Bezplatná právna poradňa

Dovolenka a odstupné

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Musí zamestnanec čerpať dovolenku aj na sviatok počas dovolenky?

počas sviatku si nevykážete nič, ani dovoleku. Vo sviatok sa nepracuje pre sviatok a nie pre dovolenku.

celá odpoveď ›

Vzniká zamestnancovi na PN nárok na odstupné pri skončení pracovného pomeru?

ďakujeme za prejavenú dôvoru. K veci : 1./ Ak je dcéra PN, a chce skončiť pracovný pomer, môže podať výpoveď z pracovného pomeru bez ohľadu na to či je alebo nie je PN.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, v auguste 2019 som nastúpila na materskú dovolenku, ktorá neskôr prešla v rodičovskú dovolenku. Následne som nastúpila na druhú materskú a rodičovskú dovolenku, ktorá stále pretrváva. Pracujem ako učiteľka v menšej obci, a počas mojej neprítomnosti došlo v našej škole k zmene. Škola, ktorá bola predtým dvojtriedna, je teraz jednotriedna, a preto pre mňa už nie je dostupné moje predchádzajúce pracovné miesto. Chcela by som čerpať pracovnú dovolenku už počas leta, avšak pán starosta trvá na tom, aby som sa dobrovoľne vzdala svojich nárokov na dovolenku a odstupné, s tým odôvodnením, že ide o malú obec. Ako učiteľka mám odpracovaných 5 rokov. Mohú ma preložiť na inú pozíciu, keďže som zamestnankyňou obce a nie základnej školy? Aké nároky mi vyplývajú zo zákona? Ako si mám uplatniť odstupné? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,
počas Vašej dvojnásobnej materskej a rodičovskej dovolenky prišlo k organizačnej zmene u Vášho zamestnávateľa, ktorú je potrebné prijať z Vašej strany, teda že asi zrejme dostatnete výpoveď z dôvodu nadbytočnosti. Ale aj Váš zamestnávateľ musí zohľadniť Váš nárok na odstupné, minimálne vo výške dvojnásobku Vášho priemerného mesačného zárobku. 

Najprv sa však musíte vrátiť z rodičovskej dovolenky, ktorú ukončíte. Potom by Vám mal zamestnávateľ ponúknuť  iné pracovné miesto, ktoré by bolo pre Vás, z pohľadu Vašej doterajšej pracovnej pozície ako aj mzdy, prijateľné. Môže sa aj stať, že do Vášho návratu z rodičovskej dovolenky sa uvoľní nejaké, pre Vás vhodné miesto. Postup zamestnávateľa voči zamestnankyni, ktorá sa vráti po rodičovskej dovolenke je upravený v § 157 ods. 2 Zákonníka práce. 

Podľa § 157 ods. 2 Zákonníka práce, "Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnankyňa a zamestnanec majú právo po skončení rodičovskej dovolenky na zachovanie všetkých práv, ktoré mali alebo ktoré im vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa."

Ak zamestnávateľ nebude mať možnosť Vám ponúknuť inú prácu, tak by Vám mal dať výpoveď (§ 63 ods. 1 písm. b) ZP) z dôvodu nadbytočnosti pre organizačnú zmenu, ktorá sa uskutočnila počas Vašej materskej a rodičovskej dovolenky. Pri tomto dôvode výpovede, máte nárok na odstupné podľa § 76 ods. 1 písm. b) ZP.

V opačnom prípade, potom môže napadnúť platnosť výpovede na súde žalobou podanou v lehote dvoch mesiacov (napríklad v časti nepriznania odstupného alebov v prípade nesplnenia si ponukovej povinnosti). Zároveň odporúčame, priebežne si hľadať iné zamestnanie.

Podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, "Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď iba z dôvodov, ak sa zamestnanec stane nadbytočný vzhľadom na písomné rozhodnutie zamestnávateľa alebo príslušného orgánu o zmene jeho úloh, technického vybavenia alebo o znížení stavu zamestnancov s cieľom zabezpečiť efektívnosť práce alebo o iných organizačných zmenách a zamestnávateľ, ktorý je agentúrou dočasného zamestnávania, aj ak sa zamestnanec stane nadbytočným vzhľadom na skončenie dočasného pridelenia podľa § 58 pred uplynutím doby, na ktorú bol dohodnutý pracovný pomer na určitú dobu

Podľa § 76 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, "Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a), b) alebo písm. f) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné najmenej v sume dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval najmenej päť rokov a menej ako desať rokov. 

Podľa § 77 prvá veta Zákonníka práce, "Neplatnosť skončenia pracovného pomeru výpoveďou, okamžitým skončením, skončením v skúšobnej dobe alebo dohodou môže zamestnanec, ako aj zamestnávateľ uplatniť na súde najneskôr v lehote dvoch mesiacov odo dňa, keď sa mal pracovný pomer skončiť."

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

Musí zamestnanec čerpať dovolenku aj na sviatok počas dovolenky?

Dobrý deň, chcem sa opýtať na vykázanie sviatočného dňa počas dovolenky, napríklad dovolenka od 1. 7. - 12. 7., pričom 5. 7. je sviatok. Mám si na tento deň tiež vykázať dovolenku? Alebo len 7,5 hodiny, alebo nič? Pracujem v nepretržitej prevádzke. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,
počas sviatku si nevykážete nič, ani dovoleku. Vo sviatok sa nepracuje pre sviatok a nie pre dovolenku. Aj keď v tom čase náhodou čerpáte dovolenku.

Uvedenú situáciu rieši ustanovenie § 112 ods. 3 Zákonníka práce. 

Podľa § 112 ods. 3 Zákonníka práce, "Ak pripadne počas dovolenky zamestnanca sviatok na deň, ktorý je inak jeho obvyklým pracovným dňom, nezapočítava sa mu do dovolenky."

Z vyššie uvedeného vyplýva, že vlastne si minuli o jeden deň dovolenky menej. 

Podľa § 94 ods. 4 Zákonníka práce, "Vo sviatok možno zamestnancovi nariadiť len práce, ktoré možno nariadiť v dňoch nepretržitého odpočinku zamestnanca v týždni, práce v nepretržitej prevádzke a práce potrebné pri strážení objektov zamestnávateľa."

Bezplatná právna poradňa

Vzniká zamestnancovi na PN nárok na odstupné pri skončení pracovného pomeru?

Dobrý deň,

chcel by som sa opýtať ohľadom mojej dcéry. Je už jeden rok na PN (práceneschopnosti). Chcel by som vedieť, či má nárok na odstupné, keďže pracuje v danej spoločnosti sedem rokov, vrátane doby PN. Čo by mala obsahovať písomná žiadosť o odstupné?

Druhá otázka sa týka nároku na dovolenku v kalendárnom roku, v ktorom je na PN. Na koľko dní dovolenky má nárok?

Ďakujem za odpoveď.

S pozdravom,
V.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,
ďakujeme za prejavenú dôvoru.

K veci :

1./ Ak je dcéra PN, a chce skončiť pracovný pomer, môže podať výpoveď z pracovného pomeru bez ohľadu na to či je alebo nie je PN. Výpovedná doba je dva mesiace a plynie od prvého dňa mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede.

To vy však zrejme nechcete a chcete, aby dcéra dostala odstupné. Potom riešením by bolo dohodnúť sa so zamestnávateľom na skončení pracovného pomeru dohodou z organizačných dôvodov na strane zamesntávateľa, čo musí byť uevdneé v samotnej dohode o skončení pracovného pomeru, aby mala dcéra nárok na odstupné. Za splnenia uvedeného - dohoda o skončení pracovného pomeru z organizačných dôvodov na strane zamesntávateľa,  by dcéra mala nárok na odstupné v zmysle ust. § 76 ods. 2 Zákonníka práce vo výške 3 násobku priemerného zárobku.

2./ Nárok na dovolenku : Tu uvádzame, že ak by došlo ku skončeniu pracovného pomeru, a dcéra by dovolenku nevyčerpala /nateraz je PN, potom v zmysle ust. § 116 ods. 3 Zákonníka práce platí :

"Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť zamestnancovi vyplatená náhrada mzdy, s výnimkou, ak si túto dovolenku nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru."

 

Pokiaľ ide o samotný nárok na dovolenku, tu platí ust. § 109 Zákonníka práce :

"Krátenie dovolenky

(1) Zamestnancovi, ktorý splnil podmienku odpracovania aspoň 60 dní v kalendárnom roku, za ktorý sa dovolenka poskytuje, môže zamestnávateľ krátiť dovolenku za prvých 100 zameškaných pracovných dní o jednu dvanástinu a za každých ďalších 21 zameškaných pracovných dní rovnako o jednu dvanástinu, ak v tomto kalendárnom roku nepracoval z dôvodu

a) výkonu mimoriadnej služby v období krízovej situácie alebo alternatívnej služby v čase vojny a vojnového stavu,

b) čerpania rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2,

c) dlhodobého uvoľnenia na výkon verejnej funkcie a na výkon odborovej funkcie podľa § 136 ods. 2,

d) dôležitých osobných prekážok v práci podľa § 141 ods. 1 a ods. 3 písm. c)./naša poznámka : tento odstavec sa vzťahuje na vašu dcéru, lebo je PN/.

2) Dovolenka sa zamestnancovi nekráti za obdobie dočasnej pracovnej neschopnosti vzniknutej v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania, za ktoré zamestnávateľ zodpovedá, a za obdobie materskej dovolenky a otcovskej dovolenky.

 

Uvádzame, že aký je konkrétny nárok na dovolenku, resp. jej zostatok za predchádzajúci rok, treba kontaktovať zamestnávateľa. Ako vyplýva z vyššie uvedeného zákonného ustanovenia § 109 Zákonníka práce, zamestnávateľ môže dovolenku krátiť, avšak nemusí.

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.