Bezplatná právna poradňa

Dokedy môže zamestnávateľ zadržať výplatu?

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Môže zamestnávateľ zadržať výplatu, kým zamestnanec nezaplatí inventúrne manko?

na vami položenú otázku uvádzame, že druh zrážok zo mzdy Zákonník práce upravuje v ust. § 131. V uvedenom zákonnom ustanovení je uvedený druh zrážok zo mzdy a ich poradie.

celá odpoveď ›

Môže zamestnávateľ zadržať celú výplatu pre manko z inventúry?

základnou otázkou vo Vami uvedenom prípade je to, či ste mali podpísanú dohodu o hmotnej zodpovednosti podľa ust. § 182 a nasl. ZP a či v súlade s ust. § 184 ZP bola vykonaná inventarizácia, ktorá sa musí vykonať pri uzatvorení dohody o hmotnej zodpovednosti, pri jej zániku, pri preradení zamestnanca na inú prácu…

celá odpoveď ›

Môže zamestnávateľ sankcionovať zamestnanca za neabsolvovanie výstupnej lekárskej prehliadky?

pokiaľ už dotyčný nie je Vašim zamestnancom, potom ho nemôžete donútiť, aby sa zúčastnil výstupnej lekárskej prehliadky. To ste mu mohli nariadiť ako zamestnávateľ ešte v čase, keď bol Vašim zamestnancom.

celá odpoveď ›

Je právna otázka v podaní gramaticky a štylisticky správna?

Rado sa stalo.

celá odpoveď ›

Môže pracovná agentúra vyplatiť mzdu až v posledný deň mesiaca?

nezáleží na tom, o aký typ zamestnávateľa ide.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, mám malú otázku. Zamestnávateľ ukončil moju pracovnú zmluvu. Do kedy mi môže zadržiavať výplatu?

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň, termíny výplaty máte stanovené v pracovnej zmluve. Preto zamestnávateľ, napriek tomu, že Vám dal výpoveď, Vám musí vyplatiť výplatu vo výplatnom termíne. Pokiaľ tak neurobí, máte právo sa obrátiť na súd a žiadať, aby Vám výplatu zaplatil.

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

Môže zamestnávateľ zadržať výplatu, kým zamestnanec nezaplatí inventúrne manko?

Dobrý deň, môžem sa opýtať, či mi môže bývalý zamestnávateľ zadržať výplatu, pokiaľ nezaplatím manko z inventúry, na ktorej som sa ani nezúčastnila? Ďakujem pekne za odpoveď. Mária.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň, na vami položenú otázku uvádzame, že druh zrážok zo mzdy Zákonník práce upravuje v ust. § 131. V uvedenom zákonnom ustanovení je uvedený druh zrážok zo mzdy a ich poradie. Zrážky zo mzdy z dôvodu schodku /manko/ medzi nimi nie sú. Zrážky zo mzdy by boli možné avšak len na základe písomnej dohody medzi vami a zamestnávateľom o zrážkach zo mzdy, čo vyplýva z ust. § 131 ods. 3 Zákonníka práce.

Bezplatná právna poradňa

Môže zamestnávateľ zadržať celú výplatu pre manko z inventúry?

Dobrý deň, mám otázku. Brigádovala som mesiac každý deň v jednej firme, aj cez víkendy. Na konci mesiaca sa robila inventúra, pri ktorej sa zistilo, že chýba tovar. Za tento tovar sme boli zodpovedné my dve. Chcem sa spýtať, či môže mi zamestnávateľ zadržať celú výplatu na celý mesiac, kým sa nedorieši manko, aj keď chýbajúca čiastka je menšia ako moja výplata. Prosím, poraďte mi, ako mám postupovať. Ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,  
základnou otázkou vo Vami uvedenom prípade je to, či ste mali podpísanú dohodu o hmotnej zodpovednosti podľa ust. § 182 a nasl. ZP a  či v súlade s ust. § 184 ZP bola vykonaná inventarizácia, ktorá sa musí vykonať pri uzatvorení dohody o hmotnej zodpovednosti, pri jej zániku, pri preradení zamestnanca na inú prácu alebo na iné pracovisko, pri jeho preložení a pri skončení pracovného pomeru.
Tieto skutočnosti v otázke neuvádzate.

Ak ste dohodu o hmotnej zodpovednosti podpísanú nemali, nemôže od Vás zamestnávateľ z titulu hmotnej zodpovednosti požadovať úhradu schodku. Možnosťou pre zamestnávateľa je len požadovať náhradu škodu v zmysle ust. § 186 ZP , pričom je povinnosťou zamestnávateľa preukázať Vám zodpovednosť za škodu, ako aj jej výšku a Vašu zodpovednosť.  
Všeobecne platí v zmysle ust. § 191 ZP, že zamestnávateľ  prerokuje požadovanú náhradu škody so zamestnancom a oznámi mu ju najneskôr do jedného mesiaca odo dňa, keď sa zistilo, že škoda vznikla a že za ňu zamestnanec zodpovedá.
Podľa ust. § 129 ZP platí, že "pri skončení pracovného pomeru vyplatí zamestnávateľ zamestnancovi mzdu splatnú za mesačné obdobie v deň skončenia pracovného pomeru, ak sa nedohodli inak, najneskôr však v najbližšom výplatnom termíne nasledujúcom po dni skončenia pracovného pomeru."


Z uvedeného vyplýva, že pokiaľ náhrada schodku za zákonných podmienok nebola  vyporiadaná v deň splatnosti mzdy napr. na základe písomnej dohody o zrážkach zo mzdy podľa § 131 ZP, zamestnávateľ nie je oprávnený Vám mzdu nevyplatiť a je povinný vyplatiť celú mzdu.

V prípade problémov nás kontaktujte.
 

Bezplatná právna poradňa

Môže zamestnávateľ sankcionovať zamestnanca za neabsolvovanie výstupnej lekárskej prehliadky?

Čo môže urobiť zamestnávateľ, ak sa zamestnanec nepodrobí výstupnej lekárskej prehliadke, pretože už pracuje na inom mieste a nemá voľno?

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,

pokiaľ už dotyčný nie je Vašim zamestnancom, potom ho nemôžete donútiť, aby sa zúčastnil výstupnej lekárskej prehliadky. To ste mu mohli nariadiť ako zamestnávateľ ešte v čase, keď bol Vašim zamestnancom. 

Bezplatná právna poradňa

Je právna otázka v podaní gramaticky a štylisticky správna?

Text otázky je gramaticky a štylisticky správny. Nie je potrebná žiadna oprava.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Rado sa stalo.

Bezplatná právna poradňa

Trápi vás "Dokedy môže zamestnávateľ zadržať výplatu?" a chcete pomôcť?

Môže pracovná agentúra vyplatiť mzdu až v posledný deň mesiaca?

Je to tak aj v prípade agentúr? Pretože som od nich dostal odpoveď, že ma môžu podľa zákona vyplatiť až v posledný deň v mesiaci. Je to pravda?

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň, nezáleží na tom, o aký typ zamestnávateľa ide.

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.