Nariadenie práce nadčas v sobotu písomne alebo aj ústne
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň, ako mi zamestnávateľ môže nariadiť prácu v sobotu alebo cez týždeň? Musí to byť v písomnej forme alebo stačí, keď mi to nariadi ústne? Na základe čoho môžem takéto nariadenie odmietnuť, aby som za to nezakúsila žiadne sankcie, ako napríklad výpoveď alebo dôtkový list? Ďakujem za odpoveď.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
zamestnávateľ Vám môže aj ústne nariadiť prácu vtedy, keď Vás v práci potrebuje. Nemali by ste odmietnuť prísť do práce. V Zákonníku práce sa nehovorí, ako má zamestnanec odmietnuť pracovať, bez akéhokoľvek postihu.
Podľa § 47 ods. 1 Zákonníka práce, "Odo dňa, keď vznikol pracovný pomer,
a) zamestnávateľ je povinný prideľovať zamestnancovi prácu podľa pracovnej zmluvy, platiť mu za vykonanú prácu mzdu, utvárať podmienky na plnenie pracovných úloh a dodržiavať ostatné pracovné podmienky ustanovené právnymi predpismi, kolektívnou zmluvou a pracovnou zmluvou,
b) zamestnanec je povinný podľa pokynov zamestnávateľa vykonávať práce osobne podľa pracovnej zmluvy v určenom pracovnom čase a dodržiavať pracovnú disciplínu."
Podľa § 47 ods. 3 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ nesmie posudzovať ako nesplnenie povinnosti, ak zamestnanec odmietne vykonať prácu alebo splniť pokyn, ktoré sú v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi alebo s dobrými mravmi, alebo ak bezprostredne a vážne ohrozujú život alebo zdravie zamestnanca alebo iných osôb.
Z vyššie uvedeného ustanovenia § 47 ods. 3 ZP vyplýva, že zamestnanec môže odmietnuť vykonať prácu, len v dvoch vymedzených prípadoch. Namiesto výslovného odmietnutia, ako dôvod Vašej neprítomnosti v práci, môžete uviesť návštevu lekára, PN alebo si zobrať dovolenku a tieto dôvody preukázať. V opačnom prípade budete mať za tento deň absenciu.
Navyše, za prácu v sobotu zamestnancovi patrí príplatok podľa § 122a ods. 1 Zákonníka práce, ktorý uvádza, že "Zamestnancovi patrí za prácu v sobotu popri dosiahnutej mzde za každú hodinu práce v sobotu mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 50 % minimálnej mzdy v eurách za hodinu podľa osobitného predpisu."
A ak by išlo ešte aj o prácu nadčas, tak za prácu nadčas, patrí zamestnancovi rovnako mzdové zvýhodnenie, podľa § 121 ods.1 Zákonníka práce.
Podľa § 121 ods. 1 Zákonníka práce, "Za prácu nadčas patrí zamestnancovi dosiahnutá mzda a mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 25 % jeho priemerného zárobku. Zamestnancovi, ktorý vykonáva rizikové práce, patrí za prácu nadčas dosiahnutá mzda a mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 35 % jeho priemerného zárobku."
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.