Je možne uzavrieť zmluvu o brigádnickej práci študentov elektronickými prostriedkami?
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuNajčastejšie otázky
Vzniká rodičom povinnosť platiť výživné plnoletému dieťaťu počas štúdia?
podľa zákona o rodine sú rodičia povinní plniť vyživovaciu povinnosť až do času kým dieťa nie je schopné samo sa živiť. Keďže študujete na VŠ považujete sa za nezaopatrené dieťa a ak nie ste schopná vlastnou prácou pokryť náklady na život, máte nárok na výživné.
celá odpoveď ›Môže zamestnávateľ pri dohode o brigádnickej práci neplatiť za už vykonanú prácu?
podľa § 228 ods. 3 Zákonníka práce, odmena za vykonanú prácu je splatná a musí byť vyplatená najneskôr do konca kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom sa práca vykonala.
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či je možné uzavrieť zmluvu o brigádnickej práci študentov na diaľku. Ak áno, je potrebný zaručený elektronický podpis? Existujú rôzne aplikácie na vyhotovenie podpisu, ktoré však nie sú certifikované, preto mám pochybnosti o ich postačujúcom význame pri uzatváraní platnej zmluvy. Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, podľa § 228 ods. 1 Zákonníka práce, dohodu o brigádnickej práci študentov je zamestnávateľ povinný uzatvoriť písomne, inak je neplatná. V dohode musí byť uvedené: dohodnutá práca, dohodnutá odmena za vykonanú prácu, dohodnutý rozsah pracovného času a doba, na ktorú sa dohoda uzatvára. Zákonník práce vo svojich ustanoveniach obsahuje len niektoré ustanovenia o právnych úkonoch, preto v tejto často odkazuje na všeobecnú právnu úpravu obsiahnutú v Občianskom zákonníku (OZ). V zmysle § 40 OZ, ak právny úkon nebol urobený vo forme, ktorú vyžaduje zákon alebo dohoda účastníkov, je neplatný. Písomný právny úkon je platný, ak je podpísaný konajúcou osobou; ak právny úkon robia viaceré osoby, nemusia byť ich podpisy na tej istej listine, ibaže právny predpis ustanovuje inak. Písomná forma je zachovaná, ak je právny úkon urobený telegraficky, ďalekopisom alebo elektronickými prostriedkami, ktoré umožňujú zachytenie obsahu právneho úkonu a určenie osoby, ktorá právny úkon urobila. Písomná forma je zachovaná vždy, ak právny úkon urobený elektronickými prostriedkami je podpísaný zaručeným elektronickým podpisom alebo zaručenou elektronickou pečaťou. Podľa § 46 OZ, pre uzavretie zmluvy písomnou formou stačí, ak dôjde k písomnému návrhu a k jeho písomnému prijatiu. Z uvedeného vyplýva, že uzavrieť dohodu o brigádnickej práci študenta možno aj elektronickými prostriedkami, na základe ktorých bude možno dostatočne určito stanoviť jej obsah a identifikovať účastníkov zmluvy.
Vzniká rodičom povinnosť platiť výživné plnoletému dieťaťu počas štúdia?
Dobrý deň, je možné tento problém riešiť súdnou cestou? Moji rodičia ma vôbec finančne nepodporujú pri štúdiu na vysokej škole. Mám 23 rokov. Žijem v domácnosti spolu s rodičmi.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
podľa zákona o rodine sú rodičia povinní plniť vyživovaciu povinnosť až do času kým dieťa nie je schopné samo sa živiť. Keďže študujete na VŠ považujete sa za nezaopatrené dieťa a ak nie ste schopná vlastnou prácou pokryť náklady na život, máte nárok na výživné. Ak rodičia odmietajú výživné platiť, môžete sa výživného domáhať na súde.
Môže zamestnávateľ pri dohode o brigádnickej práci neplatiť za už vykonanú prácu?
Dobrý deň. Aktuálne mám uzavretý pracovný pomer formou dohody o brigádnickej práci na dobu určitú. V zmluve je dohodnutá pracovná doba na týždennú bázu a taktiež finančná odmena za odvedenú prácu. Časom sa však situácia vyvinula tak, že môj zamestnávateľ tvrdí, že pre mňa nemá prácu, že si najprv musí zorganizovať potrebné veci. V dôsledku toho som už tri mesiace bez práce a tým pádom aj bez príjmu. Posledná časť práce, ktorú som preňho vykonal, navyše zostala nezaplatená s výhovorkou, že až dokončím ešte nejaké veci, dostanem plnú odmenu. Predstavuje to v tomto prípade porušenie zmluvy z jeho strany? Ako by som mal postupovať?
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, podľa § 228 ods. 3 Zákonníka práce, odmena za vykonanú prácu je splatná a musí byť vyplatená najneskôr do konca kalendárneho mesiaca, ktorý nasleduje po mesiaci, v ktorom sa práca vykonala. Keďže brigáda študenta je spravidla činnosťou, ktorá je vymedzená druhom práce, máte nárok na odmenu za vykonanú prácu bez ohľadu na jej výsledok. Tohto práva sa môžete domáhať, a to aj súdnou cestou. Dovolím si Vás upozorniť, že pri tejto forme pracovnej dohody môžete právny vzťah ukončiť aj jednostranne výpoveďou aj bez uvedenia dôvodu s 15-dennou výpovednou dobou, ktorá sa začína dňom, v ktorom bola písomná výpoveď doručená.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.