Bezplatná právna poradňa

Koľko dní po sebe mám nárok na priepustku (návšteva lekára)

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Musí zamestnávateľ poskytnúť pracovné voľno na vyšetrenie u lekára?

nie, zamestnávateľ nemá na to nárok. Nakoľko je len začiatok roka a Vy ako zamestnanec, máte na celý rok nárok na 7 dní na pracovné voľno na návštevu lekára, tak zamestnávateľ je povinný Vám poskytnúť pracovné voľno s náhradou mzdy na návštevu lekára.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, chcem sa opýtať, koľko dní po sebe mám nárok na priepustku (návšteva lekára - idem na operáciu očí)? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň, celkovo na kalendárny rok máte nárok na 7 dní. Koľko dní po sebe si zoberiete, to je už na Vás. Na to obmedzenie neexistuje. 

Podľa § 141 ods.2  písm. a) bod. 1 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno z týchto dôvodov a v tomto rozsahu: vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času. Ak si nechcete míňať dovolenku, alebo ísť na PN, tak si môžete zobrať 2 dni po sebe priepustku na toto vyšetrenie.    Okrem Vašich 7 dní za kalendárny rok, máte ešte nárok na 7 dní na sprevádzanie rodinného príslušníka (na všetky deti celkovo, nie každé dieťa), ako sprievod na vyšetrenie u lekára.  Podľa § 141 ods. 2  písm. c) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno z týchto dôvodov a v tomto rozsahu: sprevádzanie rodinného príslušníka do zdravotníckeho zariadenia na vyšetrenie alebo ošetrenie pri náhlom ochorení alebo úraze a na vopred určené vyšetrenie, ošetrenie alebo liečenie; pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne len jednému z rodinných príslušníkov na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak bolo sprevádzanie nevyhnutné a uvedené úkony nebolo možné vykonať mimo pracovného času."    

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

Musí zamestnávateľ poskytnúť pracovné voľno na vyšetrenie u lekára?

Dobrý deň,

som objednaný k lekárke na 19.1.2024. Chodievam k nej štyrikrát do roka. Môj nadriadený mi tentokrát nechce dať voľno. Tvrdí, že si mám zobrať dovolenku. Má na to právo?

Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň, nie, zamestnávateľ nemá na to nárok.

Nakoľko je len začiatok roka a Vy ako zamestnanec, máte na celý rok nárok na 7 dní na pracovné voľno na návštevu lekára, tak zamestnávateľ je povinný Vám poskytnúť pracovné voľno s náhradou mzdy na návštevu lekára. 

Podľa § 141 ods. 2 písm. a) bod 1. Zákonníka práce, "Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno z týchto dôvodov a v tomto rozsahu: vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času."  

Aj keď čerpanie dovolenky nariaďuje zamestnávateľ, pracovné voľno na návštevu lekára je potrebné naplno využiť a zamestnávateľ je povinný toto zamestnancovi poskytnúť.  

Podľa § 111 ods. 1 Zákonníka práce, "Čerpanie dovolenky určuje zamestnávateľ po prerokovaní so zamestnancom podľa plánu dovoleniek určeného s predchádzajúcim súhlasom zástupcov zamestnancov tak, aby si zamestnanec mohol dovolenku vyčerpať spravidla vcelku a do konca kalendárneho roka. Pri určovaní dovolenky je potrebné prihliadať na úlohy zamestnávateľa a na oprávnené záujmy zamestnanca. Zamestnávateľ je povinný určiť zamestnancovi čerpanie aspoň štyroch týždňov dovolenky v kalendárnom roku, ak má na ne nárok, a ak určeniu čerpania dovolenky nebránia prekážky v práci na strane zamestnanca."

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.