa § 76a ods. 1 a Zákonníka práce.
Majú pozostalí zamestnankyne nárok na pozostalostný dôchodok?
Dobrý deň, jedna z našich zamestnankýň zomrela 28. augusta 2023. Od 14. septembra 2022 bola na PN. Moja otázka znie, majú jej pozostalí nárok na dôchod? Keďže bola v dôchodkovom veku a mala stály pracovný pomer, a odchodné jej nebolo vyplatené pri prvom skončení pracovného pomeru. K 28. augustu 2023 mala nevyčerpaných 26 dní dovolenky. Bude táto dovolenka preplatená? Vzniká nárok na odstupné v tejto situácii? Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
pozostalí majú nárok na odchodné ako aj na akékoľvek iné peňažné nároky (dovolenka), a to do výšky štvornásobku jej priemerného mesačného zárobku. Na odstupné nie, lebo ste zamestnankyni nedali výpoveď. Odstupné sa vypláca, iba v prípade ukončenia pracovného pomeru výpoveďou zo strany zamestnávateľa.
Pracovný pomer zamestnankyne sa skončil smrťou, a nie výpoveďou.
Podľa § 35 ods. 1 Zákonníka práce, "Ak osobitný predpis neustanovuje inak, peňažné nároky zamestnanca jeho smrťou nezanikajú. Do štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku prechádzajú mzdové nároky z pracovného pomeru postupne priamo na jeho manžela, deti a rodičov, ak s ním žili v čase smrti v domácnosti. Predmetom dedičstva sa stávajú, ak týchto osôb niet."
Pri nároku na odchodné je potrebné splnenie dvoch podmienok: skončenie pomeru (čo je splnené smrťou) ako aj priznanie nároku na dôchodok (čo je tiež splnené). Takže je potrebné vyplatiť pozostalým zamestnankyne podľa § 35 ods. 1 Zákonníka práce, odchodné podľa § 76a ods. 1 Zákonníka práce.
Podľa § 76a ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnancovi patrí pri prvom skončení pracovného pomeru po vzniku nároku na starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70 %, odchodné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak požiada o poskytnutie uvedeného dôchodku pred skončením pracovného pomeru alebo do desiatich pracovných dní po jeho skončení."
Rovnako ako odchodné, tak aj nevyčerpaná dovolenka sa považuje za mzdový nárok plynúci z pracovno-právneho vzťahu, ktorá je splatná s výplatou poslednej mzdy.
Vzniká pozostalému manželovi nárok na odstupné po smrti zamestnanca?
Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať na Váš právny názor. Môj manžel bol trvalo zamestnaný v poľnohospodárskom družstve po dobu 46 rokov. Počas posledných dvoch rokov zároveň poberal aj starobný dôchodok, ale stále bol v trvalom pracovnom pomeru. Kvôli závažnej chorobe bol pol roka na nemocenskej a bohužiaľ v januári 2023 zomrel. Myslím si, že podľa Zákonníka práce ako jeho manželka a priama dedička mám nárok na odstupné, avšak zamestnávateľ odmietol odstupné vyplatiť, tvrdiac, že na to nemám nárok. S manželom sme žili v spoločnej domácnosti 40 rokov až do jeho smrti. Môžete mi, prosím, poradiť, či mám skutočne nárok na odstupné? Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že pokiaľ pracovný pomer skončil úmrtím zamestnanca a to bez toho, aby zo strany zamestnávateľa došlo k podaniu výpovede zamestnancovi tak, aby mal nárok na odstupné v zmysle ust. Zákonníka práce, potom Vy ako pozostalá manželka nemáte právny nárok na to, aby zamestnávateľ Vám vyplatil odstupné, lebo pracovný pomer skončil úmrtím zamestnanca.
V zmysle ust. § 35 ods. 1 Zákonníka práce platí :
"Ak osobitný predpis neustanovuje inak, peňažné nároky zamestnanca jeho smrťou nezanikajú. Do štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku prechádzajú mzdové nároky z pracovného pomeru postupne priamo na jeho manžela, deti a rodičov, ak s ním žili v čase smrti v domácnosti. Predmetom dedičstva sa stávajú, ak týchto osôb niet."
Z uvedeného zákonného ustanovenia vyplýva, že Vy ako pozostalá manželka máte právny nárok na to, aby Vám bola vyplatená mzda za obdobie do úmrtia manžela ako zamestnanca, ako aj preplatená nevyčerpaná časť dovolenky v zmysle ust. § 116 Zákonníka práce.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.