Môže zamestnanec odisť z pracovného pomeru len tak?
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň, jeden z našich zamestnancov mi práve oznámil, že dostal ponuku na prácu platnú od 1. 9. 2023. Avšak, práve v ten deň mu začne plynúť výpovedná lehota. Informoval ma, že ak sa štyrikrát neukáže v práci, dostane štyri absencie, čo je hrubé porušenie pracovnej disciplíny a bude prepustený. Tento zamestnanec u nás pracuje riadne od 1. 9. 2022 a musíme nájsť adekvátnu náhradu na jeho pracovné miesto. Ako zamestnávateľ, môžem s týmto problémom niečo urobiť?
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
v prvom rade musí zamestnanec s Vami oficiálne skončiť pracovný pomer, niektorým zo spôsobov uvedených v Zákonníku práce (výpoveď, dohoda, okamžité skončenie).
Ak dal zamestnanec oficiálnu písomnú výpoveď, ktorú Vám doručil, plynie mu od 01.09.2023 výpovedná lehota. Ak v pracovnej zmluve zmluve tohto zamestnanca je uvedené, že ak počas výpovednej doby u Vás nezotrvá, tak máte nárok na peňažnú náhradu najviac v sume, ktorá je súčinom priemerného mesačného zárobku tohto zamestnanca a dĺžky výpovednej doby. To znamená, že mu vlastne nevyplatíte jeho mzdu za jeden mesiac, pretože ak zamestnanec u Vás pracuje od 01.09.2022, tak by mal výpovednú dobu 1 mesiac, ak nemá niečo iné uvedené v jeho pracovnej zmluve.
Podľa § 62 ods. 8 Zákonníka práce, "Ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu najviac v sume, ktorá je súčinom priemerného mesačného zárobku tohto zamestnanca a dĺžky výpovednej doby, ak sa na tejto peňažnej náhrade dohodli v pracovnej zmluve; dohoda o peňažnej náhrade musí byť písomná, inak je neplatná."
Podľa § 62 ods. 2 Zákonníka práce, "Výpovedná doba je najmenej jeden mesiac, ak tento zákon neustanovuje inak."
Podľa § 62 ods. 6 Zákonníka práce, "Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace."
Ak zamestnanec nepodal výpoveď, tak môžete ukončiť pracovný pomer s ním dohodou ale v tom prípade nemáte nárok na peňažnú náhradu podľa § 62 ods. 8 Zákonníka práce.
Ak zamestnanec nepodal oficiálne výpoveď, jeho pracovný pomer trvá a ak teda nepríde od 01.09.2023 do práce, tak nastane situácia, akú opísal sám zamestnanec (okamžité skončenie pracovného pomeru z Vašej strany pre porušenie pracovnej disciplíny pre absenciu), čo pre Vás tiež nie je výhodné. Ale ak nepríde do práce a vy s tým nebudete nič robiť, tak mu budete musieť platiť mzdu.
Výpoveď mu dať nemôžete, lebo nemáte na to ani jeden, zo zákonných dôvodov výpovede uvedených v § 63 Zákonníka práce.
Na základe vyššie uvedeného, Vám nezostáva nič iné, len donútiť zamestnanca podať písomnú výpoveď z jeho strany a ak má v pracovnej zmluve uvedenú dohodu o peňažnej náhrade, tak mu nevyplatíte jeho poslednú mzdu, čo Vám vykompenzuje to, že si nestihnete za neho nájsť náhradu. A ak to neurobí a nepríde do práce ako píše, tak okamžité skončenie pracovného pomeru.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.