Možem dostat výpoved v čase rodičovskej dovolenky?
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuNajčastejšie otázky
Môžem podať výpoveď zo zamestnania počas materskej dovolenky?
podľa § 64 ods. 1 písm. d) Zákonníka práce Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec…
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň, som učiteľka a momentálne som na rodičovskej dovolenke. Predtým som pracovala v škole, kde som mala výnimku a platilo sa mi podľa kvalifikácie. Avšak v súčasnej dobe už nemám kvalifikáciu na vykonávanie práce, ktorú som predtým vykonávala a môj zamestnávateľ ma nechce preložiť na prácu, v ktorej by mi kvalifikácia platila. Mám uzavretú pracovnú zmluvu na dobu neurčitú. Pri tomto zamestnávateľovi mi zostáva naďalej približne 50 či viac dní dovolenky. Chcela by som sa informovať, či mi môže zamestnávateľ vypovedať pracovnú zmluvu počas trvania mojej rodičovskej dovolenky, aj keď s ňou predtým súhlasil. Neplánujem v tomto zamestnaní pokračovať, ale dúfala som, že po skončení rodičovskej dovolenky si vyčerpám zostatok dovolenky a potom podám výpoved s dvomesačnou výpovednou lehotou. Máte nejaké rady, ako by som mala postupovať? Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, vzhľadom na to, že ste rozhodnutá ďalej nezotrvať v pracovnom pomere, môžem Vám poradiť, aby ste pri jeho skončení dôsledne dbali na dodržiavanie pracovnoprávnych predpisov. V zmysle § 63 ods. 1 pís. d) bod 1,3 Zákonníka práce (ZP), Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak zamestnanec nespĺňa predpoklady ustanovené právnymi predpismi na výkon dohodnutej práce (kvalifikačné predpoklady), resp. aj keď nespĺňa bez zavinenia zamestnávateľa požiadavky na riadny výkon dohodnutej práce určené zamestnávateľom vo vnútornom predpise. Zamestnávateľ však môže dať zamestnancovi výpoveď iba vtedy, ak zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.
Podľa § 64 ods. 1 pís. d) ZP, zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky.
Môžem podať výpoveď zo zamestnania počas materskej dovolenky?
Som na materskej dovolenke. Môžem podať výpoveď v práci počas materskej dovolenky?
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
podľa § 64 ods. 1 písm. d) Zákonníka práce Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky.
Z uvedeného vyplýva, že zákaz výpovede sa vzťahuje len na prípad, kedy výpoveď dáva zamestnancovi zamestnávateľ. Ak chcete skončiť prac. pomer výpoveďou, môžete tak urobiť aj počas materskej. Ochranná doba v tomto prípade neplatí.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.