Bezplatná právna poradňa

Dohoda o pracovnej činnosti - odmena

Právna pomoc zadarmo

Položiť otázku

Najčastejšie otázky

Musí zamestnávateľ uzatvoriť písomnú dohodu pri jednorazovej práci na 15 hodín?

ak plánujete odpracovať jednorázovo 15 hodín, zamestnávateľ by mal na tento účel uzatvoriť s Vami dohodu o vykonaní práce. Zákonník práce totiž umožňuje uzatvoriť dohodu o vykonaní práce na krátkodobé a jednorazové úlohy.

celá odpoveď ›

Môžete zamestnať študenta denného štúdia v Česku na DoBPŠ?

áno, môžete. Zákonník práce nevylučuje, aby študentom musel byť len študent vysokej školy so sídlom na území Slovenskej republiky.

celá odpoveď ›

Môžem okamžite ukončiť dohodu o práci mimo pracovného pomeru?

vo vami uvedenom prípade platí ust. § 228 ods. 4 Zákonníka práce : "Dohodu o pracovnej činnosti možno uzatvoriť najviac na 12 mesiacov okrem dohody o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce, ktorú možno uzatvoriť najviac na 8 mesiacov.

celá odpoveď ›

Otázka

Dobrý deň, rada by som sa opýtala, či môžem uviesť v Dohode o pracovnej činnosti, že odmena za prácu bude stanovená "dohodou". Ide o DoPČ s pravidelným príjmom. Ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,
určite nie, pre zamestnanca je to tiež veľmi nevýhodné a znižuje to jeho právnu istotu. Nie je to v súlade so zákonom. Zamestnanec musí vedieť, aká je cena jeho práce. 

Odmena za vykonanú prácu je jednou z podstatných náležitosti Dohody o pracovnej činnosti.

Podľa § 228a ods. 3 Zákonníka práce, dohodu o pracovnej činnosti je zamestnávateľ povinný uzatvoriť písomne, inak je neplatná. V dohode o pracovnej činnosti musí byť uvedená dohodnutá práca, dohodnutá odmena za vykonanú prácu, dohodnutý rozsah pracovného času a doba, na ktorú sa dohoda uzatvára. Jedno vyhotovenie dohody o pracovnej činnosti je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi.

Písomná dohoda bez zvedenia odmeny by spôsobovala zároveň neplatnosť dohody v tejto časti, nakoľko by bola v tej časti neurčitá, a zároveň aj ďalšie ustanovenia dohody, ktoré na ňu nadväzujú (ako je napr. splatnosť odmeny...) by boli neurčité. 

Podľa § 17 ods. 2 Zákonníka práce, právny úkon, na ktorý neudelil predpísaný súhlas príslušný orgán alebo zákonný zástupca alebo na ktorý neudelili predpísaný súhlas zástupcovia zamestnancov, právny úkon, ktorý nebol vopred prerokovaný so zástupcami zamestnancov, alebo právny úkon, ktorý sa neurobil formou predpísanou týmto zákonom, je neplatný, len ak to výslovne ustanovuje tento zákon alebo osobitný predpis.

Bezplatná právna poradňa
4,9 (8 299)
  • Róbert P.
    Róbert P.

    10. novembra

    Ďakujem veľmi pekne za radu v pracovnom práve, veľmi mi to pomohlo, viem čo môžem podniknúť a byť si pri tom istý, že robím správne. Ešte raz ďakujem..

    recenzie

  • Jakub M.
    Jakub M.

    18. septembra

    Rýchlosť, kvalitná odpoveď - odporučam! Využijem aj v buducnosti

    recenzie

  • Peter K.
    Peter K.

    18. septembra

    Vysoko hodnotím advokátsku kanceláriu pre ochotu a nielen ochotu ale aj fundovanú odpoveď na...

    recenzie

  • Barbora K.
    Barbora K.

    28. septembra

    Velmi ochotni advokati, mozem iba odporucat

    recenzie

  • Valéria H.
    Valéria H.

    2. októbra

    Výborné služby, promptná kvalifikovaná odpoveď na položené otázky. Veľká vďaka. Môžem len odporúčať!...

    recenzie

  • Ľudovít B.
    Ľudovít B.

    25. októbra

    Ďakujem za perfektnú odpoveď na môj problém, ktorý predtým neskúsená právná poradkyňa riadne...

    recenzie

  • Jarmila J.
    Jarmila J.

    30. októbra

    Dakujem za promptnu a zrozumitelnu odpoved. Odporucam obratit sa na tuto poradnu.

    recenzie

  • Silvia M.
    Silvia M.

    5. novembra

    Super pristup, rychlo poradili, vysvetlili, som velmi spokojna!

    recenzie

  • Andrea K.
    Andrea K.

    8. novembra

    Profesionálna odpoveď, takisto prístup ku klientovi, odporúčam

    recenzie

Musí zamestnávateľ uzatvoriť písomnú dohodu pri jednorazovej práci na 15 hodín?

Dobrý deň, musí zamestnávateľ uzatvoriť zmluvu na odpracovanie len 15 hodín, nie týždenne, ale len jednorazovo? Viac nebudem pracovať u tohto zamestnávateľa. To je 80 eur za 15 hodín. Ak áno, platia sa z 80 eur odvody? Musí byť takáto zmluva uzatvorená písomne? Ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň,

ak plánujete odpracovať jednorázovo 15 hodín, zamestnávateľ by mal na tento účel uzatvoriť s Vami dohodu o vykonaní práce. Zákonník práce totiž umožňuje uzatvoriť dohodu o vykonaní práce na krátkodobé a jednorazové úlohy. V opačnom prípade by išlo o nelegálne zamestnávanie. 

Podľa § 226 ods. 1 Zákonníka práce, "Dohodu o vykonaní práce zamestnávateľ môže uzatvoriť s fyzickou osobou, ak rozsah práce (pracovnej úlohy), na ktorý sa táto dohoda uzatvára, nepresahuje 350 hodín v kalendárnom roku. Do rozsahu práce sa započítava aj práca vykonávaná zamestnancom pre zamestnávateľa na základe inej dohody o vykonaní práce. Dohodu o vykonaní práce možno uzatvoriť najviac na 12 mesiacov."

Dohoda o vykonaní práce musí byť uzatvorená písomne. Zákon stanovuje, že v dohode sa uvedie dohodnutá práca, odmena, rozsah pracovného času a doba, na ktorú sa uzatvára. Nepísomné dohody o pracovnej činnosti sú neplatné. Taktiež jedno vyhotovenie dohody musí byť vydané zamestnancovi.

Podľa § 226 ods. 2 Zákonníka práce, "Dohoda o vykonaní práce sa uzatvára písomne, inak je neplatná. V dohode o vykonaní práce musí byť vymedzená pracovná úloha, dohodnutá odmena za jej vykonanie, doba, v ktorej sa má pracovná úloha vykonať, a rozsah práce, ak jej rozsah nevyplýva priamo z vymedzenia pracovnej úlohy."

Čo sa týka odvodov, príjem z dohôd o pracovnej činnosti podlieha odvodom do Sociálnej a zdravotnej poisťovne. Avšak ak váš príjem neprekročí určitú hranicu, možnosť oslobodenia od niektorých odvodov existuje. Túto otázku ohľadom odvodov by mal vyriešiť sám zamestnávateľ. 

Bezplatná právna poradňa

Môžete zamestnať študenta denného štúdia v Česku na DoBPŠ?

Dobrý deň,

môžeme zamestnať študenta na dohodu o brigádnickej práci študentov (DoBPŠ), ktorý študuje na vysokej škole v Českej republike formou denného štúdia?

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň, áno, môžete.

Zákonník práce nevylučuje, aby študentom musel byť len študent vysokej školy so sídlom na území Slovenskej republiky. 

Podľa zákona č. 131/2002 Z. z. o vysokých školách, "Vysoké školy sú

a) verejné vysoké školy so sídlom na území Slovenskej republiky, b) štátne vysoké školy so sídlom na území Slovenskej republiky, c) súkromné vysoké školy podľa § 47 a  d) zahraničné vysoké školy podľa § 49a so sídlom na území členského štátu Európskej únie mimo územia Slovenskej republiky alebo štátu, ktorý je zmluvnou stranou Dohody o Európskom hospodárskom priestore a Švajčiarskej konfederácie (ďalej len „členské štáty“)."

Podľa § 227 ods. 1 Zákonníka práce, "Dohodu o brigádnickej práci študentov môže zamestnávateľ uzatvoriť s fyzickou osobou, ktorá má štatút žiaka strednej školy alebo štatút študenta dennej formy vysokoškolského štúdia podľa osobitného predpisu a ktorá nedovŕšila 26 rokov veku. Za fyzickú osobu, ktorá má štatút žiaka strednej školy, sa na účely prvej vety považuje aj fyzická osoba v čase od riadneho ukončenia štúdia na strednej škole do 31. októbra toho istého kalendárneho roka. Za fyzickú osobu, ktorá má štatút študenta dennej formy vysokoškolského štúdia, sa na účely prvej vety považuje aj fyzická osoba v čase od riadneho ukončenia štúdia v dennej forme vysokoškolského štúdia prvého stupňa do 31. októbra toho istého kalendárneho roka. Prácu na základe dohody o brigádnickej práci študentov možno vykonávať najneskôr do konca kalendárneho roka, v ktorom fyzická osoba dovŕši 26 rokov veku."

Bezplatná právna poradňa

Môžem okamžite ukončiť dohodu o práci mimo pracovného pomeru?

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, ako môžem okamžite ukončiť dohodu kvôli lepšej pracovnej ponuke. Zamestnávateľ nereaguje na kontakt z mojej strany. Ďakujem.

Odpoveď advokáta na pracovné právo

Dobrý deň, vo vami uvedenom prípade platí ust. § 228 ods. 4 Zákonníka práce :

"Dohodu o pracovnej činnosti možno uzatvoriť najviac na 12 mesiacov okrem dohody o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce, ktorú možno uzatvoriť najviac na 8 mesiacov. V dohode možno dohodnúť spôsob jej skončenia. Okamžité skončenie dohody možno dohodnúť len na prípady, v ktorých možno okamžite skončiť pracovný pomer. Ak spôsob skončenia nevyplýva priamo z uzatvorenej dohody, možno ju skončiť dohodou účastníkov k dohodnutému dňu a jednostranne len výpoveďou bez uvedenia dôvodu s 15-dennou výpovednou dobou, ktorá sa začína dňom, v ktorom sa písomná výpoveď doručila."

 

Z uvedeného zákonného ustanovenia vyplýva, že jednostranne môžete skončiť dohodu o pracovnej činnosti výpoveďou, pričom výpovedná doba je 15 dní a začína plynúť dňom doručenia zamestnávateľovi. Uvádzame súčasne, že súhlas zamestnávateľa na podanie výpovede z dohody nepotrebujete.

Okamžite skončiť dohodu o pracovnej činnosti môžete len z dôvodov uvedených v ust. § 69 Zákonníka práce, ktoré sú nasledovné :

" (1) Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak a) podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu, b) zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti, c) je bezprostredne ohrozený jeho život alebo zdravie."

 

Bezplatná právna poradňa
O Autorovi
JUDr. Milan Ficek, LL.M.

Advokát, zakladateľ advokátskej kancelárie Ficek & Partners

JUDr. Milan Ficek, LL.M., je advokát s viac ako 15-ročnou praxou, špecializujúci sa na pracovné právo, najmä na výpovede z pracovného pomeru, okamžité skončenie pracovného pomeru, pracovné zmluvy, náhradu mzdy, neplatné skončenie pracovného pomeru a pracovnoprávne spory. V advokácii pôsobí od roku 2010 a je zapísaný v Slovenskej aj Českej advokátskej komore. Ako uznávaný právny odborník pravidelne vystupuje v televízii JOJ v rubrike Právna poradňa a poskytuje právne komentáre aj pre Markízu, TA3 a STVR. Jeho odborné články a vyjadrenia boli publikované v médiách Forbes, Hospodárske noviny a Trend. Pod jeho vedením patrí Ficek&Partners medzi rešpektované advokátske kancelárie na Slovensku.