Možno nariadiť zamestnancom prácu vo sviatok?
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Prajem príjemný deň. Za akých podmienok môže zamestnávateľ oficiálne "vymeniť" voľno dňa 29.8.2016 (keď zamestnanci budú pracovať) s pracovným dňom 2.9.2016, keď budú mať voľno? V Zákonníku práce nie je takáto možnosť uvedená. Potrebujem teda túto situáciu prerokovať so zástupcami zamestnancov, alebo ju môžem jednoducho odsúhlasiť? Majú zamestnanci nárok na príplatky za prácu vo sviatok? Ďakujem za odpoveď.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, podľa § 122 ods. 2 Zákonníka práce, ak sa zamestnávateľ so zamestnancom dohodne na čerpaní náhradného voľna za prácu vo sviatok, patrí zamestnancovi za hodinu práce vo sviatok hodina náhradného voľna. V tom prípade mu mzdové zvýhodnenie nepatrí. Ak zamestnávateľ neposkytne zamestnancovi náhradné voľno počas troch kalendárnych mesiacov alebo v inak dohodnutom období po výkone práce vo sviatok, patrí zamestnancovi mzdové zvýhodnenie. Za čerpanie náhradného voľna patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku. U zamestnanca, ktorý je odmeňovaný mesačnou mzdou, sa čas čerpania náhradného voľna za prácu vo sviatok považuje za odpracovaný čas, za ktorý mu patrí mzda; tomuto zamestnancovi náhrada mzdy za čas čerpania náhradného voľna za prácu vo sviatok nepatrí. O čerpaní náhradného voľna sa teda musíte so zamestnancami dohodnúť, nie ste oprávnený uvedené jednostranne nariadiť. Túto individuálnu dohodu so zamestnancom môžete uzatvoriť aj ústnou formou.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.