K výpovedi musí byť priložené tlačivo od lekára
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuOtázka
Dobrý deň, podávam výpoveď z dôvodu zdravotných problémov. Je potrebné, aby bol výpoveď doplnená o posudok lekára, ktorý potvrdzuje, že nemôžem vykonávať túto prácu? Ďakujem za odpoveď.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
ak podávate výpoveď Vy, ako zamestnanec, tak nemusíte k výpovedi priložiť posudok lekára.
Pri výpovedi zo strany zamestnanca, sa nemusí uvádzať žiadny dôvod výpovede, a teda ani nič k nej prikladať. Výpoveď musí byť písomná a doručená zamestnávateľovi, inak je neplatná.
Podľa § 61 ods. 1 Zákonníka práce, "Výpoveďou môže skončiť pracovný pomer zamestnávateľ aj zamestnanec. Výpoveď musí byť písomná a doručená, inak je neplatná."
Podľa § 67 Zákonníka práce, "Zamestnanec môže dať zamestnávateľovi výpoveď z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu."
Skončenie pracovného pomeru výpoveďou je spojené s plynutím výpovednej lehoty, ktorá je buď 1 mesiac, alebo 2 mesiace, ak Váš pracovný pomer u posledného zamestnávateľa trval najmenej rok.
Výpovedná lehota začína plynúť vždy od prvého dňa v mesiaci a končí posledným dňom mesiaca. Ak teda budete mať výpovednú dobu 2 mesiace a v mesiaci august doručíte zamestnávateľovi výpoveď, tak od 01.09.2023 Vám začne plynúť výpovedná lehota a skončí 31.10.2023. Takže reálne budete ešte pracovať do 31.10.2023.
Podľa § 62 ods. 6 Zákonníka práce, "Ak výpoveď dáva zamestnanec, ktorého pracovný pomer u zamestnávateľa ku dňu doručenia výpovede trval najmenej jeden rok, výpovedná doba je najmenej dva mesiace."
Podľa § 62 ods. 7 Zákonníka práce, "Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca, ak tento zákon neustanovuje inak."
Podľa § 62 ods. 8 Zákonníka práce, "Ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu najviac v sume, ktorá je súčinom priemerného mesačného zárobku tohto zamestnanca a dĺžky výpovednej doby, ak sa na tejto peňažnej náhrade dohodli v pracovnej zmluve; dohoda o peňažnej náhrade musí byť písomná, inak je neplatná."
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.