Bezplatná právna poradňa

Dovolenka či paragraf po návšteve lekára

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Je možné dohodnúť v kolektívnej zmluve päť dní dovolenky navyše?

áno, je to možné. Formou kolektívnej zmluvy, je zakázané dojednávať pre zamestnancov len menej priaznivé pracovné podmienky.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, chcela by som sa informovať o možnosti čerpania pracovnej neschopnosti, takzvaného "paragrafu". Môj zamestnávateľ tvrdí, že by som po návšteve lekára mala prísť do práce. Doporučuje mi namiesto toho čerpať dovolenku, aj keď som zranená. Chcem len vedieť, na čo mám nárok a koľko dní za sebou môžem čerpať pracovnú neschopnosť? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,

čerpať pracovné voľno na ošetrenie u lekára (paragraf) môžete maximálne 7 dní za kalendárny rok a preto nie je bežné čerpať viac dní za sebou, ale nie je to vylúčené. 

Toto pracovné voľno sa poskytuje výlučne na ten čas strávený u lekára a nie na rekonvalescenciu doma po ošetrení.  

Ak máte zranenie, Váš ošetrujuci lekár, by Vám mal dať PN -  práceneschopnosť. V tom prípade, by Váš zamestnávateľ už nemal namietať Vašu neprítomnosť v práci. 

Podľa § 141 ods. 2 písm. a) bod 1 Zákonníka práce, "Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno z týchto dôvodov a v tomto rozsahu: a) vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanca v zdravotníckom zariadení 1. pracovné voľno s náhradou mzdy sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času."    

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

Je možné dohodnúť v kolektívnej zmluve päť dní dovolenky navyše?

Dobrý deň, je možné dohodnúť v kolektívnej zmluve päť dní dodatočnej dovolenky pre každého zamestnanca nad rámec základnej výmery dovolenky? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň, áno, je to možné.

Formou kolektívnej zmluvy, je zakázané dojednávať pre zamestnancov len menej priaznivé pracovné podmienky. Ak ide teda o viac dní dovlenky, možno hovoriť o priaznivejších pracovných podmienkach. Vyplýva to z ustanovení § 231 ods. 1 a 3 Zákonníka práce. 

Podľa § 231 ods. 1 Zákonníka práce, "Odborový orgán uzatvára so zamestnávateľom kolektívnu zmluvu, ktorá upravuje pracovné podmienky vrátane mzdových podmienok a podmienky zamestnávania, vzťahy medzi zamestnávateľmi a zamestnancami, vzťahy medzi zamestnávateľmi alebo ich organizáciami a jednou organizáciou alebo viacerými organizáciami zamestnancov výhodnejšie, ako ich upravuje tento zákon alebo iný pracovnoprávny predpis, ak to tento zákon alebo iný pracovnoprávny predpis výslovne nezakazuje alebo ak z ich ustanovení nevyplýva, že sa od nich nemožno odchýliť."

Podľa § 231 ods. 3 Zákonníka práce, "Pracovná zmluva je neplatná v tej časti, v ktorej upravuje nároky zamestnanca v menšom rozsahu než kolektívna zmluva."

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.