Je možné pracovať na základe sprostredkovateľskej zmluvy?
Právna pomoc zadarmo
Položiť otázkuNajčastejšie otázky
Môže firma pri sprostredkovateľskej zmluve žiadať vrátenie vyplatených odmien?
nepíšete v otázke o akú spoločnosť ide. Predpokladáme z otázky, že zmluva o sprostredkovaní, ktorú ste podpísali bola spísaná podľa ust. § 774 a nasl.
celá odpoveď ›Vzniká mi nárok na vrátenie peňazí za nezrealizovanú dovolenku?
obdobrné otázky máme nateraz v našej poradni veľmi často. Na stránke uevdenej CK /https://www.invia.sk/blog/obmedzenie-cestovania-aktualna-situacia-a-riesenie-zmeny-zajazdu/ sú inštrukcie ako postupovať.
celá odpoveď ›Zastupuje advokát klienta na súde aj bez predchádzajúcej dohody o odmene?
ano, zastupujeme ludi na sudoch. Pri zastupovani postupujeme tak, ze pre klienta ziadame nahradu trov pravbeho zastupovania.
celá odpoveď ›Má realitná kancelária nárok na províziu bez uzatvorenej sprostredkovateľskej zmluvy?
pokial ste nemali pisomne uzatvorenu pisomnu zmluvu, sudny spor Vam vyhrame. Mozeme si dohodnut osobne stretnutie.
celá odpoveď ›Má realitná kancelária nárok na províziu bez riadne uzavretej sprostredkovateľskej zmluvy?
Podľa občianskoprávnej úpravy (§ 774 Občianskeho zákonníka) patrí sprostredkovateľovi provízia (odmena) vtedy, ak bola cieľová zmluva uzavretá v dôsledku pričinenia sprostredkovateľa. Preto ak ste so sprostredkovateľom neuzavreli sprostredkovateľskú zmluvu a navyše ste predaj a s tým súvisiace záležitosti vybavila…
celá odpoveď ›Môžem jednostranne odstúpiť od spotrebiteľskej zmluvy, ak je nevýhodná?
samozrejme môžete odstúpiť od sprostredkovateľskej zmluvy, dôležité však je, ako sú v predmetnej zmluve upravené podmienky odstúpenia od zmluvy a ukončenia zmluvného vzťahu, či náhodou tam nie upravená zmluvná pokuta atď.
celá odpoveď ›Otázka
Dobrý deň, v firme, do ktorej mám záujem o pozíciu asistentky, je možnosť pracovať nie na základe klasického pracovného pohľadu (zamestnanec je chránený Zákonníkom práce), ale na základe sprostredkovateľskej zmluvy, na ktorú však nie je potrebné mať živnosť. Rada by som sa dozvedela, aké práva a povinnosti mi plynú z tejto zmluvy ako zamestnancovi, či je pre mňa výhodné pracovať na takúto zmluvu, a aké povinnosti mám napríklad voči štátu, čo sa týka odvodov atď. Za podrobnejšie vysvetlenie, čo znamená práca na takúto zmluvu, vopred veľmi pekne ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, sprostredkovateľská zmluva je zmluva, ktorou dochádza k sprostredkovaniu a nie k výkonu práce ako takej. Ak budete vykonávať prácu a pôjde o sústavnú činnosť vykonávanú Vami osobne vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť, ide o podnikanie a potrebujete živnosť.
Ak Vás zamestnávateľ núti vykonávať túto prácu inak ako zamestnanca obchádza tým zákon. V tomto prípade podľa môjho názoru ide o závislú prácu. Závislá práca je definovaná ako práca vykonávaná vo vzťahu nadriadenosti zamestnávateľa a podriadenosti zamestnanca, osobne zamestnancom pre zamestnávateľa, podľa pokynov zamestnávateľa, v jeho mene, v pracovnom čase určenom zamestnávateľom, za mzdu alebo odmenu. Ak má vykonávaná práca uvedené znaky závislej práce, na výkon takejto práce musí byť uzatvorený pracovnoprávny vzťah. Závislá práca nemôže byť vykonávaná v zmluvnom občianskoprávnom vzťahu alebo v zmluvnom obchodnoprávnom vzťahu podľa osobitných predpisov.
Môže firma pri sprostredkovateľskej zmluve žiadať vrátenie vyplatených odmien?
Dobrý deň,
chcela by som sa opýtať: Pracujem v jednej nemenovanej spoločnosti na základe sprostredkovateľskej zmluvy. Bolo mi povedané, že si musím platiť odvody sama, ale ak nesplním podmienky pre výplatu odmien (t.j. uzatvorenie všetkých druhov zmlúv), nedostanem žiadnu odmenu za vykonanú prácu, hoci by mi chýbala iba jedna súčasť. Je toto nejakým spôsobom legálne? Čiže som vlastne zamestnankynňou firmy, alebo živnostníčkou s prideleným IČO, ktoré mi vlastne bolo pridelené? Osobne som si živnosť nevybavovala.
Keďže som skončila v tejto práci skôr ako uplynul rok od podpisu tejto zmluvy, žiadajú odo mňa vrátiť všetky odmeny, ktoré som dostala za vykonanú prácu. Je to vôbec možné, keďže som túto prácu, za ktorú mi vyplatili, naozaj vykonala?
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, nepíšete v otázke o akú spoločnosť ide. Predpokladáme z otázky, že zmluva o sprostredkovaní, ktorú ste podpísali bola spísaná podľa ust. § 774 a nasl. Obč. zákonníka. Tu je podstatné ust. § 774 Obč. zákonníka, v zmysle ktorého platí :
"Sprostredkovateľskou zmluvou sa sprostredkovateľ zaväzuje obstarať záujemcovi za odmenu uzavretie zmluvy a záujemca sa zaväzuje sprostredkovateľovi poskytnúť odmenu vtedy, ak bol výsledok dosiahnutý pričinením sprostredkovateľa."
Odporúčam vo veci konzultáciu u advokáta, ktorý bude musieť vidieť doklady. Na základe výzvy samotnej spoločnosti nič neuhradzujte, nevracajte žiadnu odmenu, ktorá vám bola dosiaľ vyplatená.
Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.
Vzniká mi nárok na vrátenie peňazí za nezrealizovanú dovolenku?
Dobrý deň, pán doktor. Mohli by ste mi, prosím, poradiť, ako postupovať v prípade nezrealizovanej dovolenky? Sprostredkovateľ Invia.sk nereaguje na moje maily a nedá sa dovolať ani na kontaktné čísla zamestnankyne, ktorá mala našu dovolenku na starosti. S pozdravom, Jaroslava.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
obdobrné otázky máme nateraz v našej poradni veľmi často.
Na stránke uevdenej CK /https://www.invia.sk/blog/obmedzenie-cestovania-aktualna-situacia-a-riesenie-zmeny-zajazdu/ sú inštrukcie ako postupovať.
Vo veci neodporúčame odstúpiť od zmluvy s CK, keďže by ste museli zaplatiť storno poplatok, resp. tento by Vám bol stahnutý zo zaplatenej zálohy. Odporúčame vyriešiť vouchcer na nasledujúcú dovolenku v onom období, prípadne na budúci rok.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň. Ďakujem Vám za odpoveď. Dovolenku sme uhradili celú a bola to posledná možnosť si ju tento rok užiť, nakoľko sme rátali s tým že sa nám o byt a psíka postará babka. Toto, ale vzhľadom na jej zdravotný stav už ale na budúci rok nebude možné. Preto sme ju chceli zrušiť, no Invia nereaguje. S pozdravom Šimkovičová.Ps. nemám účet na G+. Samozrejme ale 5 hviezd.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň,
neodporúčame od zmluvy s CK odstúpiť z dôvodu storno poplatku. Na Vami uvedený dôvod sa určite nevzťahuje ani. poistenie.
Ak CK nebude môcť zájazd uskutočniť, musí Vám vratiť všetky platby.
Zastupuje advokát klienta na súde aj bez predchádzajúcej dohody o odmene?
Chcela by som sa opýtať, či zastupujete ľudí aj na súde a za akých finančných podmienok to robíte. Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobry den, ano, zastupujeme ludi na sudoch. Pri zastupovani postupujeme tak, ze pre klienta ziadame nahradu trov pravbeho zastupovania. To znamena, ze vsetky naklady sudneho konania pozadujeme nahradit od protistrany. Klienta potom zastupovanie nestoji nic. Nepustame sa vsak do vopred prehratych sporov.
Má realitná kancelária nárok na províziu bez uzatvorenej sprostredkovateľskej zmluvy?
Dobrý večer a ďakujem za odpoveď. Napísala som Vám ohľadom realitnej kancelárie, s ktorou som nemala riadne uzatvorenú zmluvu o predaji rodinného domu, a ktorá požaduje odomňa províziu súdnou cestou. Povedali ste mi, že nemajú nárok na províziu. Preto by som bola rada, keby ste ma mohli zastupovať na súde. Ak súhlasíte, mohli by sme sa stretnúť, aby ste sa mohli oboznámiť s mojimi spismi. Ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobry den, pokial ste nemali pisomne uzatvorenu pisomnu zmluvu, sudny spor Vam vyhrame. Mozeme si dohodnut osobne stretnutie.
Trápi vás "Je možné pracovať na základe sprostredkovateľskej zmluvy?" a chcete pomôcť?
Má realitná kancelária nárok na províziu bez riadne uzavretej sprostredkovateľskej zmluvy?
Má realitná kancelária nárok na províziu, ak nebola s ňou riadne uzavretá zmluva a predaj, ako aj ostatné potrebné záležitosti ohľadom predaja, som vybavila sama?
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň. Podľa občianskoprávnej úpravy (§ 774 Občianskeho zákonníka) patrí sprostredkovateľovi provízia (odmena) vtedy, ak bola cieľová zmluva uzavretá v dôsledku pričinenia sprostredkovateľa. Preto ak ste so sprostredkovateľom neuzavreli sprostredkovateľskú zmluvu a navyše ste predaj a s tým súvisiace záležitosti vybavila sama, potom by sprostredkovateľovi – realitnej kancelárii nemal vzniknúť nárok na províziu.
Môžem jednostranne odstúpiť od spotrebiteľskej zmluvy, ak je nevýhodná?
Je možné dobrovoľne zrušiť spotrebiteľskú zmluvu, ktorú som podpísala? Až neskoro som si uvedomila, aká je táto zmluva nevýhodná. Tretinu sumy z predaja požadujú ako províziu. Prosím, poraďte mi, som zúfalá z takejto nespravodlivosti. Vopred Vám ďakujem.
Odpoveď advokáta na pracovné právo
Dobrý deň, samozrejme môžete odstúpiť od sprostredkovateľskej zmluvy, dôležité však je, ako sú v predmetnej zmluve upravené podmienky odstúpenia od zmluvy a ukončenia zmluvného vzťahu, či náhodou tam nie upravená zmluvná pokuta atď.
JUDr. Milan Ficek, LL.M.
Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners
JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.