Môžem sa brániť výpovedi v skúšobnej dobe?
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuNajčastejšie otázky
Môže zamestnávateľ spätne ukončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe počas PN?
napriek skutočnosti, že ste mali pracovný úraz vo Vašom zamestnaní, Váš zamestnávateľ môže s Vami skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe. Skúšobná doba slúži zamestnávateľovi na odskúšanie zamestnanca a zamestnancovi na odskúšanie si nového zamestnania.
celá odpoveď ›Môže zamestnávateľ ukončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe bez uvedenia dôvodu?
podľa § 72 ods. 1 Zákonníka práce V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak.
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň, začala som pracovať v jednej spoločnosti a necelý mesiac mi oznámili, že ma prepustia. Odôvodnil to tak, že nie je spokojný s mojou prácou. Počas tohto dňa som ešte obvolávala firmy a získavala som nových klientov, keďže som bola na pozícii obchodného zástupcu. Potom však prišlo na rad rozhovor s šéfom, ktorý mi oznámil, že s mojou prácou nie je spokojný a okamžite mi dal podpísať výpoveď. Bola som nútená odovzdať notebook a telefón s tým, že si nemám nič posielať ani sťahovať. V počítači mi zostali prihlasovacie údaje na moje súkromné stránky a účty, ktoré som nestihla vymazať. Rovnako mi bola odňatá služobná karta a musela som si vybrať svoje veci a odovzdať kľúče. Šéf pobočky ma neustále sledoval. Následne ma kolega odviezol domov. Som si vedomá, že počas skúšobnej doby ma môžu prepustiť kedykoľvek bez udania dôvodu, ale zaujíma ma, či som nemala mať nejaký čas na to, alebo mi to nemali dať vedieť aspoň trochu skôr, aby som mala čas vymazať údaje z počítača a normálne sa zbaliť. Mala som pocit, ako by ma podozrievali z krádeže, tak mi neustále chodili za pätami. Písala som aj mail svojmu nadriadenému a generálnemu riaditeľovi, kde som slušne žiadala o vysvetlenie mojej situácie a opísala som, čo mi šéf pobočky radil ohľadom mojej práce. Žiaľ, neviem, čo im dal za informácie a na môj mail neprišla žiadna odpoveď. Cítila som sa veľmi ponižujúco, a preto sa chcem opýtať, či to viem nejak riešiť? Ďakujem pekne.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, v zmysle § 72 Zákonníka práce, v skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu. Písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončiť. Aj keď zákon uvádza povinnosť dodržať lehotu 3 dní, nedodržanie tejto poriadkovej lehoty pre písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru nemá za následok neplatnosť tohto právneho úkonu. Jej nerešpektovanie je však porušením pracovnoprávnych predpisov s možnosťou uplatnenia pracovnoprávnych sankcií. Nie je vylúčená ani možnosť uplatniť si náhradu škody, ak Vám táto vznikla v príčinnej súvislosti s nedodržaním trojdňovej lehoty, za predpokladu existencie ďalších zodpovednostných predpokladov.
Môže zamestnávateľ spätne ukončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe počas PN?
Dobrý deň, pracoval som na dobu určitú od 11. apríla, pričom koniec skúšobnej doby mi vychádzal na 11. júla. Dňa 7. júla som mal pracovný úraz, ktorý bol riadne zaznamenaný, ale k lekárovi som najskôr nešiel, pretože som nechcel byť počas skúšobnej doby na PN. Neskôr sa mi ale zdravotný stav zhoršil. Ešte 10. júla som bol v práci, ale odišiel som o hodinu skôr, aby som mohol navštíviť lekára. Po urgentnom vyšetrení som na druhý deň navštívil svoju obvodnú lekárku, ktorá ma vypísala na PN.
Dnes, 21. júla, mi bola doručená výpoveď s ukončením pracovného pomeru k dátumu 10. júla. Chcem sa opýtať, či je tento postup správny, pretože dátumy mi nesedia. V práci som mal ako ZŤP zamestnanec úraz 7. júla pri opilovaní spadnutého stromu, keď ma zasiahol konár a odhodil do vozidiel. Odvtedy sa liečim po úraze, ale výpoveď je vystavená k 10. júlu, hoci som v ten deň ešte pracoval a úraz sa stal už 7. júla.
Ďakujem za odpoveď.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
napriek skutočnosti, že ste mali pracovný úraz vo Vašom zamestnaní, Váš zamestnávateľ môže s Vami skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe. Skúšobná doba slúži zamestnávateľovi na odskúšanie zamestnanca a zamestnancovi na odskúšanie si nového zamestnania. Preto sa skončenie v skúšobnej robí len formou oznámenia. Otázkou však zostáva, či konkrétne Vaše skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe, je platné.
Podľa § 72 ods. 1 Zákonníka práce, "V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak. Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode, dojčiacou ženou a mužom na otcovskej dovolenke len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s tehotenstvom, materstvom alebo so starostlivosťou o narodené dieťa, a musí skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné."
Podľa § 72 ods. 1 Zákonníka práce, "Písomné oznámenie o skončení pracovného pomeru sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni pred dňom, keď sa má pracovný pomer skončiť."
Podľa nášho názoru ide o nesprávne (spätné) skončenie pracovného pomeru, ktoré je neplatné. Doručenie oznámenia o skončení pracovného pomeru dňa 21 júla a skončenie k dátumu 10. júla, je v rozpore s § 72 ods. 2 Zákonníka práce. Doručenie oznámenia sa musí urobiť pred samotným skončením. Dňa 21. júla už bolo po uplynutí Vašej skúšobnej doby a zamestnávateľ by s Vami už nemohol skončiť pracovný pomer bezdôvodne v skúšobnej dobe, len písomným oznámením. Musel by Vám dať len výpoveď, na ktorú by musel mať niektorý z výpovedných dôvodov. Preto skončenie antidatoval tak, aby dátum Vášho skončenia bol ešte v rámci skúšobnej doby.
Proti neplatnému skončeniu v skúšobnej dobe sa môžete brániť súdnou cestou, podaním žaloby voči zamestnávateľovi v skúšobnej dobe, v lehote dvoch mesiacov (§ 77 ZP). Pred samotným podaním žaloby je ešte v rámci zákonného postupu potrebné, oznámiť zamestnávateľovi, že s týmto skončením nesúhlasíte a že trváte na tom, aby Vám naďalalej prideľoval prácu (§ 79 ZP).
Podľa § 77 prvá veta Zákonníka práce, "Neplatnosť skončenia pracovného pomeru výpoveďou, okamžitým skončením, skončením v skúšobnej dobe alebo dohodou môže zamestnanec, ako aj zamestnávateľ uplatniť na súde najneskôr v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa mal pracovný pomer skončiť."
Podľa § 79 ods. 1 Zákonníka práce, "Ak zamestnávateľ dal zamestnancovi neplatnú výpoveď alebo ak s ním neplatne skončil pracovný pomer okamžite alebo v skúšobnej dobe a ak zamestnanec oznámil zamestnávateľovi, že trvá na tom, aby ho naďalej zamestnával, jeho pracovný pomer sa nekončí, s výnimkou, ak súd rozhodne, že nemožno od zamestnávateľa spravodlivo požadovať, aby zamestnanca naďalej zamestnával. Zamestnávateľ je povinný zamestnancovi poskytnúť náhradu mzdy. Táto náhrada patrí zamestnancovi v sume jeho priemerného zárobku odo dňa, keď oznámil zamestnávateľovi, že trvá na ďalšom zamestnávaní, až do času, keď mu zamestnávateľ umožní pokračovať v práci alebo ak súd rozhodne o skončení pracovného pomeru."
Môže zamestnávateľ ukončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe bez uvedenia dôvodu?
Mal som trojmesačnú skúšobnú dobu. Po dvoch mesiacoch ma však vyhodili, pretože som musel jedného dňa z pracoviska odísť o hodinku skôr z dôvodu zdravotných ťažkostí. Zabudol som to, žiaľ, oznámiť majstrovi. O dve hodiny neskôr som dostal správu, že sa mám na ceste od doktora zastaviť a podpísať výstupnú správu. Keď som sa pýtal na dôvod, povedali mi len, že majster s mojou prácou nie je spokojný a že som sa neosvedčil v skúšobnej dobe. Nič viac mi nesdělili. Je možné v takom prípade niečo robiť?
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň prajem,
podľa § 72 ods. 1 Zákonníka práce
V skúšobnej dobe môže zamestnávateľ a zamestnanec skončiť pracovný pomer písomne z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu, ak ďalej nie je ustanovené inak. Zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer v skúšobnej dobe s tehotnou ženou, matkou do konca deviateho mesiaca po pôrode a dojčiacou ženou len písomne, vo výnimočných prípadoch, ktoré nesúvisia s jej tehotenstvom alebo materstvom, a musí ho náležite písomne odôvodniť, inak je neplatné.
Žiaľ, pokiaľ bola dohodnutá skúšobná doba písomne v pracovnej zmluve a v priebehu skúšobnej doby s Vami skončil zamestnávateľ pracovný pomer podľa § 72 Zákonníka práce (nie výpoveď), tak sa voči tomu nemáte ako úspešne brániť. Rad by som Vám pomohol ale zákon je prísny a ak ste v skúšobnej dobe, nemusia uviesť ani dôvod.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.