Bezplatná právna poradňa

Končí mi pracovná zmluva ukončením PN?

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Otázka

Dobrý deň, dňa 22.8.2023 som podala výpoveď z dôvodu zdravotných problémov. Môj zamestnávateľ ju prijal 23.8.2023. Od tejto doby som na PN. Zamestnávateľ sa doteraz nijako nevyjadril k mojej výpovedi. Chcela by som ukončiť PN k 31.8.2023. Potrebujem nastúpiť do zamestnania, alebo končí môj pracovný pomer týmto dátumom? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,
od 01.09.2023 Vám začne plynúť výpovedná lehota a preto musíte nastúpiť normálne do zamestnania a pracovať u zamestnávateľa do uplynutia Vašej výpovednej lehoty (2 mesiace) teda do 31.10.2023.

Koľko mesačnú výpovednú lehotu máte, je uvedené vo Vašej pracovnej zmluve. Spravidla to býva 2 mesiace. 

Ak to nemáte uvedené v pracovnej zmluve, tak je potrebné sa riadiť ustanoveniami Zákonníka práce, ktoré hovoria, že ak dal výpoveď zamestnanec, tak výpovedná lehota je 1 mesiac alebo 2 mesiace, ak pracovný pomer trval najmenej 1 rok. 

Podľa § 62 ods. 6 Zákonníka práce, "Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace."

Takže, ak by ste mali výpovednú dobu 1 mesiac, tak Vám pracovný pomer skončí 30.09.2023 a ak 2 mesiace, tak Vám pracovný pomer skončí 31.10.2023.

Ak by ste po skončení PN nenastúpili opäť do zamestnania a nedodržali výpovednú lehotu, zamestnávateľ si môže voči Vám uplatniť peňažnú náhradu vo výške Vášho platu. Pri jednomesačnej výpovednej lehote, jeden plat a pri dvojmesačnej, 2 platy. To však platí len v prípade, že túto peňažnú náhradu máte uvedenú v pracovnej zmluve alebo ste o tejto peňažnej náhrade podpisovali so zamestnávateľom samostatnú dohodu. 

Podľa § 62 ods. 8 Zákonníka práce, "Ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu najviac v sume, ktorá je súčinom priemerného mesačného zárobku tohto zamestnanca a dĺžky výpovednej doby, ak sa na tejto peňažnej náhrade dohodli v pracovnej zmluve; dohoda o peňažnej náhrade musí byť písomná, inak je neplatná."

Ak ste vo Vašej otázke mali na mysli, že skončením Vašej PN sa skončí Váš pracovný pomer, tak to je síce uvedené v § 64 ods. 2 Zákonníka práce, ale to by pre Vás platilo, ak by ste Vy dostali od zamestnávateľa výpoveď. 

Podľa § 64 ods. 2 Zákonníka práce "Ak je zamestnancovi daná výpoveď pred začiatkom ochrannej doby tak, že by výpovedná doba mala uplynúť v ochrannej dobe, pracovný pomer sa skončí uplynutím posledného dňa ochrannej doby okrem prípadov, keď zamestnanec oznámi, že na predĺžení pracovného pomeru netrvá."

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.