Bezplatná právna poradňa

Je potrebná nová pracovná zmluva ?

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Otázka

Dobrý deň,

chcel by som Vás poprosiť o jednoduchú a pre mňa zrozumiteľnú odpoveď. Dňa 21. 2. 2023 mi prináleží odchod do starobného dôchodku po dovŕšení 63 rokov života. Zamestnávateľ ma oslovil s návrhom pokračovať v práci ako dôchodca s tým, že ku koncu mesiaca, presne 28. 2. 2023, mi ukončí súčasnú zmluvu a od 1. 3. 2023 so mnou uzatvorí novú zmluvu na obdobie 6 mesiacov. Toto obdobie by sa potom postupne predlžovalo.

Rád by som sa Vás informoval, či je takáto procedúra v súlade so zákonom práce. Zaujíma ma, či je nutné robiť novú zmluvu, alebo by bolo možné pokračovať v pôvodnej zmluve bez prerušenia. Taktiež by ma zaujímalo, ako je to v tomto prípade s jednomesačnou výpovednou lehotou.

Aj keď Vás žiadam o bezplatnú odpoveď, poprosil by som Vás o stručnú a zrozumiteľnú odpoveď.

Ďakujem veľmi pekne.

S pozdravom,
Peter.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že samotné priznanie nároku na starobný dôchodok nie je dôvodom skončenia pracovného pomeru - vo Vašim prípade k 28.2.2023 s tým, že zamestnávateľ Vám predložil návrh ukončiť terajší pracovný pomer a uzatvoriť nový pracovný pomer od 1.3.2023. Postupné predĺžovanie môže, ale aj nemusí nastať, lebo prac. pomer by ste mali uzatvorený na dobu 6 mesiacov.

Riešením by bolo vo Vašom prípade len ukončiť a súčasne podpísať /naraz/ novú prac. zmluvu na dobu neurčitú bez skúšobnej doby a súčasne žiadať odchodné podľa § 76a/ Zákonníka práce.

Informujte zamestnávateľa písomne, že Vám bol priznaný starobný  dôchodok z dôvodu odvodových povinností.

Pokiaľ ide o odchodné, tu platí ust. § 76a/ Zákonníka práce :

"Odchodné (1) Zamestnancovi patrí pri prvom skončení pracovného pomeru po vzniku nároku na starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70 %, odchodné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak požiada o poskytnutie uvedeného dôchodku pred skončením pracovného pomeru alebo do desiatich pracovných dní po jeho skončení. (2) Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru odchodné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak mu bol priznaný predčasný starobný dôchodok na základe žiadosti podanej pred skončením pracovného pomeru alebo do desiatich dní po jeho skončení. (3) Odchodné zamestnancovi patrí len od jedného zamestnávateľa. (4) Zamestnávateľ nie je povinný poskytnúť zamestnancovi odchodné, ak sa pracovný pomer skončil podľa § 68 ods. 1. (5) Ak zamestnanec zomrie, na účely odsekov 1 a 2 sa za deň skončenia pracovného pomeru považuje deň smrti zamestnanca."

Z uvedeného zák. ustanovenia vyplýva, že odchodné Vám zamestnávateľ vyplatí až po skončení prac. pomeru.

 

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.