Najčastejšie otázky
Môžem odmietnuť preradenie na inú pracovnú pozíciu bez dodatku k zmluve?
ak nesúhlasíte so zmenou Vašej pracovnej pozície, nepodpíšte dodatok k pracovnej zmluve. Prípady možného preradenia zamestnanca na inú pracovnú pozíciu je upravené v § 55 Zákonníka práce a je to prísne stanovený postup, pri ktorom musia byť okrem samotných dôvodov preradenia, splnené aj uskutočnenie lekárskeho…
celá odpoveď ›Môže zamestnanec so ZŤP dať výpoveď zo zdravotných dôvodov?
Zamestnanec môže dať výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo aj bez udania dôvodu. Výpoveď musí byť realizovaná písomne a musí byť doručená druhej strane (vo Vašom prípade zamestnávateľovi).
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň. Môj zamestnávateľ mi oznámil, že ma preradí na inú pozíciu. Adekvátny dôvod neuviedol a moja pôvodná pozícia sa nezrušila, dokonca naňu vzali nového človeka. Toto platí od 1. 1. 2017 až do dnešného dňa, pričom mi nebolo upresnené, čo budem konkrétne vykonávať. Keďže som predtým vykonávala funkciu vedúcej, teraz prichádzam do práce a pracujem s robotníkmi, ktorých som mala na starosti. Môžu ma takto len tak preradiť, aj keď nesúhlasím a počas mojho pôsobenia som nemala žiadne pokarhanie? Dokonca sa o mne mezi mými nadriadenými šíria správy, že som neprešla výberovým konaním na danú funkciu, ktorú som v minulosti vykonávala.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, preradiť na inú pozíciu Vás bez Vášho súhlasu. Ak Vám zamestnávateľ nedáva prácu podľa pracovnej zmluvy, musíte pracovať. Dôležité je, čo máte uvedené v pracovnej zmluve ako pracovnú činnosť.
Môžem odmietnuť preradenie na inú pracovnú pozíciu bez dodatku k zmluve?
Dobrý deň,
boli som preložený z pozície THP na pozíciu robotníka, ale zatiaľ som nedostal nový dodatok k mojej pracovnej zmluve. Môžem tento prechod odmietnuť a neprísť do práce?
Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
ak nesúhlasíte so zmenou Vašej pracovnej pozície, nepodpíšte dodatok k pracovnej zmluve.
Prípady možného preradenia zamestnanca na inú pracovnú pozíciu je upravené v § 55 Zákonníka práce a je to prísne stanovený postup, pri ktorom musia byť okrem samotných dôvodov preradenia, splnené aj uskutočnenie lekárskeho vyšetrenia, či rokovanie so zástupcami zamestnancov.
Ak by ste neprišli do práce, mohli by ste sa ukrátiť o odstupné. Zamestnávateľ by v tom prípade mohol s Vami pre neospravedlnenú absenciu, ktorú by posúdil ako závažné porušenie pracovnej disciplíny, skončiť pracovný pomer okamžite.
Na základe vyššie uvedeného, Vám odporúčame prísť do práce a vysloviť zjavný nesúhas s týmto preradením. Reakcia zamestnávateľa môže byť taká, že Vám dá on výpoveď alebo Vám povie, aby ste výpoveď dali Vy, ale v tom prípade by ste nemali nárok na odstupné. Nakoľko nárok na odstupné zamestnancovi vzniká len v prípade výpovede zo strany zamestnávateľa. Výška odstupného závisí od dĺžky odpracovaných rokov u daného zamestnávateľa. Ďalšou možnosťou je, že sa so zamestnávateľom dohodnete a podpíšete dohodu o skončení pracovného pomeru.
Podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách a zamestnávateľ, ktorý je agentúrou dočasného zamestnávania, aj ak sa zamestnanec stane nadbytočným vzhľadom na skončenie dočasného pridelenia podľa § 58 pred uplynutím doby, na ktorú bol dohodnutý pracovný pomer na určitú dobu."
Podľa § 76 ods. 1 Zákonníka práce, "Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a), b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume a) jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dva roky a menej ako päť rokov, b) dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov, c) trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej desať rokov a menej ako dvadsať rokov, d) štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej dvadsať rokov."
Môže zamestnanec so ZŤP dať výpoveď zo zdravotných dôvodov?
Rád by som sa poradil ohľadom možnosti preradenia z jednej nevyhovujúcej práce do ďalšej. Mám 50% ZŤP. Môžete mi prosím poradiť, ako by bolo najlepšie podať výpoved?
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň. Zamestnanec môže dať výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo aj bez udania dôvodu. Výpoveď musí byť realizovaná písomne a musí byť doručená druhej strane (vo Vašom prípade zamestnávateľovi). Aj pre zamestnanca však platí, že pracovný pomer sa končí až uplynutím príslušnej výpovednej doby. Je vhodné, ak výpoveď dáte ku koncu mesiaca, nakoľko vo všeobecnosti platí, že výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.