Bezplatná právna poradňa

Nárok na odstupné po dvoch rokoch trvania pomeru

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Otázka

Dobrý deň, mám pracovnú zmluvu na dobu neurčitú. Už ubehli dva roky. Mám nárok na odstupné? Načerpal som dovolenku na dva roky. Koľko si mám nárokovať? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,

na odstupné má zamestnanec nárok vtedy, ak dostane od zamestnávateľa výpoveď z nasledovných dôvodov:

zamestnávateľ sa zrušuje,

zamestnávateľ sa premiestňuje a zamestnanec nesúhlasí so zmenou miesta výkonu práce,

zamestnanec sa stane pre organizačné zmeny u zamestnávateľa nadbytočný,

alebo zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku, dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu.

Podľa § 76 ods.1 ZP, "Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a), b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume a) jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov, b) dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov, c) trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov, d) štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov." Výška odstupného závisí od počtu odpracovaných rokov. Ak namiesto výpovede ukončíte pracovný pomer dohodou ale s uvedením jedného z výpovedných dôvodov uvedených v § 76 ods. 1 Zákonníka práce. Vtedy je výška odstupného vyššia. Je teda potrebné podľa presného počtu odpracovaných rokov porovnať odsek 1 s odsekom 2 § 76 Zákonníka práce.    Podľa § 76 ods. 2 ZP, "Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a), b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, odstupné najmenej v sume a) jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval menej ako dva roky, b) dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov, c) trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov, d) štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov, e) päťnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov."

Ak teda budete pri Vašom skončení pracovného pomeru spĺňať niektorý z vyššie uvedených dôvodov, budete mať zo zákona nárok na odstupné vo výške uvedenej v odseku 1 alebo v odseku 2 v § 76 Zákonníka práce. Tieto dôvody sú zákonné, ale nič nebráni Vášmu zamestnávateľovi po dohode s Vami priznať Vám odstupné aj v iných prípadoch a v inej výške, ako je uvedené v zákone. 

Dovolenka nemá vplyv na výšku odstupného. Nevyčerpanú dovolenku si vyčerpáte bezprostredne pred skončením pracovného pomeru. 

Rovnako ani skutočnosť, že máte uzatvorenú pracovnú zmluvu na dobu neurčitú, nemá vplyv na výšku odstupného. Vyplýva to z toho, že v § 76 ods. 1 a ods. 2 Zákonníka nie sú rozlíšené prípady pri pracovnej zmluve na dobu určitú a na dobu neurčitú. 

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.