Lehota na oznámenie o nástupe na materskú dovolenku
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň, má zamestnávateľ právo vyžadovať, aby zamestnanec doručil oznámenie o nástupe na materskú dovolenku v lehote minimálne 2 mesiace pred nástupom? V Zákonníku práce je uvedená lehota najmenej jeden mesiac pred nástupom. Ďakujem.
Zamestnávateľ nemá právo vyžadovať, aby zamestnanec oznámil nástup na materskú dovolenku skôr, ako to stanovuje Zákonník práce. Podľa platnej legislatívy musí zamestnanec oznámiť začiatok materskej dovolenky najmenej jeden mesiac vopred. Ak by zamestnávateľ požadoval dlhšiu lehotu, ako je uvedené v Zákonníku práce, takýto požiadavok nie je v súlade so zákonom. Zamestnanec by teda mal postupovať podľa lehoty uvedenej v zákone, nie podľa vnútornej smernice zamestnávateľa, ktorá by bola prísnejšia.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
Zákonník práce vo svojich ustanoveniach ohľadom oznámenia o nástupe na materskú zamestnanca uvádza "najmenej" jeden mesiac vopred. Uvedené znamená, že sa vylučuje kratšia lehota ako jeden mesiac ale predpokladá aj skoršie oznámenie ako mesiac vopred, teda viac ako mesiac. A z toho vychádza aj oprávnenie zamestnávateľa vyžadovať lehotu dva mesiace vopred.
Podľa § 166 ods. 3 Zákonníka práce, "Žena a muž písomne oznámia zamestnávateľovi najmenej jeden mesiac vopred predpokladaný deň nástupu na materskú dovolenku, otcovskú dovolenku a rodičovskú dovolenku, predpokladaný deň ich prerušenia, skončenia a zmeny týkajúce sa nástupu, prerušenia a skončenia materskej dovolenky, otcovskej dovolenky a rodičovskej dovolenky."
Požiadavku zamestnávateľa odôdvodňuje nárok na dostatok času, aby si našiel za zamestnankyňu odchádzajúcu na materskú dovolenku, náhradu. Pre nových uchádzačov o zamestnanie je zamestnávateľ povinný oznámiť presný dátum nástupu do zamestnania na pracovné miesto zastupovania počas materskej dovolenky.
Podľa § 40 ods. 6 Zákonníka práce, "Tehotná zamestnankyňa na účely tohto zákona je zamestnankyňa, ktorá svojho zamestnávateľa písomne informovala o svojom stave a predložila o tom lekárske potvrdenie."
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.