Môže ma zamestnávateľ nahradiť iným zamestnancom?
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň. Som učiteľka na rodičovskej dovolenke, v pracovnom pomere na dobu neurčitú od roku 2007. V roku 2011 som nastúpila na prvú materskú dovolenku. Bol za mňa prijatý náhradník na dobu určitú, ktorý však pokračoval v zastupovaní aj po mojom návrate v roku 2012, nakoľko v práci otehotnelo niekoľko kolegýň. Druhýkrát som nastúpila na materskú dovolenku koncom roku 2013 a v septembri 2015 som plánovala návrat. V máji mi však bolo oznámené, že nastala kríza, je malo žiakov, vraj sa to nezlepší, takže pre mňa prácu nemajú a odporučili mi obzrieť sa po inej práci. Ja však chcem pokračovať na rodičovskej dovolenke, ktorá by mi mala trvať do 5.1.2017. Včera som sa však úplnou náhodou dozvedela, že hoci pre mňa úväzok nemali, dotyčnému náhradníkovi od júla zmenili pracovný pomer z určitej doby na neurčitú. Chcem si opätovne podať žiadosť o návrat od septembra 2016. Je možné v takom prípade niečo robiť? Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, postup Vášho zamestnávateľa podľa môjho názoru nie je plne v súlade s príslušnými ustanoveniami Zákonníka práce. Váš zamestnávateľ prijal do pracovného pomeru osobu na určitú dobu a to z dôvodu zastupovania Vás počas materskej dovolenky. Už teraz Vám však oznámil, že po skončení materskej dovolenky budete nadbytočná, teda je zrejmé, že chce uplatniť výpovedný dôvod podľa § 63 ods. 1 pís. b) zákona. Vzhľadom na skutočnosť, že ste momentálne na materskej dovolenke a teda v ochrannej dobe, musí rešpektovať ustanovenia Zákonníka práce o zákaze výpovede. Prijatím zastupujúceho zamestnanca do pracovného pomeru na dobu neurčitú a to na rovnakej pozícii, má za cieľ nahradiť Vás iným zamestnancom. Podľa môjho názoru postup Vášho zamestnávateľa je obchádzaním zákona, ktorý v konečnom dôsledku má porušiť ustanovenie § 61 ods. 3 Zákonníka práce. Uvedený záver sa však uplatní v prípade, že Vám bude doručená výpoveď po skončení materskej dovolenky, čo však nemusí nastať.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.