Môžem pracovať bez obmedzenia aj po dovŕšení dôchodku
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň, ak chcem po dosiahnutí dôchodkového veku naďalej pracovať, môže ma zamestnávateľ prepustiť z práce z dôvodu, že už mám dôchodkový vek? Ako dlho môžem u zamestnávateľa pracovať?
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, môžete naďalej pracovať.
Dôchodkový vek, ani vznik nároku na starobný dôchodok, nie je dôvod na ukončenie pracovného pomeru. Veľa ľudí pracuje aj po dovŕšení tohto veku. Zamestnávateľ Vám teda z tohto dôvodu nemôže ukončiť pracovný pomer.
Zákonník práce tiež nestanovuje žiadny vekový limit, dokedy môže zamestnanec pracovať.
Ukončiť pracovný pomer Vám môže byť len spôsobom a z dôvodov uvedených v Zákonníku práce.
Podľa § 59 ods. 1 Zákonníka práce, "Pracovný pomer možno skončiť a) dohodou, b) výpoveďou, c) okamžitým skončením, d) skončením v skúšobnej dobe."
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.