Bezplatná právna poradňa

Mám nárok na prémie na dohodu?

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môže zamestnávateľ vyplatiť prémiu pri dohode o pracovnej činnosti bez jej uvedenia v dohode?

je možné, aby Vám zamestnávateľ u ktorého pracujete na dohodu, vyplatil okrem dohodnutej odmeny aj prémiu. Zamestnávateľ Vám nemôže dať menšiu odmenu ako je dohodnutá vo Vašej dohode o pracovnej činnosti, ale viac, Vám dať môže.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, mám uzatvorenú dohodu o pracovnej činnosti a dohodnutú určitú mzdu. Môžem dostať okrem tejto dohodnutej mzdy aj odmeny (prémie)? Ďakujem

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,
zamestnanec pracujúci na dohodu o pracovnej činnosti môže dostať odmenu (prémiu). Jeho príjem, nie je v tomto smere obmedzený a preto to záleží len na zamestnávateľovi. 

Zákonník práce pri dohode o pracovnej činnosti neobmedzuje účastníkov tohto vzťahu vo výške odmeny za vykonanú prácu. Obmedzenie je najmä v rozsahu pracovného času.

Podľa § 228 ods. 3 Zákonníka práce, "Dohodu o pracovnej činnosti je zamestnávateľ povinný uzatvoriť písomne, inak je neplatná. V dohode o pracovnej činnosti musí byť uvedená dohodnutá práca, dohodnutá odmena za vykonanú prácu, dohodnutý rozsah pracovného času a doba, na ktorú sa dohoda uzatvára. Jedno vyhotovenie dohody o pracovnej činnosti je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi."

Podľa § 228a ods. 5 Zákonníka práce, "Odmena za vykonanú prácu je splatná a musí byť vyplatená najneskôr do konca kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom sa práca vykonala."

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

Môže zamestnávateľ vyplatiť prémiu pri dohode o pracovnej činnosti bez jej uvedenia v dohode?

Dobrý deň, je možné pri dohode o pracovnej činnosti dostať okrem dohodnutej odmeny aj inú odmenu, napríklad prémiu? Musí byť takáto odmena uvedená priamo v písomnej dohode o pracovnej činnosti, alebo stačí písomný návrh a následné schválenie odmeny zamestnávateľom, napríklad vedúcim organizácie? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,
je možné, aby Vám zamestnávateľ u ktorého pracujete na dohodu, vyplatil okrem dohodnutej odmeny aj prémiu. Zamestnávateľ Vám nemôže dať menšiu odmenu ako je dohodnutá vo Vašej dohode o pracovnej činnosti, ale viac, Vám dať môže.

Čo sa týka zakotvenia prémie v dohode, nie je to potrebné, ak nejde o pravidelnosť (každý mesaic). Práca na dohodu je limitovaná počtom hodín ale nie výškou odmeny. Zvolený spôsob zaevidovania v účtovníctve predmetnej prémie, je už na samotnom zamestnávateľovi. 

Podľa § 228a ods. 3 Zákonníka práce, "Dohodu o pracovnej činnosti je zamestnávateľ povinný uzatvoriť písomne, inak je neplatná. V dohode o pracovnej činnosti musí byť uvedená dohodnutá práca, dohodnutá odmena za vykonanú prácu, dohodnutý rozsah pracovného času a doba, na ktorú sa dohoda uzatvára. Jedno vyhovotovenie dohody o pracovnej činnosti je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi." 

Podľa § 228a ods. 5 Zákonníka práce, "Odmena za vykonanú prácu je splatná a musí byť vyplatená najneskôr do konca kalendárneho mesaica, ktorý nasledujepo mesiaci, v ktorom sa práca vykonala."

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.