Bezplatná právna poradňa

Je nárok na ušlý zisk z ukončenej mandátnej zmluvy?

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môžem od mandanta vymáhať ušlý zisk po výpovedi mandátnej zmluvy cez SMS?

Ak v zmluve nemáte uvedenú povinnosť mandanta dávať Vám v určitom období určitý objem práce, ktorú máte pre neho urobiť, tak nemáte nárok na žiadny ušlý zisk alebo príjem. Ak by ste takúto povinnosť mali v zmluve zakotvenú, tak by ste mali nárok na ušlý príjem za tie činnosti, ktoré ste mali pre neho urobiť, keby Vám…

celá odpoveď ›

Otázka

Bol som vo vzťahu živnostníka a vodiča pre určitú spoločnosť s ručením obmedzeným. Mali sme uzavretú zmluvu. Šéf si mylne domnieval - a stále to robí, a čo je horšie, tak sa aj správa - že som jeho zamestnanec. Bola s nami dohodnutá platba 6 eur na hodinu. Dňa 19. apríla 2017 som odmietol prevziať náklad od zákazníka, pretože som už jeden náklad mal a bol by som preťažený. Ten večer mi cez SMS dal vedieť, že naša spolupráca končí a už mi neponúkol viac práce. Zadržiaval moje veci z auta, čo som riešil na polícii, kde sa to vyriešilo telefonickým hovorom.

V našej zmluve je napísané: "Mandant môže zmluvu kedykoľvek vypovedať. Výpoveď je účinná k poslednému dňu mesiaca, v ktorom bola výpoveď doručená." Keďže mi poslal len SMS (okrem vyhrážok a nadávok, ktoré mám uložené), žiadna písomná výpoveď, chcem vedieť, či mám nárok na kompenzáciu za stratu príjmu, keďže som ostal bez príjmu zo dňa na deň. Ako to môžem vyrátať do konca mesiaca? Môžem sa riadiť priemerným dňom, ktorý vychádza z doterajších faktúr?

Rád by som tiež vedel, kde by som mohol nájsť potrebný formulár pre žiadosť o zaplatenie. Ako by som mal pokračovať? Veľmi pekne vám ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň. 

Mandátna zmluva uzavretá medzi Vami a s.r.o. by mala obsahovať aj ustanovenia týkajúce sa ukončenia tejto zmluvy vrátane doručovania písomnosti medzi zmluvnými stranami. V prípade, že takéto ustanovenia Vaša mandátna zmluva neobsahuje, riadi sa ustanoveniami Obchodného zákonníka.

Obchodný zákonník v § 574 upravuje ukončenie mandátnej zmluvy zo strany mandanta v zmysle ktorého,

- ak výpoveď neurčuje neskoršiu účinnosť, nadobúda účinnosť dňom, keď sa o nej mandatár dozvedel alebo mohol dozvedieť.

- za činnosť riadne uskutočnenú do účinnosti výpovede má mandatár nárok na úhradu nákladov vynaložených podľa § 572 a na primeranú časť odplaty. Mandant je povinný uhradiť mandatárovi náklady, ktoré mandatár nevyhnutne alebo účelne vynaložil pri plnení svojho záväzku, ibaže z ich povahy vyplýva, že sú už zahrnuté v odplate.

Takže či máte nárok na ušlý zisk z dôvodu ukončenia mandátnej zmluvy a či formou SMS je doručená výpoveď, závisí od ustanovení Vašej mandátnej zmluvy. Ak Vami uzavretá mandátne zmluva neobsahuje formy doručenia, tak máte nárok len na odmenu za činnosť, ktorú ste pre neho vykonali do ukončenia zmluvy. 

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

Môžem od mandanta vymáhať ušlý zisk po výpovedi mandátnej zmluvy cez SMS?

Ďakujem za odpoveď. V mandátnej zmluve mám napísané: "Mandant môže zmluvu kedykoľvek vypovedať. Výpoveď je účinná k poslednému dňu mesiaca, v ktorom bola výpoveď doručená." Zmluvu mi ukončil prostredníctvom SMS 19. 4. 2017 a do konca mesiaca mi už nepridelil žiadnu prácu. Rozhľadali som sa za novou pozíciou a tá mi bola ponúknutá až od 1. 5. 2017. Teda, mám možnosť vymáhať ušlý zisk alebo príjem od neho do 1. 5. 2017? V tomto období som bol totiž doma, bez práce. V zmluve nie je uvedená informácia o pokutách, ani o spôsobe doručovania písomností. Mojím problémom je, že sa voči mne správa arogantne, a nie podľa toho, čo sme si dohodli v zmluve.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň.

Ak v zmluve nemáte uvedenú povinnosť mandanta dávať Vám v určitom období určitý objem práce, ktorú máte pre neho urobiť, tak nemáte nárok na žiadny ušlý zisk alebo príjem. Ak by ste takúto povinnosť mali v zmluve zakotvenú, tak by ste mali nárok na ušlý príjem za tie činnosti, ktoré ste mali pre neho urobiť, keby Vám v súlade so zmluvou tieto činnosti dal urobiť. 

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.