Môže byť týždenný pracovný čas rozvrhnutý na štyri dni?
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Môže zamestnávateľ rozvrhnúť pracovný čas v týždni na dni pondelok až štvrtok, teda po 8 hodín na deň, čo je celkovo 32 hodín týždenne, ale iba počas štyroch pracovných dní? Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, rozsah pracovného času možno dohodnúť so zamestnancom v pracovnej zmluve alebo v kolektívnej zmluve, ktorú môžu uzatvárať len zástupcovia zamestnancov reprezentujúci odborovú organizáciu. Zamestnávateľ má rozvrhnúť zamestnancovi pracovný čas prednostne rovnomerne na jednotlivé týždne a iba ak to povaha práce alebo podmienky prevádzky neumožňujú, potom môže zamestnávateľ rozvrhnúť zamestnancovi pracovný čas nerovnomerne na jednotlivé týždne. Aj keď podľa § 83 ods. 3 Zákonníka práce, pri rovnomernom rozvrhnutí pracovného času rozvrhuje zamestnávateľ týždenný pracovný čas v zásade na päť pracovných dní v týždni, zákon však nevylučuje aby vzhľadom na podmienky zamestnávateľa a charakter pracovnej činnosti, rozvrhol pracovný čas aj na menej dní v týždni, teda napr. na štyri dni.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.